Какво се случва когато пазарът тръгне надолу?

В миналия брой засегнах темата за инвестирането като важна част от финансовата стратегия на всеки в тази страна. За да може обаче тази стъпка да бъде предприета, човек трябва да се отърси от вскякави стигми и лоша информация, която е получавал що се отнася до финансовия пазар. Разбира се, най-често срещаното притеснение е загубата на парите, които сте инвестирали. Но за да се стигне до там, да започнете да губите част от Вашата инвестиция, първо трябва да бъде отчетен спад на пазара. А какво всъщност означава това и какво го предизвиква? За да се отговори напълно на тези въпроси няма да ми стигнат редовете във вестника, камо ли тази статия. И дори тогава всичко няма да е напълно ясно, защото икономическия пазар често се влиае от неща, които първоначално нямат нищо общо с него. Но за да мога все пак да предложа някакъв отговор ще Ви дам пример. Наскоро, мои клиенти задават един и същи въпрос – Задава ли се нов сериозен финансов удар, като този през 2008-ма?
Напълно нормално е хората да искат да знаят какво се случва с пазара, тъй като за последните 2 месеца на миналата година беше отчетен неочакван спад. Ситуяцията, която се създаде бе доста комплексна и бе съставена от няколко компонента, които наложиха този внезапен спад без да има истински икономически причини, които да засягат американската икономика и да влият негативно на нейното развитие в близка и особено в далечна перспектива.
Подобен беше и спадът от миналата седмица, който се усети наскоро покрай кризата в Гърция. Миналата година, най-сериозните скокове надолу дойдоха покрай паниката заради вируса “ебола” (същото се е случвало и при птичия грип, лудата крава и т.н.), както и около конфликта между Русия и Украйна.
Едно от важните неща, на които трябва да се обърне внимание е, че винаги, когато се създава паническа ситуация около заразна болест, природно бедствие, военен конфликт или тежка финансова ситуация в определен регион – това има негативен ефект върху стоковия пазар и този ефект никога не може да се прогнозира кога ще излезе на повърхността и как инвеститорите могат да планират за неговата поява и да избегнат евентуални загуби.
Но подобни събития носят и своите плюсове. Тези промени на пазара се отразяват изключително добре на хората, които продължават да инвестират част от парите си в своите инвестиционни и пенсионни фондове като 401К и Traditional/Roth IRA. Причината за това е, че докато тези процеси бутаха пазара надолу, акциите на взаимните фондове поевтиняха. По този начин всеки, който продължи да купува по предварително предначертания за него план, си закупи акции на по-ниска цена и съответно по-голям брой от тях. Така, факта че е загубил част парите си при самия спад на пазара се компенсира с печалбата, която ще получи когато той отново се покачи, което е неизбежно.
Тези тенденции допринасят за най-важния фактор в американската икономика в момента, който дава оптимизъм на всеки един инвеститор – стабилност. За да я има пазара трябва да преминава както през покачвания, така и през спадове. В противен случаи, ако ставаме свидетели само на нереално покачващ се пазар резултатът ще бъде нов икономически балон, който неизбежно ще доведе до сходна ситуация като тази през 2008-ма.
Никой инвеститор не може да предскаже бъдещето, но пък може внимателно да следи знаците, които да му подскажат как външни фактори могат да повлиаят на пазара.
Ако желаете да бъдете част от световния финансов пазар, имате въпроси, коментари или искате да насрочите безплатна консултация с мен, моля обадете ми се на телефон 941-726-3822 или ми пишете на e-mail [email protected]
Приятна и доходоносна седмица !

Борислав Борисов

за в. „България СЕГА“
(личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното-осигуряване и инвестирането, застрахователни полици за живот, здраве, автомобили и домове)