СОФИЯ – 23.10.15 – Дърво падна и уби мъж в Борисовата градина

Мъж загина нелепо, след като беше премазан от дърво в Борисовата градина в столицата. Инцидентът е станал е в гориста част на парка на една от пътеките, на метри от бул. „Драган Цанков”. Въпреки опасността от подобни злополуки в парка няма предупредителни табели, казаха от общината, но гарантираха, че извършват редовни проверки. За инцидента се разбра около 12:30 ч. На мястото незабавно пристигат екипи на полицията, „Спешна помощ” и Столичната община, но се оказва, че затиснатият от дървото мъж вече е починал. Според заместник-кметът с ресор Екология Мария Бояджийска, която също присъства на мястото по време на експертния оглед, не даде яснота какви са причините, довели до падането на дървото.
„Дървото, което е паднало, се намира на алея, която за последните три-четири дни са премахнати над три-четири дървета, констатирани от лесоинженерите на Дирекция „Зелена система”. Проверките се извършват постоянно. За конкретното дърво дали има проучване и възлагане за премахване, в момента не мога да ви кажа”, каза тя. Бояджийска допълни, че не са слагани обезопасителни табели и припомни, че горската част на Борисовата градина е над 3000 декара, но алеите, които са масово посещавани, се проверяват ежедневно. В централната част на Борисовата градина през тази година са премахнати над 90 опасни дървета.
За поддържане на растителността в горската част на Борисовата градина СО има подписан договор с фирма „Жиро-М”. Опитахме се да получим повече информация за тяхната дейност в парка и да разберем дали в района на алеята, където е станал трагичния инцидент, е осъществявана профилактика. Техническият ръководител на фирмата Иван Иванов категорично отказа коментар. От общината изразиха съболезнования към семейството на загиналия мъж и заявиха, че в района на инцидента ще бъдат направени нови проверки за опасни дървета. Подобен инцидент стана през юли м.г., когато 70- годишен мъж загина след като беше премазан от дърво в парковата част на Борисовата градина.