КЪРДЖАЛИ – 18.11.15 – Показват 320 икони от криптата на галерията в Кърджали след 8-годишно „затваряне”

До няколко дни приключват ремонтните дейности в  криптата на Художествената галерия „Станка Димитрова” в Кърджали, а официалното й откриване ще бъде в дните около Коледните празници, вероятно на 17 декември.
Това заяви Даниела Коджаманова, директорът на Регионалния исторически музей, под чиято административна шапка е художествената галерия от година насам.
Веднага след приключването на ремонтните дейности започва и експонирането на иконите, включени в колекцията на галерията, а също така църковна утвар и старопечатни книги. От целия фонд „Църковно изкуство”, който наброява 329 експоната, 320 са иконите, а останалите 9 – църковната утвар и старопечатните книги.  Те отново ще видят бял свят след 8-годишно прекъсване.
През 2007 г. криптата на художествената галерия беше затворена заради концентрираната влага, предизвикана от теч по северната страна на сградата, която увреди и част от експонатите, по-късно възстановени. Междувременно пълна инвентаризация на художествената галерия „Станка Димитрова“ в Кърджали е показала, че няма движими културни ценности в критично състояние. Проверката на фонда на галерията е инициирана след преминаването й под шапката на музея преди година. Той е един от най-богатите в страната, с 3200 единици – картини, графики, скулптури и икони на едни от най-големите български художници от началото на 20 в. до сега.