КЮСТЕНДИЛ – 18.01.16 – Мега сграда, замислена за детски дом, се руши и крие опасности

За опасна сграда на улица ,,Пиянец” в Кюстендил, сигнализираха жители на квартал ,,Герена”. Тя е строена от общината преди демократичните промени за Детски дом. Преди около 10 години, община Кюстендил прави сделка с фирма, като придобива собствеността върху бившата дискотека Нерон и част от сградата на бившия „Домби бар”, и в замяна дава на фирмата въпросната многоетажна сграда в кв. “Герена”, която се намира малко преди разклона за село Богослов.
“Това е един изоставен, рушащ се и много опасен четириетажен комплекс, като в средната си част е пететажен. Достъпът до него е безпрепятствен, защото няма врати и прозорци, понякога вътре в него влизат предимно девойки, който се отдават на своята страст към наркотиците и алкохола или дечица, за да си играят. Вътре в сградата има шест на брой празни и опасни асансьорни шахти, множество на брой дупки по пода на етажите, много опасен покрив, рушащи се стени. Може да се видят спринцовки, както и празни бутилки от алкохол. Никой не взима предпазни мерки, за да обезопаси и загради с ограда този недовършен обект”, пише в писмото до редакцията на Дарик.
От общинска администрация потвърдиха за Дарик, че сградата не е общинска, а по сигнал на граждани е била обезопасявана от служители на общинско предприятие през лятото на 2015 г.
Необходимо е собственикът на имота да предприеме мерки по обезопасяването на недовършения строеж.