ВАРНА – 13.07.15 – Чавдар Трифонов: Корупцията е основен проблем за Варна

Варна е емблематична и политическите процеси в нея са по-сложни. Именно заради това Реформаторският блок не е единен в решението си зад чия кандидатура за кмет да застане. Така независимият кандидат за кмет на Варна Чавдар Трифонов коментира в студиото на Дарик тази сутрин разделението в Реформаторския блок по отношение на неговата кандидатура. До момента Чавдар Трифонов е получил подкрепата на три от формациите в блока, до края на седмицата се очаква решението на БЗНС. От СДС пък официално обявиха, че ще дадат рамо на настоящия кмет Иван Портних. Трифонов изрази надежда, че преди изборите реформаторите ще постигнат съгласие за единна кандидатура. В призива „Победи без ДПС“ няма нищо етническо. Борбата е срещу модела „Кой“ и опорочаването на изборите, коментира Трифонов. „Победи без ДПС“ е насочено към всички, които очакват да победят като част от този модел. Той е симбиоза между политически и  корпоративни интереси. В основата има корупция и източване на публични средства, които отиват за купуване на гласове в последствие. ДПС е най-доброто олицетворение на този модел“, подчерта независимият кандидат за кмет. Според него във Варна част от модела са плаващите и безпринципни мнозинства, при които не е ясно кой точно носи отговорност за управлението на града.
ДПС във Варна има слаба електорална подкрепа, но партията притежава икономическа и финансова мощ, която ще бъде използвана на изборите, смята Чавдар Трифонов. Той не изключи вероятността бившият кмет на града Кирил Йорданов отново да бъде кандидат за поста.
„Варна е достатъчно малка, за да се чува когато някой си подготвя участието. Би било странно, ако Йорданов се появи като кандидат отново, но не бих се изненадал“, каза Трифонов, който обаче уточни, че за момента информацията почива единствено на слухове в публичното пространство. По негови думи, основен проблем, с който Варна трябва да се справи, е корупцията.
„Начинът, по който се разходват огромните публични средства прави впечатление, тъй като процесът не е достатъчно прозрачен. Затова се поражда съмнение, че парите се отклоняват в нечий джоб. Усещането за корупция трябва да се преодолее. Това може да стане чрез дигитализиране на процеса“, смята Трифонов, според когото обществените поръчки трябва да се провеждат по-прозрачно и открито. Създаването на младежки център и общински фонд за подкрепа на младежки инициативи трябва да е приоритет, посочи бизнесменът. Той изрази недоволство колко малко се прави във връзка със спечеления от Варна приз “Младежка столица на Европа 2017”. Трифонов критикува и липсата на достатъчно места за паркиране в района на Спортна зала. Според него те не са съобразени с увеличения капацитет на обекта. На въпрос защо варненски кандидат за кмет кара кола с бургаска регистрация, Трифонов обясни, че става дума за служебен автомобил. Седалището на фирмата му е в южния крайморски град, затова и фирмените коли били с „А” в регистрационния номер. Личният автомобил на Чавдар Трифонов обаче бил с варненска регистрация.