ПЕРНИК – 11.11.2015 – В Перник е заснет първият филм, премиерата му съвпада с обявяването на Перник за град

Първият български филми е заснет в Перник. Това съобщи по ТВ Кракра историкът Иван Ерулски. Става въпрос за филм, заснет в рудниците на Перник през 1928-1929 година. Смята се, че това е и първият филм в Европа, сниман под земята.
Филмът се казва “След пожара в Русия”.
Това е една мелодрама, в него играят много руски емигранти. В този филм е и една от големите кинороли на актьора Константин Кисимов.
От историческиат музей в Перник търсят начини филмът да бъде представен на пернишките зрители. Любопитно е, че премиерата на филма в София съвпада с обявяването на Перник за град. В същото време е сниман и един от първите документални филми в България, който също касае нашия град. В Перник е имало и много киносалони, за разлика от днес, когато в града не е останало нито едно кино. Като компенсация са кинопрежекциите в театър “Боян Дановски”. Първият прожектиран филм в Перник е бил в сграда, намираща се при сегашното СОУ “Петър Берон”. В момента има само три сгради, западени от миналото, където перничани са пълнили киносалоните. Това са кино Металик, кино Кракра и кино Миньор – намиращо се във физкултурния салон на 9-то ОУ, разказва още Ерулски. А в самата сграда на Регионалния исторически музей е запазен оригиналния салон на някогашното кино Рудничар. Перник е имал и три летни кина. Едното от тях все още се намира до сградата на полицията. Другото лятно кино се е намирало между стадиона Миньор и басеина. Първото лятно кино в Перник се е намирало зад сградата на ГУМ, увековечено със снимка, датирана 1933-1934 година. В Перник са се снимали и редица игрални филми, част от класиката на българското кино, като “Най-добрият човек, когото познавам”, “Над сантяго вали”. Пернишките сурвакир пък са влезли в незабравимата лента “Козият рог”.