Интернационалната „Зелена седмица” в Берлин

Монголска водка и латвийско сирене, узбекистанска диня и бели ягоди, крокодилско месо и новозеландско вино, немска бира и скандинавска риба, камилско месо, кафяви домати, шведски боровинки, масло от конопено семе, тайландски чай, сок от облепиха… Това са само част от чудесата, които бихте могли да опитате! Мога да Ви уверя, че по привлекателност и вкус на тях не отстъпват и специалитетите от Малайзия, Филипините, Саудитска Арабия, Руанда, Индия, Гана, Судан, Непал, Нова Зеландия и Иран, Кения и Ирландия, Южна Корея, Грузия, Канада, Япония, Русия, Мадагаскар…
Може би ще попитате: „А България?”. Да, и тя е представена: с бяло сирене и планински кашкавал, с месни консерви и луканка, с розова минерална вода, ракии, вина, коняк, шарена сол, лютеница, мед, плодови сладка, розова вода и какви ли не още козметични продукти от рози и лавандула.

Събитието

Най-голямото в света международно изложение за храни, градинарство и селско стопанство „Зелена седмица” бе открито в Берлин на 16 януари 2015 г. В дните от 16 до 25 януари се очаква изложението да бъде разгледано от половин милион посетители. Разбира се, тази рекордна цифра е свързана и с рекордния брой изложители – 1689, пристигнали от 69 страни в света. Панаирът е отворен от 10:00-18:00 часа, в петък и събота – от 10:00-20:00 часа. Входната карта можете да закупите за 14 евро. За ученици, семейства и групи са предвидени намаления.
Панаирът се провежда в немската столица за 80 пореден път. Състоял се за първи път през 1926 г. и след известни прекъсвания, в днешни дни той е утвърден като най-мащабният по рода си форум в света. На него се представят плодове, зеленчуци, месо, риба, месни и млечни продукти, подправки, билки, чай, кафе, вино, бира, алкохолни и безалкохолни напитки, а също така растения за дома и градината, домашни животни, ловни и риболовни принадлежности, градинарски инструменти, селскостопански машини и много други.

Откриване и гости

„Зелена седмица” бе открита в присъствието на 200 немски и чуждестранни министри и държавни секретари, над 5100 акредитирани журналисти от 71 страни, многобройни изложители. В словото си министърът на храните и земеделието на Германия – г-н Кристиан Шмид подчерта: „През следващите 10 дни всичко ще се върти около хората, които с тяхната дейност се грижат за нашата ежедневна храна.” … „Към всички Вас изказвам голяма благодарност! Поздравявам Ви всички с добре дошли тук, в Берлин, на 80-та „Зелена седмица”!”
Сред присъстващите официални лица бяха също така г-н Фил Хоган – комисар за селско стопанство и развитие на селските райони в Европейската комисия, г-н Андрис Берзинш – президент на Латвия, г-н Янис Дуклавс – министър на земеделието на Латвия, г-н Михаел Мюлер – кмет на Берлин и много други. Участници са също експерти от цял свят, в това число представители на правителството и държавното управление, специалисти от всички сфери на селското стопанство, износители на селскостопански продукти, представители от областта на хранително-вкусовата промишленост, лесовъдството, градинарството, рибодобива, производители на едро и дребно, гастрономи и др.

Програмата на „Зелена седмица” – агробизнес

В програмата на изложението са включени над 300 семинара, заседания и конгреса. Някои от тях се състоят в продължение на дни. През 2015 г. кулминацията на „Зелена седмица” са Седмата интернационална конференция на аграрните министри, която е свързана с Шестата берлинска среща на аграрните министри; Шестият интернационален форум за селско стопанство и хранително-вкусова промишленост; Седмият форум за развитие на селските райони; Дванайстият интернационален конгрес за биогорива и други.
   
Латвия – главен партньор на „Зелена седмица” 2015 г.

Разположена на Балтийско море, с дивна природа и зелени гори, с впечатляващи архитектурни и исторически забележителности, с гостоприемен народ, Латвия е главен партньор на изложението в Берлин през тази година. В него участват 100 латвийски производители.
    Казват, че гората е „изваяла” латвийската кухня, а горски съкровища – гъби и плодове присъстват във всяко едно кулинарно меню. Именно затова повечето от предлаганите на „Зелена седмица” ястия и продукти носят горския полъх. Предполагам, че ще Ви бъде интересно да узнаете какво има на латвийските щандове на панаира, както и в латвийската кухня. Отговорът е следният: ръжен хляб, масло от конопено семе,  различни видове сирене и кашкавал – с добавки от семена или орехи, сушени плодове или сушени подправки… Присъстват също извара, пушено месо, салати,  сушени гъби, пушена риба, пирожки от бяло или ръжено брашно; плодов чай, кефир, бира, квас, вино от малини и касис…

Централни теми

Някои от основните дискутирани теми на изложението са: „От зърното до хляба”, „Как да запазим регионалните продукти?”, „Бъдещето на биопродуктите” и др.

Интересни въпроси

Можете ли да отговорите на въпросите: „Защо земните пчели и калинките са важни за оранжерията?”, „Какво общо имат базалтът и кокосът със здравословните зеленчуци в оранжерията?”, „По какъв начин, заедно с любимите ни зеленчуци, вкусът и хранителните вещества идват в нашата чиния?”. Доста полезно е да знаем отговорите на тези въпроси. Но, в случай че се затруднявате, потърсете информация в интернет, погледнете научните списания или поговорете със специалисти. Знаете ли също, че „Сигурно е вкусно” е една инициатива, подкрепяна от Европейския съюз? Тя информира за отглеждането на зеленчуци, както и за изискванията относно качеството на продуктите, произвеждани в оранжерии.

Нещо повече

Един от особено красивите акценти на „Зелена седмица” са цветята и растенията за дома и градината. Това великолепие от живи багри и феерии трябва непременно да се види, за да може и очите, и душата да се насладят на природните фантазии.
Клетките с домашни животни и аквариумите с рибки, разположени в една от палатите на панаира, са любимо място за деца и ученици! Протягайки ръцете към козлета и агънца, коленичейки пред клетките с питомни зайчета, почуквайки с пръсти по стъклото на аквариумите, децата с ненаситно любопитство наблюдават животните и могат с часове да останат при тях. Някои от по-големите какички и батковци имат отговорни ангажименти –  те носят сено за козленцата и агънцата, хранят кученцата и котките, доливат вода в кофите на теленцата и кравите, кончетата и магаренцата…
Помислено е и за многобройните почитатели на ездата. В една от панаирните палати те могат да наблюдават конни състезания. Всъщност толкова забавни са и тренировките на кучета. Насядали на дълги пейки, деца и възрастни не откъсват очи от тези верни домашни любимци.

България на „Зелена седмица” 2015 г.

    През тази година България е представена за 26-ти път на изложението в Берлин. Българският щанд бе открит от г-жа Десислава Танева, министър на земеделието и храните на България. Присъстваха също г-н Георги Костов – заместник министър на земеделието и храните, г-н Красимир Коев – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, г-н Дамян Илиев – заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, г-н Ради Найденов – посланик на България в Германия и други. С хляб и сол бяха посрещнати на българския щанд г-н Фил Хоган – еврокомисар за селското стопанство, г-н Кристиан Шмид – министър на храните и земеделието на Германия, г-н Михаел Мюлер – кмет на Берлин.
    Пред гости и журналисти министър Танева каза: „Това изложение е много важно за България, защото представя продуктите си като марка, като бранд по-скоро, на близо милион посетители, които се очакват. Благодаря за това, че можем тази година да се представим с биопродукти. Смятам, че за тях България има много възможности. Ние сме предприели мерки за подкрепа, включително и в Програмата за развитие на селските райони, с акцент точно биологичното производство. И се надявам, че ще ги подкрепим да разширят производството си, ще ги подкрепим да намерят пазари.”
    В рамките на „Зелена седмица” г-жа Десислава Танева проведе срещи с министрите на Австрия, Румъния, Грузия и Монголия. Предвижда се, при посещението си в Берлин, министър Танева да договори обучение на български фермери в Германия.
    На изложението 13 български фирми представят свои продукти: консерви с телешко биомесо, млечни продукти, луканки и филета, биомед, вина, компоти, шарена сол. Клисурският манастир предлага различни видове плодови сладка.
На особен интерес от страна на посетителите се радва розовата минерална вода. Азиатските гости с удоволствие отпиват от този чудноват български еликсир. За разлика от тях немските посетители предпочитат да закупят шарена сол, а гостите от Русия, познаващи българската козметика, отнасят със себе си ароматни сапуни и много други дарове, ухаещи на рози и лавандула.
Новост за посетителите на щанда и най-вече за българските гости е прахообразната закваска за кисело мляко. При това тя се предлага в два варианта: с неутрален вкус и с вкус на роза.
Гостите на българския щанд се радват на танцовите изпълнения на фолклорна група. Някои от тях дори се хващат на хорото и бързо, бързо учат стъпките.

На чаша бира

В баварската палата повечето посетители са облечени в традиционни носии. При това бирата се лее като из чешма, малки и големи саламчета жужат на скарата, а гръмкият оркестър развеселява огромното множество хора. С халба бира в ръка гостите пеят, танцуват, похапват… Като че ли всички те изпълняват в действие думите на Лучано Павароти: „Едно от най-чудесните неща в живота е, че периодично трябва да прекратяваме дейността, с която сме се захванали, за да посветим своето внимание на храненето.”

Ваня Велкова
Снимки: Ваня Велкова, Берлин