СИЛИСТРА – 27.01.16 – Съдът свали временния кмет в Главиница, чакат частични избори

Административният съд в Силистра отмени заповед на областния управител от 7 януари за назначаване на Сениха Неази за временно изпълняваща длъжността кмет на община Главиница, съобщиха от съда, пише paralel44.com.
Назначението бе заради прекратените правомощия от Общинската избирателна комисия на избрания на последните избори кмет на общината Насуф Насуф от ДПС, който има потвърдена от ВКС присъда. Според законовите изисквания трябва да бъдат проведени нови частични избори за кмет на община Главиница, като до полагането на клетва на новоизбрания кмет функциите се изпълняват от временно изпълняващ длъжността, избран от Общинския съвет в Главиница.
На проведените заседания на Общинския съвет „не са предприети действия по изпълнение на законовото задължение, което е възможно да образува административен вакуум с евентуални негативни последици за общината“ и „за единствен начин се смята назначаването на временно изпълняващ длъжността със заповед на областния управител на област Силистра“, се казва в разпространено тогава съобщение от Областната администрация в Силистра.
Решението на съда подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд в седемдневен срок от съобщаването му на страните, се казва в съобщение на Административния съд в Силистра.
Така първата жена, макар и временен, кмет на Главиница в историята на града, стана и градоначалникът с най-малък стаж на поста в добруджанската община.