ВАРНА – 11.11.15 – В Черно море пристигат океански "пришълци", внедряват се в екосистемата

В Черно море пристигат все повече “пришълци” – нетипични за акваторията създания. Засега те се “внедряват” в екосистемата, без да й вредят. Някои от тях дори служат за храна на типичните черноморски създания. Едновременно с това обаче специалистите от Института по рибни ресурси във Варна отчитат намаляване на рибните запаси като цяло. Рибарите масово се оплакват, че рапаните стават все по-дребни, а черната мида се среща все по-рядко. За прословутия калкан учените казват, че популацията се възстановява, макар че засега става дума предимно за маломерни калканчета, които биха представлявали стопански интерес след година-две, стига да доживеят дотогава. Първите “пришълци” са рапаните
“Пришълци” в Черно море има не от днес и вчера. Първият такъв вид всъщност са рапаните и тяхното пристигане дори има сериозен положителен икономически ефект за бизнеса на страната. След рапаните “пристигат” различни видове ктенофори, като появата на нови видове продължава и до днес. Според учените “пришълците”се внедряват успешно в екосистемите на Черно море, без да ги застрашават.
Положителна е тенденцията за възстановяване на екосистемата ни като цяло
За намаляването на рибните запаси Клисарова посочва, че това е тенденция в цял свят, а не само в Черно море. Според нея дори при нас има все пак положителна тенденция за възстановяване на екосистемата като цяло, което предполага и постепенно възстановяване на рибните запаси. Настоящите “снимки” показват драстично намаляване на ресурсите в сравнение с 60-те и 70-те години на миналия век, но през последните години има увеличение например при трицоната, сафрида.
Когато говорим за запаси, не бива да забравяме, че само две от държавите край Черно море – България и Румъния, се подчиняват на законите на ЕС. Останалите страни ловят колкото и както могат, като за тях забраните и квотите за улов не важат. Според учените тази неконтролирана дейност донякъде определя и снижението на запасите.
Броят на делфините се възстановява не само в българските води, но и в Черно море като цяло
Броят на делфините се възстановява не само в българските води, а в Черно море като цяло. Според нея това се дължи донякъде на изчистването на водите през последните години от големите промишлени замърсители. Явно има и достатъчно храна за бозайниците, защото делфините са там, където има риба, допълва ученият. Директорът на института потвърждава твърденията на рибарите, че рапаните в морето стават все по-дребни. Причините са две. Първата е, че при настоящия масов улов, охлювите просто нямат време да пораснат. Другата причина е, че нямат достатъчно храна, защото са успели през годините да изядат мидите. Всъщност за драстичното намаляване на черната мида освен рапаните голяма вина носят и хората. Естествените филтри на морето изчезват благодарение на безразборното и безхаберно тралене. Припомня се, че бяха определени зони, в които може и в които не може да се извършва тази дейност. Дали обаче правилата се спазват, учените не следят, защото това не е тяхна работа. Всъщност предстои да получат косвени доказателства дали от забраните има някаква полза.