ШУМЕН – 19.08.15 – Общината с 25 проекта за над 41 млн. лв., чрез които да се подобри градската среда в Шумен

25 проекта за подобряване на уличната, образователната и културна инфраструктура на Шумен, на обща стойност 41 555 773 лв. е изготвила местната администрация. Това обяви на пресконференция по-рано днес гл. експерт в отдел „Европейски проекти” Данаил Данчев. Разработката е станала благодарение на спечелен проект, на стойност близо 550 000 лева.
Реализация на 25-те проекта ще се търси чрез Оперативна програма „Региони в растеж” по време на настоящия програмен период до 2020 г. Данчев обясни, че подготвените проекти могат да се разделят на няколко групи:
За обновяване на градска среда – 4 на брой
За обновяване на образователна инфраструктура – 6 на брой
За обновяване на културна инфраструктура – 9 на брой
За обновяване на градска улична мрежа – 9 на брой
Проектът с най-висока стойност – 4, 698 млн. лева предвижда благоустрояване, изграждане и реабилитиране на района на многопрофилната болница в Шумен. По думите на Данаил Данчев предвижда е изграждане на ново енергиноефективно осветление, обновяване на алеите и поставяне на паркова мебел в района на болницата. Друг от важните проекти е този за обновяване на центъра на Шумен в района между пл. „Кристал” и х-л „Мадара”. Предвидената стойност на строителните дейности по този проект е 3, 826 млн. лева. „Идеята е да запазим центъра в сегашния му вид, осигуряваме достъпна среда, защото има значителни наклони. Ще рехабилитираме изцяло настилките, като целта е да запазим автентичността на центъра, да запазим и червените павета, но подменени с нови, да запазим и гранита като настилка в цялата централна градска част”, поясни Данчев. Той допълни, че е предвидена нова паркова мебел, озеленяване с напоителна система и осветление от съвременен вид. Разработени са проекти за обновяване и саниране на сградите на детска градина и ясла, на СОУ „Васил Левски”, СОУ „Трайко Симеонов, СОУ „Панайот Волов”, ОУ „Илия Р. Блъсков”, няколко читалище и района около трите училища – СОУ „Сава Доброплодни”, СОУ „Йоан Екзарх Български” и ГПЧЕ „Никола Вапцаров”. Сред включените проекти има още такива за обновяване на района иколо Томбул джамия и зелената площ зад новата полоклиника, рехабилитация на улици и тротоари. Летният театър също влиза в един от проектите. Общината е предвижда да вдъхне нов живот на съоръжението, чрез реализацията на проекта, чиято стойност е 1, 396 млн. лева.