СИЛИСТРА – 03.11.15 – Философ и осмокласник сами проведоха Акция „Будител” в Силистра

Акция „Будител” организира и осъществи философът на свободна практика Димитър Пецов от Силистра, пише paralel44.com. За целта той първо отпечата свои избрани мисли и афоризми, тиражирайки ги под формата на стилни миниатюрни свитъци. После ги постави в няколко кутии и излезе на площад „Свобода”, което стана в Деня на народните будители, 1 ноември.
Привлече за сътрудник осмокласника от Езиковата гимназия Свилен Георгиев и двамата започнаха да ги раздават на гражданите. Питаха ги какво знаят за този ден, припомняха им всичко най-важно за него, пожелаваха им да са будни, интелигенти и да работят за просперитета на родината.
„Будителството не е феномен единствено на Българското възраждане, то е постоянен процес, който продължава и днес. Затова не бива да почиваме на стари лаври, тоест на казаното от най-мъдрите ни предци, а също да се научим да мислим правилно и самостоятелно. Оттук и идеята ми да разпространя само собствените си афоризми, подтиквайки хората към съответната самоинициативност в тази връзка. Просто им дадох пример как трябва да се постъпва днес, когато също имаме нужда от логично и задълбочено мислене по най-наболелите проблеми. Безспорно, изразих и своята почит към великото дело на самите будители”, сподели Пецов, който е кореспондент от нашия регион на философското списание „Хуманос”. От своя страна Свилен е негов почитател и ученик, още повече, че макар и още млад, вече активно се занимава с философия.
Това, комай бе и единственото, станало известно на медиите събитие в града, посветено на българските будители. Нямаше нито поднасяне на цветя пред паметниците на личностите, запазили българския дух в Силистра, нито ученически шествия, както през миналия век. Пардон, имаше, но предната нощ, когато по клубовете и около тях, пременени на зомбита, вещици и други ужасии, силистренските деца празнуваха Хелоуин.