ВИДИН – 10.08.15 – За първи път от 50 години самодейците от Видинско с плакет от Копривщица

амодейците от Община Видин се завърнаха от XI-ия Национален събор за народно творчество в Копривщица с много заслужени отличия. Във фолклорния форум взеха участие над 300 души от 15 читалища в общината, съобщава в. „Конкурент”. Те получиха общо 18 грамоти – за постижения в представянето на местни хора и женско пеене, 7 кадифени плакета – за цялостно представяне на читалища и 3 дървени плакета – за съставите от селата Иново, Градец и Капитановци. За първи път в 50-годишната история на събора се присъди дървен плакет за цялостно представяне и той бе за Област Видин. Участието на самодейни състави за автентичен фолклор от Видинско стана възможно благодарение съдействието на кмета на общината Герго Гергов, който също присъства на събитието в Копривщица и гледа талантливите изпълнения.  След изявата, по негова инициатива и с личния му принос, за самодейците бе организиран празник под наслов „Юнашка софра”. Това бе подаръкът на кмета за хората, които с много любов и талант съхраняват прекрасните народни традиции на Видинския край.
Гергов изрази радостта си, че е сред тях на този уникален събор и им пожела да пазят българщината винаги в сърцата си. Той сподели вълнението си от факта, че в красивата местност край Копривщица вижда събрани на едно място няколко поколения и връзката между тях е жива. От своя страна самодейците благодариха на видинския кмет за подкрепата и му връчиха подаръци в знак на признателност.
 Община Видин бе удостоена с високата чест в заключителния концерт да вземат участие нейни представители – танцовия състав към читалището в село Антимово и Антимовската духова музика.