Честит 1 юни!

„Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.”  – казва Паулу Коелю.
За радостите на децата, за детските усмивки и празници г-н Станислав Шиков, директорът на Дома за деца, лишени от родителска грижа в село Широка лъка, Смолянско, сподели следното: „Децата са невероятни!  Добри, умни, красиви, обичат да пеят и танцуват… Обичаме да празнуваме с тях. А ние, възрастните: ние сме щастливи с децата и искаме да им доставяме радост. Трябва да обичаме децата!   Всъщност обичта ни е взаимна. Колко много сили може да ти даде една детска  усмивка! Как те окриляват детските очи!”
Г-н Шиков с удоволствие разказа, че на 1 юни 2015 г. децата от Дома в Широка лъка ще празнуват в Смолян. Както всяка година, така и сега, те са поканени да участват в празника по случай Международния ден на детето. Тържеството ще се състои на централния площад „България”-Амфитеатър, а кметът на града ще поздрави лично: и малките, и големите деца, и всички присъстващи. Но нали е слънчевият 1 юни, а децата толкова много обичат игрите и веселието!… Ще има музика, филмови прожекции, велосипедно състезание, творчески ателиета по интереси, демонстрации на карате и спортни танци, викторина, почерпка… Мога да Ви кажа, че децата от Дома в Широка лъка с особено нетърпение очакват предстоящия празник и с голямо желание се подготвят за него. На тържествената сцена в Смолян, отрупана с цветя и балони, те ще пеят и танцуват. А колко много усмивки ще раздават… Щастливи ще са всички! Душата ще се препълни от радост! Но, нали знаете, че родопската душа е голяма като планината, тя може много радост да побере!

Денят на детето – 1 юни е повод да разкажем за Дома за деца, лишени от родителска грижа „Катя Ванчева”, намиращ се в красивото родопско село Широка лъка.

Домът за деца съществува от 1 септември 1968 г. и е специализирана институция за деца от региона, предимно от Смолян и Девин. Въпреки това деца пристигат също от Кърджали и Пловдив. Децата са на възраст от 7-18 години. Разпределени са в две групи: „Постоянна грижа”, което означава, че децата живеят в Дома през цялото време и „Седмична грижа”, т.е. децата са там от понеделник до петък следобед. Във връзка с първата група г-н Шиков посочи: „Сираците нямат никого. Изоставени са на произвола. Имаме деца, които са кръгли сираци, но повечето деца при нас са полусираци.” По отношение на втората група директорът поясни следното: „Имаме също деца от семейства, които се намират в изключително тежко материално положение. Родителите не са в състояние да се грижат и изучат децата си, да ги хранят, обличат, да им дадат старт в живота. Тези родители са с напълно изчерпани човешки ресурси. А при нас, в Дома, на децата са предоставени много по-добри условия, отколкото вкъщи.” Директорът допълни, че за групата „Седмична грижа” е осигурен транспорт: всеки понеделник децата се вземат от местата, където живеят и идват в Дома, в петък отново се връщат при близките си, за да прекарат с тях почивните дни.
Обучението на децата се извършва в училището в Широка лъка, а в Дома за тях се грижат социални работници, психолог, домакин, хигиенист, кухненски персонал, директор, които обгрижват децата с голямо внимание, с разбиране и обич. Същевременно с това усилията на целия екип са насочени към намаляване и отстраняване на факторите, водещи до социални дефекти, както и към премахване на източниците на психически травми, напрежение и страдание у децата. Именно поради това в годишната програма на Дома е застъпена както идейно-възпитателна работа, така и обучение на децата в социални умения, създаващи от своя страна възможности за участия и в редица допълнителни занимания като готварство, фотография, рисуване и др.
През последните години над 20 деца са осиновени от родители в България и чужбина. Гордост за Дома са няколко негови възпитаници, които са продължили образованието си в Пловдивския универсиитет „Паисий Хилендарски”, както и други, които са студенти в Медицинския университет-Пловдив, сподели директорът.

В общи линии г-н Шиков описа направленията и дейностите на Дома в Широка лъка по следния начин:

1.    Домът продължава да подготвя ученици за кандидатстването им в Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка”, както и за продължаване на образованието им в средни учебни заведения, според успеха им – и във висши учебни заведения.
2.    Активно се работи за откриването на Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания.
3.    Предвижда се откриването на Дневен център за деца в риск.
4.    Работи се по няколко проекта:
•    Проект „Да се докоснеш до планината на Орфей”: по този проект децата рисуват, а впоследствие изготвените картини се представят на изложби в Художествената зала в град Смолян, както и в София. Проектът се осъществява в сътрудничество с галерия „Лозенец” в София.
•    Проект „Общуване чрез творчество”: провежда се в храма „Св. Висарион Смолянски” като децата се учат да рисуват, танцуват балет, пеят.
•    Редица проекти и беседи на здравна тема се провеждат през годината.
•    „Детска полицейска академия”: състои се в Детския дом, при това лекторите  са служители в Областна дирекция МВР-Смолян. По време на лекциите се извършват разяснения за това как децата, в случай на нужда, могат да потърсят съдействие от полицията. След лекциите се организират интересни игри с децата.
•    Проект „Лятна театрална академия за деца в риск”: провежда се от 2002 г. досега съвместно с театрална фондация „Ден Гри” от София. Лятната академия се състои в Дома в с. Широка лъка и вече се е утвърдила като традиция. В рамките на проекта, в продължение на един месец на децата се предлагат занимания по йога, театър, танци, рисуване, фотография, пеене, изучаване на инструмент, изработване на маски и др. Всяка година Лятната академия завършва с „Детски приказен фестивал”. На него децата, заедно с техните учители от фондацията, представят програма, включваща изучаваното по време на четирите седмици. На празника са поканени и деца от други домове, присъстват гости от Кметството в Широка лъка, от Община Смолян, спонсори, приятели на Детския дом. Специален гост на празника е г-н Адам Бейджър – англичанин, главен спонсор, определян от г-н Шиков като „духовен спонсор на Детския дом”. Във връзка с дарителството, например, г-н Бейджър заявява следното: „Не струва много пари едно дете да се направи щастливо, важното е да се намерят верните хора и най-вече да съществува желанието да се помага.”

В разговора директорът на Дома подчерта голямата заслуга на спонсорите и с възхищение разказа за г-н Адам Бейджър, директор на софтуерна фирма и г-н Тони Скотланд, журналист, двамата от Великобритания. Те са били едни от първите, подали ръка на Дома в с. Широка лъка. Трябва да посочим, че г-н Адам Бейджър е осигурил средства за обновяването и основното отремонтране на санитарните възли в Дома, средства за месечни стипендии за отличниците, с негова помощ са осъществени четири образователни проекта и много други.
Нещо повече, г-н Бейджър и г-н Скотланд подкрепят Дома от 2002 г. до днес. Именно затова г-н Шиков казва: „Когато дойдох през 2002 г., заварих условия, които трудно се поддават на цивилизовано описание.” „Без тези двама приятели аз нямаше да постигна това, което сега виждате в Дома.” „Горд съм, че познавам тези двама мъже и винаги открито говоря за това.” А в интервю за в. „Смолян”, още през 2003 г. г-н Тони Скотланд откровено споделя: „Различното тук е промяната в мисленето и манталитета. Шиков притежава виждане, разбиране, мотивация и осведоменост. Учудваща и заслужаваща уважение е неговата енергия – в подходящия момент да върши точно това, което трябва в името на това място.”
Същевременно директорът на Дома посочи, че въпреки помощта от страна на държавата, са необходими спонсори. Като такива той назова също: „Арома” АД, „Минерална вода”-Девин, фирма „Виа експо”-Пловдив, „София-екоплан”, „Българска  йога асоциация”, Нов български университет в София, фирма „Лукойл”, както и д-р Йоанис Папахронис, директор на Духовен център „Максимио” в Серес, Гърция. Домът е получил подкрепа и от Посолството на Германия в България, Посолството на Япония в България, депутати и др. Интересна е новината, че гимназисти и от Хага са организирали дарителска акция за децата в Широка лъка.
С умиление, но и с тъга, директорът на Дома си спомни за една история, случила се преди повече от десетина години, тогава времето било много трудно. Поканили го в село Барутин. Той отишъл с няколко деца, а там заприиждали и стари, и млади,  носели храна за децата и казвали: „Като изядети хранъта, пак да додити.” „Три месеца изкарахме с тази храна. Много загрижени и трогателни са хората.” – споделя директорът.
И още нещо, г-н Шиков не спираше да разказва, че децата с голяма радост упражняват пешеходен туризъм – изкачват се по екопътеки, наслаждават се на красиви водопади, събират билки и гъби, играят по зелените ливади… Набраните билки и гъби отивали „директно в кухнята” на Дома, а след това ястията с „планинските находки” се поставяли на общата трапеза и сладостно, сладостно се дегустирали.
С голямо удоволствие децата работят и в тяхната зеленчукова градина. Заедно със своите учители и възпитатели те отглеждат картофи, моркови, лук, боб… Много приятни са също емоциите при засаждането на овощни дръвчета – ябълка, слива, череша, круша… Малките градинари копаят, поливат, плевят…
А ако знаете, колко музикални са децата! Никога не пропускат родопско надпяване! И засвири ли родопската каба гайда, облечени в родопски носийки, те пеят и свирят, представят родопските хора и ръченица… Мога да Ви уверя, че децата са ненадминати в изпълненията на „Девойко, мари, хубава”, „Горице, ситна зелена”, „Бела съм, бела, юначе”, „Рипни, Калинке”, „Юначе лудо и младо”…
„За разлика от повечето родопски деца, които през последните години рядко стигат до морето – казва директорът – нашите деца почиват на Албена, на Равда…, през лятната ваканция обичат почивките в Сандански. Правим всичко, за да се компенсира липсата на майчината и бащината ласка. Най-вече това липсва на децата! Но ваканционното ежедневие на децата в Дома се различава от ежедневието на техните връстници, които имат свои семейства. При това не е достатъчно само да облечеш и да нахраниш тези деца. Трябва да ги възпиташ, а също и да повярват, че не са различни от другите деца, че имат своя шанс да успеят в живота.”
В интервю в. „Седмичен труд” от 2004 г. г-н Станислав Шиков казва: „Вярно, имах и разочарования, но разбрах, че стига човек да е мотивиран, може да получи и много помощ.” „Аз съм просяк – молил съм кого ли не, почуквал съм на стотици врати. Благодарен съм, че десетки са се отворили, мнозина са се отзовали. И ако съм постигнал нещо, то е, защото разбрах, че не е срамно да просиш за деца.” Затова, не е случайно заглавието на статията в споменатия вестник, което гласи: „Среща с най-известния просяк от Родопския край – директора на Дома за сираци в Широка лъка Станислав Шиков.”
Размисляйки за децата, за разговорите и разказаното дотук, си спомням за думите от „Малкия принц” на Екзюпери:
„Ако обичаш едно  цвете, което съществува само в един екземпляр сред милиони и милиони звезди, това ти стига, за да си щастлив, когато гледаш звездите. Мислиш си: „Моето цвете е там някъде.” „Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна.” „Ето, моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.”

Мили деца от Дома в Широка лъка,
Мили български деца, където и да сте по света,

Бъдете обичани „рози”! Нека и вие, а и ние, възрастните, винаги да долавяме всички невидими за очите, но съществуващи в живота прекрасни неща като добротата, искреността, обичта, сърдечността, приятелството…
Бъдете здрави, откривайте с любознателност света! Мечтайте и знайте, че мечтите се сбъдват!
    Честит празник – 1 юни!

Ваня Велкова
Снимка: Ваня Велкова
за в. „България Сега”