Oбамакеър Стартира за 2015та

Преквалификацията за субсидия и/или ползване на данъчен кредит при закупуването на здравна застраховка чрез Маркетплейса изисква да се направят справки във трите най-важни системи за лични данни и засягат:
●    Данъчен статус (IRS) – какъв е доходът след присъщите за професията ви разходи: за вас и семейството ви?
●    Социален статус(SSS) – социалната система има ли моя файл и от колко дълго?
●    Имиграционен статус(USCIS) – роден сте тук, притежавате зелена карта или вече сте натурализиран. Това са данни изисквани за всеки член от семейство. Има ли подадена петиция за някой в семейството ако той пребивава вече в САЩ?
Вие може да не подлежите на задължително медицинско застраховане чрез Маркетплейса или директна покупка:
1.    Ако сте затворник
2.    Дохода ви е под $10,000/$20,000 семейство
3.    Застраховката струва > 9.5% от доходът ви
4.    Нямате зелена карта или гражданство (валидна петиция не е подадена)
5.    Член сте на призната изключена група
Казаното коментира здравна застраховка, а не Медикейд. Не забравяйте, че Медикейд си остава помощна програма. Тя няма медицинската мрежа и финансовият потенциал на квалифицирана застраховка.
Ако работодателят предлага квалифициран здравно осигурителен план за всички: Вие трябва да приемете офертата му, ако тя не ви коства повече от 9.5% от годишния доход. Ако тя коства повече, вие можете да пазарувате покритие самостоятелно чрез квалификация и финансова помощ. В посочения случай вие сте Marketplace eligible. 
Как да изберете план? Според бюджета и Според здравното ви състояние(в семейството всеки може да избере различен план).
На пазара продължават да се предлагат допълнителни продукти, които могат да облекчат заплащането на голям дедактибъл, дори предлагат покритие за здравна грижа (изключени са болнично лечение и скъпи операции) когато клиентът не може да си позволи здравна застраховка и не се квалифицира за субсидия поради липса на имиграционен статус или друга причина.
Ако декларирате данъци, легално пребивавате, плащате в осигурителната система: значи можете да се   квалифицирате за помощ . След като изпълните стъпките по квалификацията и вече знаете каква финансова помощ можете да очаквате, идва момента да изберете конкретен застрахователен план. Запомнете, че не всички планове могат да се закупят със субсидия. Бронзов и Сребърен са категориите определени да се закупят чрез Маркетплейса. РРО или НМО? Това са различни по големина групи от лекари. Първата обхваща много повече от втората и затова здравно осигурителните планове с нея са по-скъпи. Ако вашият личен лекар е във втората, вие можете да плащате по-малко, но трябва да получавате от него направление за специалист, трябва да ползвате услугите на по-тясна мрежа от специалисти и болнични заведения. Какво е дедактибъл? (Deductible) Това е сума която трябва да се плати ако имате медицинско събитие, но тя не засяга годишния ви профилактичен преглед. Варира от $0 до $6,000 за полица на човек за година. Какво е ко-инсюранс? (Coinsurance) Това е % от плащането след прилагане на дедактибъла, който е за сметка на клиента, но има таван. Той е значително по-малка сума от дедактибъла. Пример: 80% означава, че вие плащате само 20% от сметката след дедактибъла, но до определен таван, който е много нисък – от $250 до $1,500 годишно. Какво е аут оф покет? (Out of Pocket) Това е сумата на дедактибъла и коинсюранса.
Животът ни е далеч по-комплексен и за съжаление не се изчерпва само и единствено със закупуването на здравна застраховка. Рискът да останем без работа или да не сме в състояние да работим трябва да тушираме с ликвидни финансови средства. Ако нямате медицинска застраховка, купувайте по-голямо медицинско покритие с автомобилната ви застраховка. То се прилага и ако ви блъсне кола като пешеходец. Рискът да ни съдят за някаква отговорност – при катастрофа, бизнес, неспазване на договор и други: за тази цел ни трябва да оглеждаме какви лаябилити клаузи подписваме по всички полици които купуваме и колко е покритието в тях. Колкото сме по-стабилни финансово, повече покритие трябва да имаме. Трябва да застраховаме живота си ако се грижим за деца, или друг член от семейството, който разчита на нас. Най-малкото трябва да оставим достатъчно пари за да не предизвикаме финансов проблем със смъртта си и принудим близките ни да търсят помощи и дарения за да ни изпратят достойно.
Тези статии са информативни и не претендират изчерпването на която и да е тема засегната в тях. (следва)
Поради многото въпроси които получавам по телефона и невъзможността да отделя 30 минути за всеки, предлагам безплатен семинар всяка събота от 11.30 ам. Моля обадете се за записване най-късно предходния ден. Местата са ограничени. Адресът е 1043 S York Rd LL1 (lower level #1) още наречено York Tower Condominium в Bensenville. 5 минути на юг по York Rd точно преди Grand Ave. Във Фейсбук търсете Helpico Insurance Agency и Events.  anna.ruseva@myHelpico.com  office 773 988 7608; mobile 773 742 6626
Услугите в офиса включват: консултация как да подадете апликации за преквалификация и избор на план; помощ при самостоятелна работа по апликациите; извършване на целия апликационен процес със предоставени от вас данни (получавате разпечатка на всички данни за вашето място във Маркетплейса). 

Anna Ruseva, Licensed and trained for On the Marketplace and OFF The Marketplace insurance products.