Жребият е хвърлен

Миналата седмица Константиновският дворец край Санкт-Петербург събра елита на световния футбол.
Беше хвърлен жребият за квалификационните срещи на Световното първенство по футбол „Русия 2018”
Според Светолина Величи, наш съгледвач в Санкт Петербург на церемонията, всичко е било организирано по подобие на Зимните олимпийски игри в Сочи – „на широка нога”, класика, нашарена с „последния писък на съвременната култура”. Като пример – до Константиновския дворец – любима резиденция на руските императори, започнат от Петър Велики, бил издигнат шикозен и вероятно космически скъп комплекс – специално за жребия!
– Страшно е да си представим какво ни чака в дните на самите футболни финали, след като видяхме този старт! – пише брат’чедката Светолина, специално за читателите на „България Сега” по Чикаго и Планетата. – Церемонията по жребия се състоя в този именно комплекс, но придошлите от цял свят футболни  началници и капацитети се наслаждаваха изцяло от почти необозримия императорски „дворец с градинка отпред”, от която започва и се простира северната красота на Финския залив. Пред панорамата, обаче, бяха разположени и други изкусителни неща. Под огромен надпис на английски “Welcome FIFA” – се простираше, вече по руски,  гигантска маса… „полно икры, шампанского…… и княгинь”, както и други художествено изработени  закуски и абсолютно леден самовар със сибирска водка „Талка”. За да се надвият характерните за бъдещия домакин на Световното разстояния – между ресторанта и работната площадка, където се теглеше жребия, а на сцената пък бушуваха старинни балети и модерен джаз, беше организиран специален транспорт…
Нашият човек в Санкт Петербург си пада много по водещата на церемонията – топ-моделът и филантроп  33-годишната Наталия Водянова, която години наред бе сред най-високо платените в бизнеса със 7 – 10  милиона долара годишно… Съжалявам, че доста спестявам на читателите ни за стореното от основателката  на  уникалната  благотворителна  фондация  „Обнаженные сердца”, построила със свое финансиране 109 спортни зали, детски игрища и площадки в 71 руски града  и майка на 4 /четири/ деца… Някой ден ще ви го доразкажем. Натали три пъти смени екипа си – разкошни бални рокли от бяла, на синя и накрая – червена. Толкова е било горещо на терена!
Президентът на ФИФА Йозеф Блатер, който подбира доста внимателно тия месеци страните, където е здравословно да се пътува, естествено, беше в центъра на вниманието. След като не събра кураж да поднесе купите и медалите на Световното първенство по футбол за жени в Канада, тук той беше спокоен и изключително позитивно настроен. Първото, което каза бе, че „ФИФА потвърждава на Руската Федерация, своята пълна поддръжка на Проекта Световно първенство по футбол „Русия 2018”.
По протокол негов асистент беше Владимир Путин – президентът на страната – домакин, който заяви, че „Изборът на Русия за Световното първенство ще повиши популярността, ще разшири географията на футбола. Мисля, че и от това именно са се ръководили членовете на Изпълкома на ФИФА, когато определиха домакинството за 2018-та година.”
Разбира се, както и на тържествената церемония в Сочи, където в електроните картинки ужасяващо не се разтвори един от петте олимпийски кръга /а може и звезди да бях/, и тук избухна гаф. Той се получи, когато на сцената излезе ген.секретар на ФИФА  Жером Валке,  и Водянова го запита в прав текст по колко пъти се целуват в неговата страна, когато мъж и жена почват да вършат своя бизнес заедно? ФИФА засече! След известна вътрешна борба французинът изпелтечи  „три пъти”. Тогава високата по ръст и ранг манекенка се зарадва, че „това е лесно за запомняне, щото е както и у нас”. После му залепи три първокласни целувки, тип „профешънъл” и под бурните овации на залата отсече: „ Тогава да започваме!”
Жребият най-напред  реши съдбите на междуконтиненталните баражи, където, примерно, четвъртият отбор класирал се след битките в зона „Северна, Централна Америка и Карибите” ще се дуелира с петия отбор от Зона Азия… После се  разплетоха /по-точно заплетоха/ кълбата от футболни страсти, радост и тъга… континент по континент.
Естествено нас ни интересува най-вече Европа. Жребият разпредели отборите в 9 групи – 7 с по 6 отбора и 2 групи с по 5. И така се случи, че България, без каквито и да е усилия дори, вече е в челото! Ние сме в група А, заедно с целия ни късмет и антикъсмет…
Група А. 1. Холандия 2. Франция 3. Швеция 4. България 5. Беларус 6. Люксембург
Група В. 1. Португалия 2. Швейцария 3. Унгария 4. Фарьорски о-ви 5. Латвия 6. Андора
Група С. 1. Германия 2. Чехия 3. Сев Ирландия 4. Норвегия 5. Азърбайджан 6. Сан Марино
Група D. 1. Уелс 2. Австрия 3. Сърбия 4. Ирландия 5. Молдова 6. Грузия
Група E. 1. Румъния 2. Дания 3. Полша 4. Черна гора 5. Армения 6. Казахстан
Група F. 1. Англия 2. Словакия 3. Шотландия 4. Словения 5. Литва 6. Малта
Група G. 1. Испания 2. Италия 3. Албания 4. Израел 5. Македония 6. Лихтенщайн
Група H. 1. Белгия 2. Босна и Херцеговина 3. Гърция 4. Естония 5. Кипър
Група I. 1. Хърватия 2. Исландия 3. Украйна 4. Турция 5. Финландия

През декември 2017-та година в Москва ще се състои жребият за разпределението на отборите в груповата фаза на финалите. Но за да ни има там – нам, българите, този път ще е необходимо не само Бог да е Българин. Нашата топка, с лентичка в търбуха „България” би могла да попадне в зимните  московски  урни този път вече не само  с едно, а при цели две условия! По време на  предстоящите футболни маневри  в Група А  не само Бог трябва да е българин, а и Дяволът също!

Що за катастрофална група ни се падна при този жребии! Не наш, а на Дани Блинд , треньорът на холандците, принадлежи следното словоизлияние:  „С нетърпение очаквам мачовете с Франция. Те може да решат всичко. Но що за безобразна съдба е това да ти се паднат мачове още  и с най-силните опоненти, поставени в трета, четвърта и пета урни – Швеция, България и Беларус!

На церемонията присъстваха над 3000 близки по сърце и в кариерата си със спорта люде, политици и други официални лица. Футболът – това са милиони протегнати за мирен живот и приятелство ръце през стотици граници. Футболът сплотява хората. Световните първенства са  празник за цялата планета. Няма друго по-голямо по ръст и пространство човешко деяние, освен световните войни. Третата световна от тях, която се зъби от бъдещето,  е конкурент, който футболът трябва да победи в зародиш! И Той, Футболът,  не бива да бъде използван  за надмощие с политически мотиви от които и да са управници по света.
Поради огромното число страни, които желаят да участват в световните първенства по футбол навсякъде  вървят „пресявания” – някъде още от март т.г. В Африка, Южна Америка и Океания квалификациите започват още от октомври 2015.  В Европа – от септември 2016-та.
Пряко своя пропуск за финалите от Европа получават класиралите се на първо място във всяка от 9-те групи. Отборът заел второто място, но с най-лоши показатели, отпада. Останалите осем играят баражи помежду си и излъчват 4 щастливи победители. Така Европа ще бъде представена на финалите с 9-те първенци в квалификационните групи, с 4 победители при баражите на  класиралите се на второ място, към тях се присъединява и националния тим на страната-домакин. Общо 14 отбора.
Мачовете от финалите на Световното първенство ще се проведат от 14 юни до 15 юли 2018 година в 11 града на 12 стадиона: Москва, Санкт Петербург, Калининград, Нижни Новгород, Казан, Самара, Саранск, Волгоград, Ростов на Дону, Сочи и Екатеринбург.
Първият мач ще се състои на 14 юни на стадион „Лужники” в Москва и единият от отборите ще бъде на домакините – Русия.
Четвъртфиналите ще се играят в Казан, Нижни Новгород, Самара и Сочи.
Полуфиналите са в Москва и Санкт-Петербург и ще се състоят на 10 и 11 юли. 
На 14 юли стадионът в Санкт-Петербург ще приеме мача за третото място.
Финалът ще се играе на 15 юли 2018,  също на „Лужники”,  на който стадион  са и церемониите по откриванеато и закриването на Шампионата.
Русия, като домакин, не ще участва в квалификационните мачове. За да поддържа своята форма и в рамките на специалната си тренировъчна програма, отборът ще играе приятелски срещи, включвайки се в група Н – с Белгия, Босна и Херцеговина, Гърция, Естония и Кипър.
А България наистрина  се падна в ужасна квалификационна група.   Холандия, Франция, Швеция, България, Беларус и Люксембург.

През 2016-та започваме с най-лесното, наречено Люксембург, на стадион „Васил Левски”, но веднага след това следва с челен сблъсък  с Франция. Сигурно е че там ще запалят хиляди свещи  в НотърДам, за да развалят магията от квалификациите за „САЩ 1994”! А ние тук, в Чикаго, ще направим  триумфално шествие и обиколка на нашия стадион „Солджър Филдс”, където Българският отбор спечели първата си победа на Световно първенство и първа крачка направи към най-високото ниво, което е стигал досега!

6 септември (вторник), 21:45 часа: БЪЛГАРИЯ – Люксембург
7 октомври (петък), 21:45 часа: Франция – БЪЛГАРИЯ
10 октомври (понеделник), 21:45 часа: Швеция – БЪЛГАРИЯ
13 ноември (неделя), 19:00 часа: БЪЛГАРИЯ – Беларус

През 2017 сме домакини на Холандия, Швеция и Франция – три изпитания за нашия футбол пред очите на света,  след което  ще знаем дали сме прекрачили днешната тъмна яма или… вече сме много дълбоко заседнали в нея…

25 март (събота), 21:45 часа: БЪЛГАРИЯ – Холандия
9 юни (петък), 21:45 часа: Беларус – БЪЛГАРИЯ
31 август (четвъртък), 21:45 часа: БЪЛГАРИЯ – Швеция
3 септември (неделя), 19:00 часа: Холандия – БЪЛГАРИЯ
7 октомври (събота), 21:45 часа: БЪЛГАРИЯ – Франция
10 октомври (вторник), 21:45 часа: Люксембург – БЪЛГАРИЯ

Има време. Може и да изгоним нещо от глупостите и злото в нашата кошара.  Ще видим…

Снимковия материал показва Константиновският дворец в Санкт-Петербург, където се събра световният футбол за старта на “Русия 2018”, емблеми и символи на събитието, моменти от тегленето на жребия, президентите на ФИФА и Русия Иозеф Блатер и Владимир Путин, водещата Натали Водянова, която е построила над 100 зали, детски игрища и площадки в 70 града на Русия със своите пари от модния подиум, модерните стадиони на, които ще се играят срещите и др.

Климент Величков
„България Сега”, Чикаго