СИЛИСТРА – 25.10.15 – Измамници „построиха” виртуален развъдник за породисти кучета в Българка

В интернет е пълно с измами и измамници, съобщи „Стандарт”, позовавайки се на читатели, опарили се от обяви за домашни любимци. Схемата е следната – влизаш в сайта, в който се продават кучетата – www.dog-bg.net, пише paralel44.com. Информацията на сайта е, че кучетата се доставят директно от село Българка, община Силистра /друго село с такова име в страната няма/, чрез куриер в цялата настрана. Изборът е голям.
Избираш си, поръчваш на посочения телефонен номер. Плащаш капаро в размер на половината цена на съответното куче и на пръв поглед всичко изглежда нормално, но реалността се оказва съвсем различна. Когато дойде моментът за доставка на желаното от вас животно, никой не отговаря на телефоните или просто ги изключват.
Куриерска фирма, която отговаря за доставката, също е част от измамата. Ако все пак отговорят на посочения телефон, те заявяват, че вината е ваша и кучето ще се върне на мястото, от което е взето и сумата, която сте дали като капаро, ще се приспадне към таксата за транспортния път и на ваши разноски да отидете до село Българка.
Според „Стандарт” много хора били потърпевши от измамата. Във „Фейсбук” е организирана дори страница, която предупреждава хората именно за тези вид измами. Тъй като мошениците били хващани друг път, те просто сменят името на сайта и продължават с измамите. Една от предишните страници за същата измама е била vip-dog.net. Тя още е активна и твърди, че развъдникът за кучета се намира в Бургаско.
Жители на село Българка коментираха, че са изненадани от новината за елитния кучкарник в селото им. Останалите около 50 жители от третата възраст отглеждали предимно кокошки и гъски, а рядко по дворовете блеели овце или кози. Мучене на крава в селото отдавно не чували. Иначе, кучета имало във всеки двор – да ги пазят от крадци, но никой не си го продавал.