Глътка хубав волей за жадната България

Двадесет и деветото европейско първенство по волейбол за мъже се игра в необичаен стил – половината в Италия, другата половина в България, но нашият Национален тим се класира на обичайната си 4-та европейска или световна позиция за 9-ти път.
Волейболът продължава да е интернационален спортен лидер на България в колективните спортове със своите 3 сребърни медала – по 1 от Олимпийски игри, Световни и Европейски първенства. Уникален наш спорт е и с 8-те бронзови медала – по 4 от Световни и Европейски шампионати. С една дума – мъжкият ни волейболен отбор  се е класирал 20 пъти в четворките на своите олимпийски, световни и европейски фиести!
Имаме и силна волейболна дипломация, та финалите на това разкъсано на две първенство бяха дадени на България. Така е защото легендарните наши волейболни звезди и треньори имат огромни заслуги за утвърждаването и развитието на играта в Италия, Франция, Испания, Югославия, Куба, дори и Иран и пр.
Цели 10 дни – от 9 до 18 октомври  играта протанцува в сърцата на толкова много наши сънародници, колкото дори и най-патриотично настроените не бяха и сънували. И преки зрители, и само дочулите за техните майсторски спектакли, ги обикнаха и го казваха така, както отдавна не бяхме чували да си говорим едни за други помежду си – хубаво и топло за българи по български. Разбра се, че сърцата ни все още не са се разбили на парчета от нихилизъм и подлежат на ремонти и възстановяване.
Зала „Армеец” в София се превърна в култовото място, където волейболистите изписаха като Паисий, но с играта  си, че България и спорт има, и е държава с истински народ! Първо спечелихме срещу Германия с 3:0 гейма, след това и от Чехия и Холандия с по 3:2. На четвъртфинала – отново Германия, и отново 3:0. На полуфиналите – загуба от Франция с 2:3 и в последния мач – загуба в битката за третото място с 1:3 от Италия.
Сред най-интересните резултати от останалите двубои са победата на Франция над Италия в груповата фаза с 3:2, загубата на Русия от Италия с 0:3, и вторият полуфинал с драматичния успех на Словения срещу Италия – 3:1… Накрая –  резонната загуба на загадъчните словенци на финала от Франция с 3:0…, но с резултат в геймовете – 19:25, 27:29, 27:29… Което отново ни изпълва с уважение към селекцията на Словения – най-малката държавица от разкъсаната на 7 парчета Югославия, с народ колкото за един квартал на Париж.

Крайното класиране от 29-то Българо-Италиянско първенство по волейбол на Стария континент е следното:
1- 4:  Франция, Словения, Италия, България
5 – 8: Полша, Русия, Сърбия, Германия
9 – 12:  Белгия, Холандия, Естония, Финландия
13 – 16 Чехия, Словакия, Хърватия, Беларус
Прави впечатление най-слабото представяне в историята на руския волейбол, непонятната немощ на италианците, пълното разочарование от играта на поляците, апатията у сърбите, почивката, която си дадоха доскорошните волейболисти от една къща – чехи и словаци, които като че бяха дошли само пак да си изпият заедно бирата.
Грехопадението е върху Европейската волейболна федерация, която парадоксално снизи ранга на континенталното си първенство, отнемайки му приоритета да осигури олимпийски визи за „Рио де Жанейро 2016”. За визи ще се  играе на специална /?/ Олимпийска квалификация в Берлин с участието на 8 отбора, от 2 до 10 януари… И още малко садизъм – от Берлин олимпийска виза ще вземе само първият класирал се отбор. Вторият и третият – ще играят и с отбори от други континенти, на друг турнир, през май! Как ще се поберат в този формат олимпийските амбиции на кандидати като България, олимпийският шампион Русия, Италия, европейският първенец Франция, световният шампион Полша, Сърбия, Чехия, Холандия, Белгия, Германия… само Бог знае! 
Впрочем, току-що се появи официалната ранглиста на европейския мъжки волейбол след завършилото първенство на континента. Русия запазва лидерството си, а Словения за пръв път е в десетката
1. Русия 330, 2. Италия 326, 3. БЪЛГАРИЯ 320, 4. Германия  318, 5. Полша  318,  6. Сърбия  316,  7. Франция  296,  8. Финландия  264, 9. Белгия  262, 10. Словения  260.
Освен заслуженото, високо и почтено място, което завоюваха със своя дух, майсторство и талант за България нашите волейболисти – те се представиха пред нас, пред народа си, с един обаятелен, като че нов духовен ръст, крайно мечтан от нашия спортен свят. А и не само спортен… Тези мъже от високия спорт, които явно уважават достойнството и труда на съекипниците си, на отбора, своето и на зрителите, на българският род и Родина, още се състезават и разсъждават като мъже. Дават всичко от себе си, поемат вината върху себе си, не се крият зад другите…
– Играхме като равни с рави с едни от най-добрите отбори в света.  Искам да поздравя тази публика, която ни даде сили, за да играем по този начин. Успяхме да свършим чудесна работа…Това, което не ни стигна, е, че трябваше да забия една от двете топки. За съжаление този мач в петия гейм го загубихме заради мен, пое вината капитанът на националния отбор по волейбол Владимир Николов, след една от загубите. И още: – Не постигнахме целите си на това Европейско първенство. Бяхме много близо до това да направим чудо, но това щеше да е чудо, нямаше да е закономерност. Волейболът е един логичен спорт и това, което се случи е изпълнен план, а не чудо. Имахме доста обективни затруднения с контузени състезатели, а това оказа влияние върху спортния резултат. Смятам, че взехме максимума от първенството. На хората може и да им изглежда, че нещо малко не ни е стигнало за място на финала, но то всъщност е много. Благодарение на тази невероятна публика надскочихме себе си. Всички, които взеха участие в мачовете, се раздаваха до краен предел и това допринесе за този резултат. Много съм доволен от начина, по който се представихме на игрището – завършва мъжественият и прям капитан на нашите национали.

– Най-голямата победа на нашия отбор е сплотяването. Този тим стана отбор и започна да израства като отбор в хода на първенството. Започна да си вярва. Може би това е голямата победа. Олимпийската квалификации не е много далече, в края на декември трябва да се съберем. Тогава ще видим вече момчетата в какво състояние ще дойдат от клубовете си. Надяваме се тези, които имат някакви травми, също да ни помогнат. Вече ще преценяваме. Нямаме много време за работа, само за напасване и връщане на усета и чувството на отборната и колективната работа – каза пред медиите треньорът Пламен Константинов.

На „ЕвроВолей  2015” България беше представена от треньора Пламен Константинов и волейболистите Владимир Николов, Георги Братоев, Тодор Тодоров, Виктор Йосифов, Тодор Алексиеев, Николай Пенчев, Тодор Салпаров, Владислав Иванов, Миро Градинаров, Николай Учиков, Любомир Агонцев. Контузии попречиха да вземат участие в мачовете на трима от най-добрите български волейболисти в настоящия момент – Цветан Соколов, Тодор Скримов и Николай Николов.

Климент Величков,
в. „България СЕГА”, Чикаго