Добра финансова стратегия

Липсата на добра финансова стратегия произлиза от няколко различни фактора – липсата или снабдяването с грешна информация, безразборното харчене на пари, взимане на финансови решения под влиянието на емоции и най-вече, страх от неизвестното. Всяка една от тези причини е напълно валидна и трябва да бъде премахната преди да започнете да изграждате финансова сигурност за Вас и Вашето семейство. За това имам няколко съвета, чрез които да постигнете точно това.
1.Започнете да изплащате всякакъв вид дългове и пасиви.
Всички месечни плащания по заеми и кредитни карти са ресурси, които могат да бъдат превърнати в активи с течения на времето чрез различни инвестиции и финансови ходове, които в момента са невъзможни. Разбира се, тази важна стъпка е непосилна ако първо не обсъдите със семейството Ви (а и с Вас самите), кои от сегашните разходи са наистина нужни и от кои можете да се избавите. А след като всичко бъде изплатено, постарайте се да не трупате нови дългове.
2. Започнете да плащате първо на себе си.
Точно така, първите пари от чека Ви трябва да са за Вас. Започнете да заделяте по 10% от дохода Ви, като всяка година се старайте постепенно да увеличавате сумата. Целта е да имате спестени между 6 и 12 месеца от сегашния Ви доход, като тези пари трябва да се използват за извънредни ситуации – смяна на кола, дълъг период на боледуване, внезапна загуба на работа и т.н., а не за харчене. Те могат да бъдат вложени в спестовна сметка в банката, в “money market” акаунт, а дори и под възглавницата, важното е да се използват само при истинска нужда. След като сте заделили парите за “черни дни” вече сте готови да пристъпите към същинската част на финансовата Ви стратегия, а именно:
3.Инвестиране
След като сте събрали една добра сума за спешни случаи, 10-те % (пожелавам Ви и повече), които сте заделяли вече могат да бъдат смело инвестирани. Има един основен проблем, който засяга всички нас и той се нарича – страх от неизвестното. Причината поради, която този проблем съществува е липсата на адекватна информация, която да бъде усвоена лесно от хората и след като това е постигнато като цел, то да доведе до по-ефективни решения относно това, което правим с парите си във всеки един момент. Страхът от неизвестното е това, което спира хората да предприемат следващата стъпка, а и много от нас не знаят къде и към кого да се обърнат, за да разберат какво да правят след това.След като сме спестили поне 6 или 12 месеца от дохода си, вече можем да започнем да се замисляме как да изграждаме активи, които да бъдат печеливши за нас. Всичко тук опира до стратегията, която искаме да следваме и какво искаме да постигнем.
При споменаването на инвестиране повечето хора разбират “наливане” на пари в недвижими имоти, живеейки под илюзията, че притежават частна собственост, която би трябвало да им изплаща дивиденти, но в много от случаите не само, че това не е така, а и бърка смело в техния джоб. Други пък се отбиват до най-близката банка, в която да оставят парите си в обикновен спестовен акаунт на 0% лихва и да гледат как година след година те се изпаряват под натиска на инфлацията, която ги изяжда.
Много по-добра стратегия е тези пари да бъдат инвестирани във Ваш личен пенсионно-осигурителен акаунт (Traditional IRA, Roth IRA,401k), който да е съставен с финансовите Ви цели наум. Ако целите пенсиониране в близките няколко години, то парите Ви могат да бъдат консервативно инвестирани, с цел малък, но сигурен растеж. Ако пък мислите да работите поне още 20 години, може да си позволите по-голям риск и съответно да очаквате и по-голяма възрващаемост на Вашата инвестиция. Финансовите Ви опции по този начин стават в пъти повече, отколкото ако просто сте купили къща или сте си сложили всичките пари в банката.
4. Застраховайте се
И това не означава само колата. Застраховайте себе си и по този начин предпазете семейството си от финансовата катастрофа, която ще ги сполети ако (Не дай си Боже!) Вас ви няма. Животозастраховането не е с цел забогатяване при Вашата липса. То е финансов инструмент, който е нужна част от Вашата стратегия и трябва да е в сила докато все още не разполагате с парите нужни да подсигурите семейството си и себе си. След като достигнете пенсиониране и инвестициите Ви започнат да се отплащат, то тогава живото-застраховката не е вече нужна и може да бъде прекратена.

Надявам се, че съветите ми са Ви били полезни и ако имате въпроси или желаете да насрочите безплатна консултация с мен, моля обадете ми се на телефон 941-726-3822 или ми пишете на [email protected]
Успешна седмица!

Борислав Борисов
за в. „България Сега“