Да се възползваш от пазара

Ако сте били на почивка до сега или нарочно сте се лишили от всякакъв вид източници на информация, (телевизия, радио, вестници, интернет) може би сте пропуснали най-новото случило се на световния финансов пазар, но ако сте обърнали внимание, на която и да е масмедия за повече от 15 минути то знаете, че финансовите борси (особено китайската) претърпяха един от най-сериозните удари след кризата през 2008 г. Тази новина се приема от хората по различни начини, но благодарение на медиите по-голямата част от населението изпитва страх и отчаяние защото смятат, че случилото се вещае нова тежка икономическа криза и отново загуба на пари. Това, разбира се е далеч от истината.
Има няколко важни факта, които се пропускат от медиите. Първо, китайският финансов пазар претърпя срив, не американският. Но понеже китайската икономика е тясно свързана с общовзето всяка една друга в света, “трусовете” от подобен срив ще бъдат усетени глобално. Вторият факт е, че подобна “корекция” на пазара се очакваше. Много икономисти в Китай коментират, че очакваха скоро китайската стокова борса да достигне  критична точка заради проблемите в строителството и инфраструктурата на страната. Дори и в САЩ, специалисти предупреждават от месеци, че Уол Стрийт трябва да се подготви за нов спад, след като вече близо 5 години индексите на американската стокова борса жънат стабилни печалби. Най-важният факт обаче, който американските медии пропускат да съобщят е, че този нов спад на пазара може да бъде нещо изключително полезно за всеки, който иска да инвестира дългосрочно своите пари.
Между 2010г. и 2014г. всеки, който е инвестирал разумно в своя 401К план, IRA или просто във некфалифициран взаимен фонд се е сдобил с около 12-16% възвръщаемост на вложенията си. Както сами се досещате, всеки един от тях би искал подобна тенденция да продължи завинаги, но реалистично ли е да се смята, че пазарът ще върви постоянно нагоре? Разбира се, че не е реалистично и точно там се крие красотата на играта, наречена инвестиране – било то в недвижими имоти, взаимни фондове, акции или пък ценни книжа.
Истината, е че истинските печалби в инвестирането се правят, когато пазарите падат и хората, които нямат изградена стратегия и нужната информация се подлъгват да продават, а тогава трябва да се купува, защото всичко е на разпродажба!  Нека Ви дам пример, различен от финансовия пазар. Ако точно днес подминете бензиностанция, на която пише, че най-скъпият бензин в момента се продава на $1.50 на галон, какво ще направите? Залагам си дясната ръка, че веднага ще се наредите, ще заредите автомобила си “до горе” и дори ще потърсите близки и познати по телефона, за да направят и те същото възможно най-бързо. Бихте ли се поколебали да закупите бензина просто защото се продава на отстъпка? Съмнявам се. А защо повечето хора си мислят, че това е по-различно, когато става въпрос за инвестиране? Особено в инвестирането е още по-важно да купуваме на “разпродажба”, защото не само, че купуваме по-евтино от стандартната цена, а и това, с което се сдобиваме има потенциала да ни даде печалба с течение на времето, което не съществува като вариант в ежедневните ни покупки, а само в добиването на активи с цел инвестиция. Липсата на подобна информация, кара хората да взимат решения, които са лишени от логика и са плод на емоция, а тя не е никак добър финансов съветник.
Инвестирането и парите са една математическа дисциплина, която е изградена на 95% формули и на 5% късмет и както сами се досещате – тук много рядко побеждава “късметлията”. В интерес на истината, най-често победителят е този, който е най-информиран и стратегически позициониран за успех.
Надявам се, че сте намерили информацията за полезна, а тези които имат инвестирани на пазара пари, за успокоителна. Ако желаете повече разяснение по въпроса или искате помощ по други финансови теми, моля обадете ми се на 941-726-3822 или ми пишете на [email protected] за да насрочите Вашата безплатна консултация с мен.
Успешна седмица!

Борислав Борисов

в. „България СЕГА“
 (личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното-осигуряване и инвестирането, застрахователни полици за живот, здраве, автомобили и домове)