ЦСКА и Междузвездните войни за $250 000 000 000

По време на мача за купата на България по футбол между ЦСКА и  Созопол в края на ноември, прочутата „хореография” на червените фенове се появи маскирана като кичозните звездни бабаити от дългоочакваният седми епизод на “Междузвездни войни: Силата се пробужда”.
Може ли да си представите привържениците на „Барселона” да осквернят своя отбор като стоварят на тяхната трибуна инфантилните чудовища на Холивуд, вместо образите, или дори безплътния и невидим – но там, в своя дом, свят дух на своя отбор?

Феновете на ЦСКА, или по-точно, кварталната им софийска версия, за да не бъдат несправедливо засегнати  стотици хилядите привърженици  на отбора из България и по света, се представиха доста неуместно с манията си към нещо на огромна далечина от футбола, от дух и настройката, с които нормалните хора идват на футболния стадион.

Разноликото футболно племе се питаше къде беше тяхната любов и ярост, когато търгашите взривиха един от най-ярките символи  не само на спорта, но и на България, заради алчните си мечти да си поделят  дом и достояния на мъртвия ЦСКА?

Може би щеше да бъде достатъчно и само два-три  пъти да изригнат с  вулканичен протест, за да спасят отбора си, но явно не се е намерил необходимият инвеститор за протесторите. Затова пък, световният спортен свят си умря от смях от откровения инфантилизъм на трибуните на „Армията”. „Никога не сме виждали толкова влюбени фенове на фантастиката.  ВЕРОЯТНО НЯМА И ДА ВИДИМ…” иронизира „Дейли Мирър”.

Световните майстори – режисьори на всякакви войни, катастрофи и мании са достигнали вече съвършенство в довеждането на огромни маси хора до маниакална зависимост. С една единствена цел. Печелене на пари. Не се чете вече Шекспир и не се радва на почит никой мъдър човек и мислител, но се очаква като Второто пришествие манията STAR WARS!

… Който се очаква да събере до първия уикенд 240 милиона долара. Нов рекорд на филмов дебют. Досегашният е на също зверски филм – „Джурасик свят”. Което потвърждава тенденциите, че днешното кино здраво е отвъртяло кранчето на печалбите от озверяването на човечеството.

Другата, още по-зашеметяваща сметка е, че седмите по ред „Междузвездни войни” ще донесат общо от цял свят приходи на Холивуд в размер на 3 милиарда долара. Заедно с компютърните игри, които се правят по мотиви на „Силата се събужда” и билетите от увеселителни паркове със специални павилиони, сумата може да се закръгли до 25 милиарда долара, някъде по времето на Световното първенство по футбол, което почва в Русия на 14 юни 2018-та година. В тях влиза и подкрепата на феновете от ЦСКА с някой и друг лев, който пък се присъединява към огромния паричен куп от продадените сувенири и специални атрибути.
     
 Имало баща в България, който „усилено вече тренира едномесечния си син за малко джедайче  – има си меч и одеяло с Йода”. А първата дреха, която му купил, била с Дарт Вейдър с надпис  „Who`s your daddy?”.

Разбира се, раздухването на манията STAR WARS  се дължи на огромните кампании, които бушуват по света. Произведените милиарди сувенири и предмети с мотиви от филмите, са нещо като мътна вода, която залива консуматорското поколение на нашата цивилизация. Очаква се само през 2016 година тези артикули да донесат на хитреците поне 5 милиарда долара.

На предварителни прожекции в Лос Анджелис над 7 000 души изгледали филма преди премиерата му. Смятат ги за „галеници на съдбата”. Това са режисьори и артисти, журналисти, кинокритици… Те били дали едва ли не клетва да не казват нищо от видяното поне до 16 декември, когато филмът  ще се излее по европейските кина. Това станало едновременно в трите култови киносалона на Лос Анджелис: „Китайският” на булевард “Холивуд”, където през 1977 г. се състоя премиерата на “Междузвездни войни”, кино “Долби”, където традиционно протича церемонията на кинонаградите “Оскар” и кино “Ел Капитан”.

Представяте ли си какъв вулкан може да изригне ако се окаже, че… нищо не струва? Но кой би се осмелил да каже това? Кой би си загубил печалбите за нещо, което никого не интересува – има ли изкуство, има ли мъдрост ,има ли, да го наречем човечност, макар  да е и само 100 грама или 3 сантиметра…

В сряда започнаха прожекциите в десетки страни  – от Турция до Австралия. В петък филмът ще стартира в България.      
 
И не взимайте със себе си маски, лазерни мечове и пр. атрибути от оръжията на звездните бойци, защото на входа ще ви ги вземат. Това не ви е стадион ЦСКА!

Климент Величков,
в. „България СЕГА”, Чикаго