ПЕРНИК – 14.12.2015 – Съученици на Катя Паскалева искат да се знае: Актрисата от "Козият рог" е перничанка, учила е във втора гимназия

Една от големите български актриси на България Катя Паскалева щеше да навърши 70 тази година, ако беше жива, пише zapernik.com. Родената в Петрич хубавица дълги години живее със семейството си в Перник. Тя е учила в така наречената втора гимназия в нашия град, но малко перничани вече си спомнят за това. Нейни съученици са готови да създадат иницативен комитет за постявянето на барелеф на Катя Паскалева в Перник.
Пред телевизия Кракра един от нейните съученици в Перник Костадин Златков разказва за актрисата, прочула се с ролята си в “Козият рог”. Двамата заедно са участвали в драмсъстава на училището.
“Катя беше дарованието в състава. Лично Иван Чипев, известен наш артист и шеф на ВИТИЗ идваше на репетициите в библиотеката и в театралния салон на две постановки. Той казаваше така: Катя Паскалева е дарование”.
Костадин Златков си спомня актрисата винаги усмихната, била отличник на класа, играела волейбол и имала много приятели.
Идеята за инициативния комитет за Катя Паскалева дошла от нейни съученици на тазгодишната им сбирка пред месец май. Златков е готов да застане начело на инициативата, която цели да се отдаде почит към човека Катя Паскалева и да се подчертае, че тя е била перничанка. Целта на съучениците на Катя от драмсъстава е да бъде ангажирана пернишката общественост за поставянето на един барелеф на Катя Паскалева, или на гимназията, в която е учила, или знак за нейното присъствие в културния живот на града и на театралната сцена на Перник.