СИЛИСТРА – 03.06.15 – Приеха Кайнарджа за член на евромрежата „Места на мира“

Силистренското село Кайнарджа бе прието за член на европейската мрежа „Места на мира“ по време на 9-та международна конференция, чийто домакин бе добруджанското селище, пише paralel44.com. Мрежата обединява места в Европа, на които са подписани мирни договори. Според президента на организацията Едуардо Басо, селищата с такова наследство в Европа са повече от двеста. Той заяви, че спецификата в работата на организацията е да се популяризират тези места на европейско ниво и да се помни и пази това културно наследство. В момента в европейската мрежа „Места на мира“ членуват девет държави, но се очаква членовете да се увеличат. През 2012 г. е разработен
проектът „Маршрут на мира“ – виртуален тур по местата, където са подписвани мирни договори. На деветото годишно събрание на европейската мрежа бе обсъдена и декларация в защита на мира.
Община Кайнарджа бе официално приета за член на европейската мрежа „Места на мира“, тъй като край селото на 21 юли 1774 г. е подписан Кючуккайнарджанският мирен договор между Русия и Османската империя след Руско-турската война от 1768-1774 година.