ObamaCare – получихте ли вашият дискаунт?

В-к „България СЕГА“: Анна, вече трета година работиш като агент по здравното застраховане. Какво те насочи в тази сфера?
Анна Русева: Преди единадесет години започнах кариерата си на агент със компания, която предлагаше здравни застраховки. В тази сфера бяха първите ми практически познания. После следваше практикуване на застраховки живот, застраховки по нетрудоспособност и така наречените „допълнителни застраховки“. Последните са продукти, които плащат кеш на застрахования. Две години по-късно започнах на пълно работно време практика като агент – регистриран представител (това значи застрахователни и финансови инвестиционни продукти). След няколко години интензивна работа, реших че съм достатъчно подготвена да започна от нулата моя агенция. През цялото това време съм предлагала здравни застраховки, но пазарът за тях по нищо не приличаше на днешния. Днес всички в това застраховане, сме малко или много новаци. Погледнато от друга гледна точка, някои от нас можем да се наречем ветерани с две години стаж по новия закон за здравното застраховане.
В-к „България СЕГА”: Би ли описала накратко какво е различното?
Анна Русева: Най-съществените положителни неща, които се случиха са, че:
•    немогат да ви откажат застраховка, защото имате вече заболяване и
•    на хората с ниски доходи се предлага достъпна цена или медицинска програма
В-к „България СЕГА“: А какво е отрицателното?
Анна Русева: Твърде е усложнено самото закупуване, ако трябва да се ползва намаление, при това особено за имигрантите. Също правителството харчи огромни пари за нови некомпетентни и нерегулирани с лиценз от закона за застраховането кадри, с цел да изтласка застрахователните агенти от пазара. Има доста безумия в прилагането на закона.
В-к „България СЕГА”: Пример за това?
Анна Русева: Навигаторите, и т.н. асистари, които помагат уж без пари на клиентите са без опит в застраховането като цяло, а техните заплати достигат на места до 6 цифрени суми. Закона им забранява да ви препоръчват застрахователен план. Така те могат да свършат половината част от работата. Другото смешно нещо е, че Маркетплейса ползва преводачи, които няма как да са компетентни в застраховането, и аз съм се наслушала на грешни преводи. При превода едно объркване на Маркетплейса със застрахователна компания вече дава грешна посока на диалога.
В-к „България СЕГА“: Нека говорим по-конкретно как да се справим с днешната ситуация, като извлечем повече полза за себе си. Какво да направим през новия сезон? Кога?
Анна Русева: От 1-ви ноември можете да прегледате какво се предлага на пазара с Маркетплейса, ако ползвате субсидия при покупката на застраховка. Плановете там са ограничени по ерии и компании. Сравнете ги с това, което текущият застраховател ви предлага. Ако има повишение на цената на текущата ви застраховка, или плана отпада: трябва да пазарувате отново. Със сигурност ще намерите ниски цени, но качеството на продуктите е нещо, което трябва да се вземе предвид.
Ако доходът ви е висок и ще пазарувате извън Маркетплейса, проверете повече компании и продукти. Аз работя с BlueCrossBlueShield of IL, Aetna и Land of Lincoln Health. За изминалите две години не съм получила сериозни оплаквания.
До 15-ти декември е добре да си закупите застраховката, за да е в сила от 1ви януари, 2016. Заплащането можете да извършите преди края на декември, ако покупката ви е чрез Маркетплейса. Записването ще продължи до 31-ви януари със съответни срокове за влизането му в сила.
В-к „България СЕГА”: Понеже застраховката се отразява и на нашето данъчно облагане, как да регулираме този фактор?
Анна Русева: Проблемите които наблюдавам като по-съществени, са два:
•    Хора с доходи много близки до най-ниската граница за субсидия, но неквалифициращи се за субсидия и за Медикейд

•    Хора които на хартия имат висок доход, поради официалната форма под която водят бизнеса си, но де факто не е чак така.
Обичайно показването на много ниски доходи е неблагоприятно по много причини: социалната пенсия не акумулира, нямате потенциал за вземане на заем при нужда, неможете да изградите никакво богатство. Аз го наричам натискане по главата за по-сигурно потъване. По принцип финансите ви се нуждаят от вашето компетентно управление. Ползването на специалисти е едната страна при решаването на финансови проблеми. Другата е вашата отговорност при вземането на решения. А решения се вземат с пари (Тодор Живков) и със познания. При работата ми с клиенти аз питам въпроси и обяснявам значението им. Хората, които идват за втора и трета година при мен са наясно с много фактори. Техните въпроси след съответния опит, който са натрупали, са повече в сферата на застраховането, не толкова защо и как получават съответната субсидия.
В-к „България СЕГА”: Какви са изненадите тази година за тези които купуват чрез Маркетплейса?
Анна Русева: И добри и лоши. Ще дам пример със себе си: моят план беше увеличен многократно. Наистина многократно. Застрахователната компания всъщност ми обясни, че го премахва и ми предлага заместител. Аз реших да отида с друга компания. Няма да мога да посещавам същите лекари. Реших да направя промяната, защото преминах през профилактичните си прегледи тази година (вие знаете че те са безплатни) с лекар от близък офис и близка болница. Това което е предвидимо, го сторих. Сега е важно да имам здравна застраховка като протекция срещу непредвидими заболявания за 2016-та. За 2017-та може да имам шанса да се върна към по-близките до мен лекари и болница, като избера друг план. Аз се съобразих с моите финанси и здравно състояние.
И сега сигурно ще ме попитате за тези, които за първи път ще си купуват здравна застраховка, какво да направят?
В-к „България СЕГА“: Да, имах идея за този въпрос.
Анна Русева: Нека прочетат статиите по въпроса, публикувани във вашият вестник през 2013 и 2014 или във Facebook Helpico Insurance Agency. Също на интернет страницата на агенцията www.helpicoinsurance.com. Ако четат на английски, сайта на Маркетплейса съдържа много информация. Ако нямат търпение да се самообразоват или имат конкретни и специфични въпроси, нека се запишат за консултация. Цената за 1 час консултация е $30. Нека закупят здравна застраховка преди тя да е станала необходимост.
В-к „България СЕГА“: Можете ли да съдействате на хора, които не могат да посетят офиса ви?
Анна Русева: Да. Аз така помагам на хора от други щати. През лятото чрез Иланс ме нае господин Л. Глен от Джорджия. Напоследък беше българско семейство от Минесота.
В-к „България СЕГА“: Какво остана неказано в това интервю?
Анна Русева: Аз винаги определям всеки случай като уникален, защото ние, хората, сме уникални като създания и ситуации. Не може едно интервю да е достатъчно, да покрие темата и уникалните варианти на решения за всеки. То е само посока на моето виждане по основни въпроси. Ако работите с мен, ще получите картина на вашите варианти в сферите, в които аз съм специализирала. Аз имам практическият опит, който ми помага да ги видя лесно и да ви ги разясня. Решението си остава ваше, защото касае вашите пари.