Шестгодишно българче е звезда в отбора по спортна гимнастика във Флорида

Семейството на малкото момиченце живее във Флорида от няколко години, затова и Алина се състезава за отбора на Victory Gymnastics. Само преди няколко седмици тя е станала първа на греда в щатския шампионат, което е последното и най-важно състезание за 2015 г. В него са се конкурирали 500 състезателки. Това е и най-сериозната победа на Алина, която от тази година се състезава с по-големите гимнастички в отбора. Качването на по-високото ниво означава, че момиченцето започва да участва само във важни състезания, които й носят точки, за да премине в следващата категория.
„Алина започна да тренира, когато беше на 3 г. Заведох я в залата по спортна гимнастика, защото исках тя да спортува. Аз не съм гимнастик и майка й не е, но разчитахме, че този спорт ще й хареса, и така и стана. Тя почти веднага се влюби в гимнастиката”, разказва бащата на Алина – Пламен Петков.
В началото най-малките в клуба просто тичали из залата и играели, трупайки обща физическа подготовка. Постепенно Алина започнала да учи трудни елементи, да се качва на гредата, на успоредката, да учи прескок и упражнения на земята. От тогава досега момиченцето има вече 16 медала, най-много от тях спечелени именно на прескок. „Гредата е най-трудният за нея уред, най-голямото й предизвикателство, но в същото време й е любим. Имам чувството, че харесва гредата точно защото я предизвиква. Досега в състезанията все падаше, не успяваше да се приземи върху гредата след отскок и на последното състезание й казах, че нищо няма значение, само това – да скочи високо и да се приземи правилно. И тя го направи”, усмихва се баща й. След това разказва, че Алина не се страхува от тясното пространство на гредата, нито от височината на уреда. Скача смело, високо, за разлика от другите момиченца, затова и понякога не успява да се задържи и пада. Въпреки грешките обаче Алина е сред най-перспективните гимнастички в клуба именно защото не се бои да учи нови елементи и да упражнява сложни подскоци и салта.
Алина и КаринаТреньорката й се казва Куинси Чанхам и с нея малката Алина е успяла да натрупа първите си отличия в спортната гимнастика.
„Гимнастиката учи децата на дисциплина и концентрация, освен това прави тялото силно и здраво. А и ние искаме тя да знае, че в този ден има ангажимент и отговорност към отбора си, след като е започнала да тренира. Ходи в залата три дни в седмицата по два часа. С всяка следваща тренировка става все по уверена в себе си”, казва г-н Петков.
В момента Алина е в първи клас и в училище особено си пада по математиката. Писането не е сред любимите й предмети, но затова пък всяка свободна минута решава задачи. Когато не е в залата по спортна гимнастика, Алина ходи на фигурно пързаляне и скално катерене. „Обичаме спорта и заедно правим доста неща. Имаме и по-малка дъщеричка Карина, която е на 4 г. и която също започна да тренира спортна гимнастика при кака си. Карина е доста по-силна физически, обаче пък е по-непокорна. Треньорката все трябва да я убеждава да направи дадената задача. Докато Алина е много изпълнителна, концентрирана и отговорна. Веднъж обяснят ли й какво трябва да направи, не спира, докато елементът не стане”, описва дъщерите си г-н Петков. Признава, че за Карина още му е рано да знае дали ще остане в залата, но за Алина е сигурен, че това е нейният спорт. „Тя обича да се говори за нея, да е в центъра на вниманието. Определено мечтае за олимпиада”, казва таткото.
ПЛАМЕН ЖИВЕЕ СЪС СЪПРУГАТА СИ КРИСТИНА В ПАЛМ ХАБРОР, ФЛОРИДА. Работи като брокер на недвижими имоти и има възможност сам да определя заетостта си, за да води двете си дъщери до гимнастическата зала.
Пламен и Кристина са от Горна Оряховица. Първа за САЩ тръгнала тя през 200 5 г., той я последвал две години по-късно. Там двамата създали семейство и не съжаляват за направената голяма крачка. „Да, промяната наистина е голяма, но вече няма връщане назад. А и тук много ни харесва, по-спокойно се живее. Единственото, което ни липсва, са само най-близките ни и приятелите”, признава Пламен.

Borbabg.com