СИЛИСТРА – 20.07.15 – Представиха проект на многофункционална спортна зала в Силистра с работно заглавие Арена Дуросторум

Идеен проект  и прединвестиционни проучвания за изграждането на многофункционална спортна зала в Силистра, бяха представени в края на миналата седмица от общинското ръководство и архитект Божидар Хинков, който е част от екипа специалисти работили по изработването на проекта, пише paragraf44.com.
Срещата ,основен организатор на която бе дирекция „Устройство на територията”имаше за цел да представи пред обществеността  изработените вече предварителни , прединвестиционни и обемно устройствени проучвания за изграждането на многофункционалната сграда за спорт и култура в Силистра . За идеята и историята на проекта разказва инж. Емил Гойчев, заместник кмет „Устройство на територията” в община Силистра :
Една от най-важните цели на екипа проектанти е била изборът на локация или мястото на залата , като архитектите са имали възможност да подберат четири от предложените подобни терени за локация на сградата. Според арх. Божидар Хинков , мястото на залата е подбрано така, че да бъде визитна картичка на града на брега на втората по големина европейска река. Посоченото от проектантите място е на брега на река Дунав, в района на Топливо. Локацията е предпочетена заради пространствената визия сградата , която е алюзия на “две лодки”.:
Според представения проект центърът ще се състои от две сгради –една основна и втора допълнителна за тренировъчни дейности:
Разгърнатата площ на центъра е 8 670 кв. м. като 2 580 км. м. са за реатрактивни пространства /барове и ресторанти/, 3 690 кв. м. за културни събития ,фоайета, още 1 250 кв. м. и за експо центрове около 3 000 кв. м. Сградата може да се темперира с фотоволтаични системи. Могат да се разполагат в нея сгъваеми трибуни и всички видове съоръжения за обезпечение на културни и спортни събития. Тя би могла да посрещне едновременно 2 400 седящи и около 1 400 правостоящи. По думите на кмета на Общината д-р Юлиян Найденов , на този етап дейностите по изработването на предварителните проекти се финансира със средства на общината и едва след изготвянето на подробните проекти и план сметката на обекта ще се търсят източници за финансиране на изграждането на спортната зала:
Работното заглавие на обекта по предложение на архитектите е “Арена Дуросторум “.