Йоулупуки и финландски сняг

В Берлин заваля финландски сняг. Посипа къщи, улици, градини… Сребриста паяжина обви света и той постепенно утихна. Само на едно място остана шумотевица.
Може би някои от Вас ще попитат: Защо заваля финландски сняг? Ще Ви отговоря. Защото бе донесен лично от финландския Дядо Коледа! През тази година Белобрадият старец се появи в немската столица за първи на Финландския коледен базар на 22 ноември. Повярвайте ми! Всички го видяха! И докато с едната си ръка старецът подаваше бонбончета на малчуганите, с другата ръка така силно разшава дългата си брада, че в този миг от небето се занизаха снежинки. Бели, истински, финландски…
Всъщност, обичаният старец пристигна от планината Корватунтури (Korvatunturi) в Лапландия, за да съобщи, че в Леденото му царство кипи усилена работа. Неговите джуджета, наричани на финландски „тонтус” (tonttus), били затрупани от работа. Йоулупуки, както финландците казват на Дядо Коледа, оповести пред берлинчани на всеослушание своя адрес като призова децата и възрастните колкото може по-бързо да пишат и изпращат писмата си. Ето и адресът, който майките и татковците, бабите и дядовците… записаха на своите мобилни телефони:

Santa’s Main Post Office
FIN-96930 Napariiri

Адреса можете да запишете и Вие. Добрият старец ще очаква писмата Ви в официалния си пощенски офис във Финландия!
И така, Йоулупуки се появи за кратко в немската столица, донесе снега, а след това мигновено отпътува за Лапландия. Нямаше и минута време да остане повече при нас. Разбира се…, децата доста се натъжиха, че не получиха големи подаръци. Но, бързо след това разбраха, че трябва да почакат – до Коледа има още време! При това всички обичат Дядо Коледа. Може ли някой да му се сърди?

•    Йоулупуки (Joulupukki)

Какво още ни разказаха финландците? Дядо Коледа живеел в планината Корватунтури, думата „корва” (korva) на български означава „ухо”. И тъй като планината притежавала форма на ухо, оттам произлязло и нейното име. В тази планина Белобрадият старец имал цяло село и до него можело да се стигне с транспорт. Въпреки че… до тайния вход на планината все още никой не е отишъл, досега никой не го е открил. Говори се, че Дядо Коледа много обичал песните и приказките. Слушал ги в захлас. Точно за това, когато идвал при децата, желаел да му пеят и разказват какви ли не обикновени и необикновени истории.
В снежния неделен ден на 22 ноември научихме и много други неща за финландските зимни празници, постоплихме се с финландско греяно вино, което всеки от Вас би могъл да приготви и в домашни условия.

•    Греяно финландско вино (Glögi)

Продукти: 2 л полусухо червено вино, 200 мл сок от касис, 10 стръкчета карамфил, 2 пръчици канела, 200 гр захар, половин лимон, 100 гр обелени бадеми, 100 гр стафиди.
Приготвяне: Червеното вино, сока от касис, карамфилчетата, пръчиците канелата, захарта и парченцата от лимон затопляте в тенджера, но не варите! След това прецеждате топлото питие, наливате го в чаши и едва тогава поставяте бадемите и стафидите. Греяното финландско вино се различава от обикновеното греяно вино по това, че в него има сок от червено или черно френско грозде (касис). Тези, които са почитатели на по-екзотичните аромати, към виното биха могли да добавят кардамон.
В случай че решите да посрещнете гостите си по „финландски”, можете да приготвите и следните традиционни сандвичи – сандвич с еленско месо и парченца от кисели краставички, извара, желе от касис, стръкче магданоз; сандвич със сьомга и   парченца от пресна краставица, копър, извара.

•    Коледни обичаи във Финландия

Коледа и във Финландия е свързана с редица традиционни обичаи. Най-важният празник за финландците е Бъдни вечер, наричана Йоулуато (Jouluaatto) . На този ден на празничната трапеза се поставят най-вкусните ястия. Така например, типична е овесената каша, в която е скрит един бадем. Според обичая, този, който открие в чинията си бадема, ще бъде много щастлив през следващата година. В случай че дете намери бадема в кашицата си, подаряват му марципаново прасенце. В различните региони на Финландия коледните ястия в известна степен се различават. Така например на Оландските острови на трапезата за Бъдни вечер присъстват Коледна шунка, месо от сърна и елен. В други региони, на празничната маса задължително трябва да има ястия от риба и типичната салата „Росоли”. Казват, че почти всеки финландец има своя собствена рецепта за „Росоли”, но въпреки това особено популярна е следната рецепта:

•    Финландска салата „Росоли” (Rosolli)

Продукти: 4 сварени картофа, 4 сварени моркова, 4 парчета сварено червено цвекло, 1 кисела краставичка, 1 малка главичка лук, сол, бял пипер. Картофите, морковите, цвеклото, киселата краставичка и лукът се нарязват на малки парченца и се смесват. Към тях се добавя солта и белият пипер.
Продукти за соса: 150 мл сметана, 1 ½  чаена лъжичка оцет, 1 ½ чаена лъжичка захар, сок от свареното червено цвекло. Сметаната леко се разбива, към нея се прибавят оцетът, захарта и сокът от червеното цвекло – то се поставя на вкус и оцветява соса. Сосът и салатата се сервират в отделни съдове. Салатата бихте могли да декорирате със ситно нарязани парченца от сварено яйце. Да Ви е вкусно!
•    Финландска херингова салата (Sillisalaatti)
Трябва да отбележим, че херинговата салата е един от финландските специалитети и принадлежи към традиционните ястия за Бъдни вечер и Коледа. Тази салата присъства на всяка една трапеза. Една от най-обичаните рецепти е със следните продукти:
Продукти: една средно голяма солена херинга, 250 г твърдо сварени картофи, 2 средно големи моркова, 100 гр задушено месо или салам, 1 средно голяма кисела краставичка, 1 голяма ябълка, 1 малка глава лук, 4 супени лъжици винен оцет, 150 г сметана за биене, сол, пипер, едно яйце, магданоз.
Приготовление: Осолената херинга се почиства от кожата и костите и се оставя един час във вода. През това време картофите и морковите се обелват и сваряват. Месото (саламът), киселата краставичка и ябълката се нарязват на парченца, а лукът – на фини кръгчета. Сметаната и оцетът се разбъркват, към тях се поставя на вкус сол и пипер. След като херингата е престояла един час във вода, се нарязва на парченца. Към нея се добавя останалата смес с ябълките и краставичките, както и сметановият сос.  Всичко това престоява 30 минути. Свареното яйце се нарязва на осем части. Салатата украсявате с магданоза и парченцата яйце.

•    Десерти

Без значение дали финландците живеят в южната или в северната част на страната, за трапезата на Бъдни вечер всички приготвят звезди от многолистно тесто, украсени с мус от сливи. Мога да Ви уверя, че тези разкошни сладки прекрасно се допълват с чаша чай, кафе или какао. Традиционен десерт за финландците е също така млечният ориз, който се сервира залят със сладостния сок от червена боровинка.

•    Подаръци за всички

Както в много други страни по света, така и във Финландия, на Бъдни вечер се поднасят подаръци.  Разбира се, най-щастливи на този ден са децата! Но за разлика от много други места по света, финландците предвиждат за Коледа подаръци и за домашните си животни: най-често това е вкусна храна.

•    Сламеният козел

Финландският сламен козел е коледен символ. Всъщност, фигурата на козела идва от скандинавската митология. Интересно е, че през 19 век, през коледните дни децата от село ходели от къща на къща и пеели коледни песни, а едно от децата винаги било облечено като козел. Стопаните се радвали на своите гостенчета и винаги им подарявали нещичко за ядене или пиене.
Декември бърза да пристигне, а ние бързаме да го посрещнем! Ето коя песен ни изпяха преди няколко дни финландците: „Йоулупу он ракенету, йоулу он йо овела…” („Joulupuu on rakennettu, joulu on jo ovella…”), което, преведено на български, означава: „Коледната елха е поставена вече, Коледа е точно зад ъгъла…”.
   
Ваня Велкова
в. „България СEГА”
www.facebook.com/bulgariasega
Берлин

Снимки: Ваня Велкова