IN MEMORIAM

Беше 16 юли…  2015. За Доктор Вили – последен ден в нашия разнолик и шарен живот. И ден Първи в по-добрия свят, където тя ще бъде сред най-силните застъпници пред Твореца за спасението на духовния човек.  Същото, което ни учеше с  личния си пример, докато бяхме заедно в нашия грозен и прекрасен свят.

Понякога Доктор Виолета Симов – Динев беше като малък оазис в огромното Чикаго, към който ние, разгневените от нещо си през нелекия ни емигрантски живот тичехме да се оплачем и потърсим нейната пословична справедливост. И се връщахме по-смирени и малко по-мъдри  в ежедневната ни суматоха. Дори и ако  тя ни беше честно открила, че у нас са били кривиците.  И семето на лошотията. Не у другите…. 

Друг път беше докторът железен, който е мобилизиран да гони от нас, нейните другари по емигрантска съдба, всички болести и недъзи – няма значение специалността й, и че вече едва събира своите силици… С двете си ръце и своята докторска глава,  като опитен навигатор от кулата на нашето прочуто летище O‘Harе, тя  ни пращаше към най-добрите лекарски писти, където безбройните й колеги с огромно уважениое към медицинския й авторитет и горещ хуманизъм, ни посрещаха подчертано грижовно към нас и ни наместваха разнебитени стави, режеха далаци или ни лекуваха от мания за преследване… 

Д-р Вили, от Българският град Чикаго

Има църкви, където цели късове са рожба на нейното щедро сърце… може да е кубе, кръст, олтар или икони,  главен портал, нещо за децата в училището, или направо четвърт от сградата.  Д-р Вили е с най-голямата патриаршеска награда на православната ни вяра и затова с право всички български жени могат да се гордеят.

Беше смела в своите добрини и недосегаема от жаждата за власт и алчност – днешната модна порочност в обществото. Беше човек за поука сред хората, сплав от знания и ерудиция, които облагородяват хората  и не ги правят горили, лихвари или снайперисти отстрелващи живота на хората по най-различен начин. 

Беше пример, че може да се живее с чест и любов към Ближния!

Д-р Вили сега е много далеч от нас – през други галактики и материи, в други измерения на мисли и душа,  в друг образ и време, енергия и пространство, но тя е близко да нас, в Чикаго и навсякъде, къдо е позната от всички, които имахме щастието да сме заедно, макар и само за миг от безкрая…

Вестник „България Сега” публикува мемоарните записки на д-р Виолета Симов – Динев, които са отпечатани на български и английски в първата част от историята на българската чикагска диаспора – „Chicago – Българският град”,  върху които и нашия екип  работеше и продължава да работи. С  перото на изключителен хуманизъм и чистота д-р Вили ни разказва за своя живот, за „старата емиграция”, за българското сърце и духовност в новата среда и време, сред които е протекъл, и протича животът на хората…

Ред. Бел.:

Църковните ритуали ще се състоят  в събота, 25 юли 2015 година,  в Българската Православна Църква  „Света София”, Дес Плейнс. Поклонението ще започне от 13 часа, а опелото е предвидено от 18.30 до 19.30 часа и ще се осъществи от Негово Високопреосвещенство  Митрополит Йосиф, духовен глава на Българската Православна Църква в САЩ, Канада и Австралия.

 

От редакцията и читателите 

на в. „България Сега”, Чикаго