ВРАЦА – 27.01.16 – Семейството на Тодор след пускането на обвинените за смъртта му: Все едно е убито куче

Семейството на 18-годишния Тодор Йорданов, който почина след скандал на пътя във Враца, е възмутено от решението на съда да пусне под гаранция обвинените за смъртта на момчето братя Иван и Десислав Дамянови. Вчера съдебен състав в Софийския апелативен съд пусна на свобода двамата братя срещу парична гаранция от 2000 лева. Преди това те бяха с мярка “домашен арест”.
„Нямам думи, нямам коментари. 2000 лева е смешно, сякаш не е убито дете, а куче”, заяви майката на Тодор Цецка Йорданова пред Нова телевизия.
Освен това семейството на Тодор се оплака, че нямат никаква яснота какво се случва с делото. Жената твърди, че поискали с молба да бъдат информирани за всичко, което се случва и това не е станало. „Тази експертиза се бави все повече и повече“, допълни почернената майка. Решението на съда било на база на събраните до момента доказателства, защити клиентите си адвокатът на братята. В България все не достигат доказателства за престъпления и все има убийци навън, коментира пред бТВ братът на починалото момче Ивайло Йорданов. Той нарече пускането на свобода на обвинените за убийството братя Иван и Десислав Дамянови под парична гаранция „наръчник за убиване”, който дава правосъдието.
Той коментира още, че законът позволява на брат му да излезе с бокс от колата. „Трябва да има средство да се защити, след като тази кавга може да прерасне, и е прераснала в бой”, подчерта той.
„Много хора носят бокс, той не е излязъл да ги убива, а да се защитава”, твърди Ивайло и подчертава, че брат му не е бил агресивен и не го е виждал да се кара с хора. „Причина ще излезе, но съм убеден, че това се е случило в следствие на боя. И инфаркт да е, те са довели до това убийство”, изтъкна Ивайло. Случаят със смъртта на 18-годишния Тодор във Враца предизвика остра обществена реакция, както в родния град на момчето, така и в цялата страна, където се проведоха серия от протести. След първоначалната вълна от реакции в подкрепа на семейството на Тодор, последва и такава в защита на двамата братя. Напрежението се засили и след като прокуратурата преквалифицира обвинението на мъжете. Първоначално то беше за умишлено причинена лека телесна повреда, довела до смъртта на Тодор, а по-късно след спешно извършена проверка от страна на прокурори от ВКП обвинението беше изменено в “умишлено убийство по хулигански подбуди”.