ПЛЕВЕН – 03.11.15 – Зеленогорски няма да се извини на Борисов

Съпредседателят на парламентарната група на Реформатоския блок Найден Зеленогорски /ДБГ/ няма да се извини на премиера Бойко Борисов за твърденията си, че на местния вот в Плевен е имало купен вот за ГЕРБ в ромските секции. Това стана ясно от думите на Зеленогорски пред БТВ. В нощта на изборите по повод сигнала, който Зеленогорски подаде срещу ГЕРБ в Плевен, Борисов заяви: “Найден трябва да ми се извини! Цял ден слушам реформаторите какво правят, дума не съм казал!”. “Ще му се обадя /на Борисов/, за да му обясня какви са фактите. Наш застъпник беше ударен и заплашен с убийство. Да видим фактите заедно”, каза Зеленогорски.
Той каза, че е донесъл протоколите от село Буковлък. От тях личи, че в най-голямата ромска секция, 99% са гласували за кандидата на ГЕРБ Димитър Стойков. Зеленогорски добави, че това не е единствената секция, в която има подобни резултати. “В село Буковлък резултатът е 98% на 2%. Ако говорим за напрежение, то е между Реформаторския блок и една клика в Плевен, която дерибейства по невероятен начин, който нанася поражение ина ГЕРБ. Спартански отне 35% от потенциала на ГЕРБ, това трябва да означава нещо”, каза Зеленогорски. Той споделил доказателствата си за контролиран вот с областната дирекция на полицията. И допълни, че на последните парламентарни избори ромският вот е бил за ДПС. “Върви си пакетно години наред”, уточни Зеленогорски.
Според него, преливане на гласове от ДПС към ГЕРБ е имало на много места в България. Зам.-шефът на ДБГ обаче не обвинявал директно ГЕРБ за купуването на гласове в Плевен.
“На втория тур Стойков бе подкрепен от много партии”, напомни Зеленогорски. ГЕРБ и Реформаторският блок не били врагове.
“Когато бият застъпник от РБ пред очите ми и го заплашват, че няма да излезе жив от селото, аз как да реагирам”, попита Зеленогорски и допълни, че тези заплахи са били отправени от хора от ромската общност. Според него в деня преди вота, Стойков е имал среща с местните ромски босове. По сметки на Зеленогорски в Плевен на първия тур са били купени около 12 хиляди гласа.