Сходство и различия при тениса в Уимбълдън и на „Св. Св. Константин и Елена”

Може да знаете, може и да не знаете, но точно по уимбълдънско време се игра и още един голям  тенис. Става дума за „Свети, Свети, Константин и Елена Къп 2015”. И, както със сигурност знаете, между дъжд и тениса на големите турнири  винаги е имало здрава и нерушима дружба, та и силно популярното вече варненско издание  в този спорт завърши не навреме. Когато дъждът се умори много, морският ни турнир продължи и все пак свърши – късно, но рано за да може и звездите на „Светите Константин и Елена” до погледат малко лондонските четвърт и полуфинали с участието на Новак Джокович и Серина Уйлямс…
Организатори на Черноморския ни тенис са солидният холдинг „Св. Св. Константин и Елена”, със съдействието на Клуб „Супер спорт”, а мястото на спектаклите са тенис-кортовете на „Гранд хотел Варна”. Това е най-старият ни  черноморски курорт, отлично познат на по-старото поколение като „Курорта Дружба”, в който винаги е имало огромен наплив от най-различни народи, племена и раси…
Тази година в турнира се състезаваха 14 женски и 22 мъжки карета, както и 32 мъже – индивидуално.
Ивелина Петрова и Яна Драгиева се оказаха най-фантастичния женски дует и спечелиха, след възхита и овации, и Шампионската купа.
Тони Тонев и Емил Бояджиев пък станаха най-мощния мъжки тандем, въоръжен с отличен арсенал от първокласни тенис-калашници – топовен сервис, убийствени ретури и, без да ги подценяваме – точен бекхенд и игра на мрежа.
В мъжкия индивидуален турнир се стигна също до интригуващ финал между Петър Радушев и Емил Николов… Гледахте ли Ноле и онзи безкрайно пораснал нагоре Андерсон от Южна Африка? Е, не съвсем като тях, но много, много добре по нашата мярка, играта помежду си двамата, а съдбата  даде купата в ръцете на Радушев.
Както и очаквате, наградите, които може да си позволи такъв солиден Курортен комплекс като „Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД” са доста специфични и магнитни. Паралелно с грамоти и купи победителите получават „пътека”, но не от тези – „клиничните пътеки”, за които много се говори от актуалните министри и депутати /как да ги направят съвсем без пари/, а направо „Здравни пътеки”: вълнуващи комбинации от почивки на хубави места, най-често за двамина… Още и вечери по ресторанти, фитнес-абонаменти и пр. Имаме вече достатъчно информация за райски български курортни местенца, благодарение на добрите ни спортни контакти, а също и на такъв компетентен специалист като Мариана Петрова от холдинга. Тенисът и наградите ги популяризират.
Но, разбира се, в  цялата тази не лоша система има и пропуски. Най-главният, според мен, е че по време на описаните фиести там не се чете…  какво? Нашият вестник „България Сега”, Чикаго! Жалко, нали?
И ето че по време на супертениса във Варна и Лондон от редакцията установихме спешно, точно и бързо необходимите връзки – започваме сериозна и планова дейност за опознаване и съвместна дейност. От Чикаго можем да залеем турнира с прелитащите през лятото до родината българи-чикагци и от нашите околности, които се простират до Ню Йорк и Лос Анджелис. С молба тукашните ни сънародници да не взимат всичките награди в бъдещите турнири, а с квота –  примерно фифти-фифти. После може варненските първоракетчици да дойдат в Чикаго на един международен турнир „Мастерс” и пр. и пр.
Сигурни сме, че с това ще помогнем, /този път го казвам съвсем сериозно/, в седемгодишната вече кауза на основателите на турнира „Св. Св. Константин и Елена  Къп”: туристи и  гости на Варна от цялата страна и чужбина, сред тях и участниците в турнира, да станат активна част от инициативата „Уелнес Фонд” на курорта. Нейната мисия е –  повече мъдрост и повече ангажираност за едно наистина „първородно дело”: личната отговорност у всеки от нас към грижата за здравето – най-важното правило и закон в живота на човека!  
 Привет, Тенис, Привет Варна! Привет Мариана!
С благодарност към новите приятели и поздрав от „България Сега”, поздрав от Чикаго!

Климент Величков
„България Сега”, Чикаго
Снимки от архива на  Клуб „Суперспорт”, VІІ  турнир по тенис, 2015,
и Курортен комплекс „”Св.Св. Константин и Елена”