ПЕРНИК – 12.08.2015 – Над 200 декара борова гора погълна пожарът край Брезник

Над 200 декара борова гора погълна пожарът край Брезник,пише zapernik.com. Пожарът избухна преди два дни и въпреки, че бе временно овладян, вчера след обяд се е разразил наново. Имало е реална опасност да засегне къщите на няколко села в района. Наложило се е хеликоптер да излети в помощ на огнеборците.
По думите на областният управител на Перрник Ирена Соколова гасенето на пожара продължава близо 36 часа.
Причината за този пожар, както и за 95% от всички останали, е човешка небрежност. В конкретния случай искрата е пламнала при почистване на земеделски площи, съобщи директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Николай Николов. Той призова:
“Моля ви, престанете поне пет дни докато траят горещините”, призова Николов. По думите му общо 150 пожара са възникнали днес само върху земеделски площи.
Към момента обстановката е овладяна до известна степен, все още има участъци, които горят, съобщи областният управител на Перник Ирена Соколова, цитирана от “Фокус”. Тя поясни, че са се включили служители на пожарната, горското стопанство, както и доброволци.
„Силно се надяваме утре сутрин да имаме по-добра ситуация, но ще можем да сме сигурни, когато се появи вятъра и не предизвика разпалване. След като подадох сигнал до пожарната, към 16.00 часа дойде хеликоптера, който направи около 12 курса”, поясни Соколова вчера.