Важните стъпки преди пенсиониране

Голяма част от хората в САЩ в момента разчитат или на тяхното социално пенсионно осигуряване (Social Security) или на 401К плановете им, за да се пенсионират. Но те само една част от един добре предначертан пенсионен план. Към тях трябва да бъдат добавени още няколко важни аспекта, на които  да се обърне внимание преди да можете комфортно да спрете да работите, но да продължите да поддържате същия или по-добър стандарт на живот. А това може да стане само чрез планиране, като разбира се, колкото по-рано започнете, толкова по-добре.
Повечето от нас планираме пенсионирането си в зависимост от възрастта ни. Знаейки правилната възраст, в която да “развеем белия байрак” е първата стъпка в нашето планиране. Ако искаме да се пенсионираме в по-ранна възраст, ние трябва да сме сигурни, че имаме финансовите ресурси, които да се погрижат за нас като допълнение на пенсията ни (която, за съжаление, намалява с годините) за по-дълъг период от време. Ако пък искаме да се пенсионираме в по-късен етап от живота, то ние трябва да приложим напълно различен подход към нашата пенсионна стратегия и сегашните ни разходи и спестявания. 
Много важна част от планът Ви е да сте наясно точно какви са Вашите житейски цели, които ще преследвате след пенсионирането си. Някои от Вас биха искали да пътуват често и да посетят места, които винаги са искали да видят, но не са успели да стигнат до там поради ред причини. Други пък често ми казват, че биха искали да се посветят изцяло на децата и внуците си и да прекарат повече време в България при останалата част от семейството си. Независимо как изглежда Вашият пенсионен живот важно е да се пресметне колко допълнително спестяване ще се наложи да правите в годините преди това, за да постигнете целите си. Много зачестиха случаите, в които мои клиенти остават разочаровани от факта, че тяхното Social Security няма да покрие и на половина желаното от тях, въпреки че са работили дълги години, за да го изградят.
Единственият начин да постигнете целите си за пенсиониране е да следвате строго предопределен бюджет и да спестявате правилно. Първото нещо, което съветвам много от вас е да погледнат сегашното състояние на разходите и доходите си. Ако разходите Ви са по-големи от приходите Ви, това означава, че влизате в заеми, които със сигурност поставят в опасност възможността Ви да се пенсионирате по комфортен начин. Ако това се случва с Вас, направете всичко възможно да намалите разходите си докато приходите Ви не са по-големи от тях и започнете да спестявате разликата. Спестявайки 10-15% от дохода си всеки месец ще Ви постави основите на една задължителна за всеки от нас финансова дисциплина.
Като допълнение на парите, които получавате от работното си място и парите, които спестявате като резултат от това, Вие трябва сериозно да се замислите над възможността да инвестирате и да направите така, че да можете да ускорите многократно шансовете си да се пенсионирате и да победите инфлацията, която всекидневно яде парите в банковата Ви сметка. Като правило, ако сте по-близко до пенсиониране, то Вие ще се насочите към инвестиции, които са по-сигурни и гарантирани, за да намалите риска от загуба. Ако пък имате, да кажем, 20 години до пенсия тогава можете да насочите погледа си към инвестиции, които имат по-голям потенциал на възвращаемост с цената на малко по-голям риск предвид времето, с което разполагате. В много от случаите, хората са объркани и не знаят разликата в различните инвестиции и рисковете, които поемат с тях, както и шансовете им за добра печалба и ако Вие се колебаете Ви насърчава да се консултирате с мен и ще направя всичко възможно да Ви бъда от помощ.
Надявам се, че сте намерили информацията за полезна и ако имате въпроси към мен или искате да насрочите безплатна консултация ми се обадете на личния ми телефон 941-726-3822 или пишете на електронната ми поща [email protected]
Успешна седмица!

Борислав Борисов
в. „България СЕГА“
(личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното-осигуряване и инвестирането, застрахователни полици за живот, здраве, автомобили и домове)