Григор: Искам да играя по-добре и изходът да е друг срещу Федерер

Григор Димитров не демонстрира притеснение след по-трудно от очакваното спечеления двубой срещу аржентинския квалификант Марко Трунхелити. Гришо допусна загуба на сет като в крайна сметка се справи с Трунхелити в четири части и си осигури място в третия кръг, където негов съперник ще бъде Роджър Федерер.
Гришо изрази надежда, че ще играе по-добре в сравнение с мача с Бризбейн между двамата и този път изходът ще бъде различен.

– Бихте ли ни казали какво се случи във втория сет?
– Той игра много добре. Знам какво е, когато не изпитваш никакво напрежение и излизаш на корта, за да се забавляваш, бъркаш няколко удара и в следващия момент трябва да спасяваш няколко брейкбола и се оказваш в режим защита. Това се случи, нищо особено, не бях притеснен, просто ми се наложи да играя още eдин сет.
– Сега следва мач с Роджър.
– Преди две седмица играх срещу него, очевидно няма е лесен мач, но чувствам, че играя добре и вече имам няколко мача зад гърба си. За мен е вълнуващо, че ще играя в третия кръг и че ще е срещу него. Излизам, за да покажа най-доброто от себе си и се надявам да играя по-добре от Бризбейн, може би ще направя някои неща по различен начин.
– Що се отнася да мача в Бризбейн, смятате ли, че той не беше на 100% физически и нещо не беше наред с играта му?
– Дори и нещо да не е наред с го, той винаги играе добре. Никога не показва на опонентите си, че има проблем, но си мисля, че имах своите шансове, особено след спечеления втори сет. Всички обаче знам как играе той – невероятен спортист. Това е мач, който искам да изиграя, искам да изляза на корта и изходът от двубоя да е различен. Надявам се.
– Вече изиграхте няколко мача тази година – как бихте сравнили играта си през 2016-а с тази през 2015-а?
– Последните няколко месеца от 2015-а не бяха чак толкова зле, мисля, че играх добре в Базел и Париж и завърших с добър стил, играех добър тенис. Нямах много време за почивка след турнирите, веднага започнах работа за новия сезон. Това беше важно за мен – да направя добра подготовка и да започна новия сезон свеж и готов. За сега се получава – спечелих няколко мача и събрах самоувереност. Това според мен е важно в началото на годината.
– Поставили ли сте си някакви конкретни цели през сезона?
– Винаги си поставям за цел да играя добре на всеки турнир. Искам да се раздавам на 100% и да показвам най-доброто, на което съм способен. На всеки турнир е трудно да прогнозираш какво ще се случи и една надпревара може да промени всичко. Но не знаеш кой и кога ще е този турнир.
– Притежавате едни от най-добрите удари и сте един от най-добре подготвените физически в тура. Когато започнахте работа с Давин, върху какво решихте да наблегнете повече – психиката или силата?
– Мисля, че комбинираме работата. Споменах по-рано, че Франко има различен подход и работната ни етика е малко по-различна от тази, която съм имал преди. Но мисля, че наблегнахме най-много на сервиса и ретура. Искам да кажа, че това са две от най-важните неща в тениса. Ударите ми са достатъчно добри, но важно е как ги комбинираш и как слагаш подправките, ако мога така да се изразя. Става въпрос за самите детайли, които са много важни за мен. И в същото време се стремя да опростявам нещата.
– Преодоляхте ли разочарованието от Сидни?
– Трудно е. Нямах много време да мисля, тъй като дойдох в Мелбърн на следващия ден и играх в понеделник. Не спах тази нощ. При мачбола имаше над 20 удара и можеше да избера друг вариант, но късметът бе от другата страна. Но приемам нещата такива, каквито са. Няма какво да направя.
– Кое боли повече – това или един от сетболите срещу Джокович на Уимбълдън?
– Какво стана там? Вече забравих.
– Три сетбола…
– Да, спомних си. Така беше. Отворихте друга рана. (смее се)

Gong.bg