Поглед към Уимбълдън – от близките му далечини в Чикаго…

54 250 оранжеви и бели тенис-топки ще направят 2 333 097 отскока от кордите на ракетите и уникалното тревно покритие на кортовете, за да се излъчат шампионите при жените и мъжете, женските, мъжки и смесените карета, при юношите и девойките, още при ветераните и хендикяпираните тенис-майстори на „Уимбълдън 2015”… Шегувам се, разбира се, с отскоците, но топките са точни! От понеделник, 29 юни  до неделя 12 юли  в Лондон са най-големите маневри на тениса по нашата планета!
Григор Димитров, Цветана Пиронкова и Сесил Каратанчева бяха българските щрихи върху този велик спортен пейзаж  на нашето съвремие в първия  кръг на епичната борба при най-интригуващите схеми – Шарапова в модна сесия преди откриването на "Уимбълдън 2015"128 жени и 128 мъже. Сесил ни поднесе драматичен спектакъл с играта си срещу испанката Силвия Еспиноса: 6:2, 2:6, 5:7. Двете обърнаха с краката нагоре традицията – геймовете да се печелят от сервиращия състезател… Направиха си взаимно 13 пробива! После играха третия сет почти цял час. Накрая победата реши да не идва под сянката на българския флаг.
Цветана Пиронкова, която поне на нашия тим от Бар „Чикаго” ни се струва най-красива, елегантна, възпитана и умна тенисистка от съвременния антураж на Уимбълдан, също загуби. Нашият спортен Бог като че ни се сърди. След като разгърна абсолютно свободно и успешно таланта си по корта и спечели началния сет – 6:3, Цвети изгуби с почти същата лекота втория, въпреки  двете  интервенции на лекари и физиотерапевти – 1:6! И стана ясно, че сънародничката ни е получила травма. Третният сет – 1:3:…  и заедно с победата всичко стана  достояние на швейцарката Белинда Бенчич.
Както се и очакваше Григор Димитров вдигна глава след лошо започналата 2015-та негова тенис-година и добре игра и добре спечели срещу първия си противник… Той беше погален от съдбата, която му прати за съперник в първия кръг 73-ия в ранглистата аржентинец Федерико Делбонис, прочут с омразата си към тревните кортове, където, казват, че няма още спечелен сет. Григор получи голяма свобода за силните си оръжия – точен сервис и артистични форхенди – 6:3, 6:0, 6:4.
Пишейки тези редове по нощно време между вторник и сряда, след само първия кръг на Уимбълдън, по-нататък съжденията  могат да бъдат само прогнозни и интересното ще бъде да сравним после  доколко съдбата не се е съобразила с онова, което е изглеждало най-достоверно за подготовката и възможностите на тенисистите.
След като във всичките първокръгови мачове нямаше ни една истинска изненада в крайния резултат, очакванията са доста предвидими… При мъжете кандидатите за голямата салатиера на пръв поглед не са малко, но Джокович като че е един… Истинският. В първия си мач срещу небезопасния  германец Колшрайбер Ноле беше точен като  швейцарски хронометър: 6:4, 6:4, 6:4! Кей Нишикори, макар че спечели първия си мач неочаквано трудно   /със Симоне Болели – 6:3, 6:7/4/, 6-2, 3-6, 6-3/, вероятно ще играе с Джокович на четвъртфинал.
Най-магнетична за българската ни диаспора  е битката за достигане на втория четвъртфинал. Тук е Григор Димитров.Тук е и Стен Вавринка, който се смята за фаворит след като ограби от Джокович  приписваната му от всички предишна титла от Шлема – Ролан Гарос. За наше щастие той е и последният клиент на Григор Димитров и е познат със своето патологично непостоянство. За да стигне отново до Вавринка българският ни уибълдънист ще трябва да се справи с някои от тройката Ришар Гасксе, Ник Киргиос, Милош Раонич. Четвъртфиналът се очертава като Стен Вавринка срещу Григор Димитров или Милош Раонич…
Новак ДжоковичСпециалистите смятат, че до четвъртфиналите ще се изкатерят още  Рафаел Надал и Енди Мъри.
Според тях  Томаш Бердих – Роджер Федерер ще са  четвъртата  двойка от кандидати за полуфиналите.
Като му дойде времето, ще видим. И ще продължим през втората седмица.
Женският тенис също обещава да е необикновено интересен. Главният фаворит е Серена Уйлямс. Но двете поредни предишни години тя се  представи неудачно и загуби титлата. Сега ще видим дали не е получила „зеленофобия” от английските ливади. Ако не е – четвъртфиналът може да бъде  Серена Уйлямс – Виктория Азаренка
Цветана ПиронковаШарапова  има сравнително чиста пътека до четвъртфиналите. Очакванията са Мария Шарапова – Люси Шафаржова.
Има и една част от схемата, от която всяка тенисистка може да стигне четвъртфинал – Возняцски, Мугуруса, Кербер, Лисицки, Кузнецова, Халеп. Все пак най-сериозните  кандидати за четвъртфинал тук като че са  Каролин Возняцкси – Симона Халеп.
Четвъртият последен четвъртфинал е Екатерина Макарова – Петра Квитова
Всичко това не са случайни мисли.  Началото на „Уимбълдън 2015” показа, че Джокович е отлично подготвен за тревните кортове. Той имаше време да си почине и сигурно никога повече няма да допусне такава фатална умора, каквото го лиши от Големия шлем след загубата на Ролан Гарос.Очаква се мач между Федерер и Мъри, който да бъде записан като Григор Димитров в Хасково през миналото хилядолетиенезабравима класика. За Григор Димитров този „Уимбълдън” като че ще стане тежката врата, която може да се отвори пред него за да тръгне по нов път към върха.
При жените, където има вече доста тенисистки с изравнени сили, все пак може би Серена ще спечели още една изключително важна за нея победа, въпреки че Шарапова изглежда по-концентрирана от друг път  и много размечтана да повтори пак своята първа победа и любов – „Уимбълдън”.
Предстоят ни хубави и вълнуващи дни и макар да сме чак в Чикаго и от тук не ще вдигнем очи от 19-те корта на това култово за тениса място, където на Корт № 1 се събират 11 500, а на Централния корт  15 000 зрители. С нас обаче, от Чикаго до Чукотка, ще се съберем може би повече зрители на голямата игра – повече от всеки друг път досега…

Климент Величков

„България Сега”, Чикаго