ВЕЛИКО ТЪРНОВО – 26.01.16 – В. Търново първо аплодира победителката в X Factor Християна Лоизу преди 10 години

Гласовитата кипърка Християна Лоизу идва в България за първи път през 2005 г., за да участва в Международния конкурс „Сребърна Янтра“ във Велико Търново, припомниха организаторите на престижната песенна надпревара. Тогава тя е 15-годишна и мери сили в трета възрастова група в компанията на таланти от Молдова, Унгария, Кипър, Румъния и България. Гръцката песен й донася „Наградата за изпълнение песен на роден език“ и участие в гала концерта, заедно с победителя Пламен Пътов, с Васил Найденов – председател на журито, както и другите лауреати.
„Християна саморъчно е попълнила своята апликационна форма за участие в предварителната селекция, а песента „The Power of your Love“  й отвори пътя към финала във В. Търново. Кореспондирахме си през е-мейла на нейния баща г-н Хаджийордану Лоизу. Тя винаги започваше писмата си със „Здравейте! Аз съм Християна“ – спомня си директорът на конкурса „Сребърна Янтра“ Румяна Начева.
Цялата група от Острова на Афродита е впечатлена от красотата на Велико Търново, но вероятно градът прави най-силно впечатление на г-н Лоизу – таткото на Християна, който дори решава да си купи къща тук. Оглежда малките къщички по Варуша и се спира на една от тях. С помощта на една великотърновка, работила в Кипър, той прави важната крачка. В последствие интересите му се насочват към София, където Християна избира да учи музика и…къщата на Варуша е продадена.
„Заедно с Християна, която стана лауреат на „Сребърна Янтра“ и впечатли журито, начело с големия Васил Найденов, с невероятни гласови данни, непринуденост и естественост на сцената, имаше и още една запомняща се кипърка – много по-малка, но също с голям глас, чар и обаяние. Името на Мариам Венизелу сега е много познато на хората от музикалния бизнес. Тя също стана лауреат на „Сребърна Янтра“ и си тръгна оттук с награди. Почти веднага я забелязва супер звездата Анна Виси и я взема под крилото си” – разказва още г-жа Начева, която не крие гордостта си, че предварителната селекция на великотърновския конкурс за млади таланти „Сребърна Янтра“ е повече от успешна вече 13 години. Доказателство за това са невероятните гласове, преминали през сцената на МДТ „К. Кисимов“, за които трябва да имаш уши, очи и талант да ги различиш и откриеш още в зародиш. Отличното владеене на българския език, скромността и най-вече големият талант на Християна Лоизу, накараха българите да гласуват за нея и да я направят своя „Х Фактор“.