Да намалим данъците върху имотите си

Ако сте искали да бъдете част от „Американската мечта“, желали сте малко повече спокойствие и свобода в дома или получавате всеки месец пари от наемател, то най-вероятно държите имот и със сигурност плащате данъци върху него. Все пак Бенджамин Франклин го е казал най-добре: „Само две неща са сигурни в този живот – смъртта и данъците“. Но знаете ли, че има начини, чрез които да намалите тези данъци?
Всяка една сума, която заделяме от дохода си да изплатим данъците на недвижимото ни имущество се пресмята на база на оценената стойност (assessed value) на имота ни. По време на икономически спадове, подобни на този през 2008-ма, истинската стойност на имотите ни намалява драстично, което логично би трябвало да доведе до спад на данъка, който плащаме. Много от хора, които са израснали в Америка са напълно наясно с тази формула, но проблемът идва от там, че по-голямата част от нас си нямаме представа за това и плащаме все по-големи данъци всяка година, дори когато имотите ни губят от стойността си.
Истината е, че независимо в кой град живеете, ще Ви бъде събрана предопределена сума за данък сгради, която е изчислена по предварителна формула, но ако не знаете какво да направите, за да разберете дали не плащате повече отколкото трябва, то Вие ще трябва да бръкнете по-дълбоко в джоба си отколкото тези, които са запознати със системата и всяка година подават нужните документи, за да се преразгледат данъчните им декларации. Какво трябва да се направи за да се намали и Вашият данък?
Първо се запознайте в детайли с цените на жилищните имоти, в близост до Вас и на каква стойност се предлагат на пазара в момента. Добри уеб страници, които препоръчвам  за тази цел са www.redfin.com  и www.zillow.com. Чрез тях може да разберете какви цени държат имоти идентични на Вашия в даден район и дори на Вашата улица. След като съберете достатъчно доказателства за това, че стойността на имота Ви е паднала, в сравнение с това, което сте платили и дължите за него, ги принтирайте и съхранете.
След това се допитайте до местния оценител на данък сгради (property tax county assessor) да Ви обясни критерия, който се използва да се изчисли стойността на имотът Ви. Ако има разлика в стойността, която те Ви дават и това, което Вие вече сте открили на компютъра си, задавайте въпроси, докато не се изясни откъде идва тази разлика. Също така, за да може да сте още по-убедителни,  свържете се с агент на недвижими имоти и го помолете да Ви даде независима оценка, базирана на останалите имоти в района, която можете да включите в документите си за обжалване на високите си данъци.
Опитайте се да откриете допълнителни данни от всякакви други на разположение източници, за подобни имоти, които са продадени в последните шест месеца и на какви цени са закупени. Целта е да се намерят подобни жилища, които са били оценени на по-ниска от Вашата оценена стойност (assessed value), което ще помогне да се намали Вашият имотен данък.
След като сте събрали всички доказателства се обърнете към Вашия окръжен оценител (ако живеете в Cook County това би било  www.cookcountyassessor.com) и подайте Вашето обжалване, подкрепено с информацията, с която сте се сдобили.
Надявам се съветите ми да ви спестят някой друг долар от данъци.
Ако имате други въпроси по тази или друга финансова тема не се притеснявайте да се свържете с мен на телефон 941-726-3822 или на електронната ми поща [email protected]
Спокойна седмица !

Борислав Борисов