Мики Рурк и Елиот…

Ако човек прочете биографията на Мики Рурк със сигурност ще каже:„Е, те такова животно нема”!
Дете на разведени родители, вторият баща полицай, който го налага по муцуната ден и нощ заради едното удоволствие, беглец от дома си, наркодилър, разпределител на проститутки, мияч на градските тоалетни, но после влиза от раз в едно актьорско висше школо, където две-три звезди от рода на Брат Пит, които ги забравих, били влезли от трети и пети път…
Актьор в Холивуд, където за първия си филм получава 250 долара, за втория милион, а после и десетки милиони, които пръска по мотоциклети и жени, елитни кръчми и долнопробни вертепи, за бодигардове и татуировки, а накрая, или още от началото –  боксьор, между другото, и сериозно, после. Професионалист, който казва: „Излизам на ринга, защото се боря с моето саморазрушение. Аз не се уважавам като актьор. Затова на ринга правя нещо, което действително мога. Боксът е много красив спорт, много честен спорт. Не зная защо толкова го драматизират… Боксът не допуска грешки. Боксът е сериозна част от моя живот. Той ме научи и на уважение, и на настойчивост и на търпение и на концентрация… На всичко, което трябва в живота”
След  като изчетох тези работи злобата ми към него – че беше се изгаврил с едно по-младо и по-бедно от зимно врабче създание, като го беше примамил на ринга и го беше пратил в нокаут. За да покаже ужасяващото си мъжество на света и на руската си манекенка, за която ще се жени  при третия си опит в този хазарт.
Но ето – като  размислих реших, че това може би му е притрябвало за да не се махне  с един скок от живота сред нас, другите уж хора.
Нали боксът го спасявал от себеразрушението?!
Случката става в Москва, където Рурк демонстрира привързаността си и към най-влиятелния човек в света, според американските социолози на „Форбс”, като се разхожда с неговия образ на гърдите си. А още и бил свалил 15 кила от теглото си – я благодарение  на Анастасия Макаренко, я от зверската подготовка за мача със специалния си треньор, който преди години е  заздравявал юмруците и на Майк Тайсън.
Младия си партньор в боксовата среща старият боксьор и актьор кани чак от Лос Анджелис. Елиот Сеймур е на пълни разноски на своя противник  от ринга. Можете да си представите  как този бездомник, който година и половина живее на улицата, нощува в парка на Пасадена или в метрото на Града на ангелите, възприема това щастие, което се изсипва на главата му! Та какво от това, че някой ще му тресне няколко крошета на ринга… Улицата и моста, под който спи при дъждовна нощ, са много по-опасни.
Някой твърдят, че уговорката е била Елиот да се строполи в четвъртия рунд, но се получила малка грешка. Момчето пада във втория.

Сеймур отрича такава уговорка. „Нищо не беше договаряно. Но аз имах само месец за тренировка” – казва той.  Когато руският журналист  попитал колко е получило за дебюта си на ринга – Елиот  му показва една снимка, на която са заснети 3 000 долара, поставени на леглото му в хотела.
Разбира се телевизионните канали  разтръбиха, че нашият свят е присъствувал на подвиг 62-годишен мъж нокаутира 33 години по-млад от него!
Да, цялата тази приказка за един бездомник, дори нокаутът, са били невероятно изживяване  и щастлива случайност. Прелет над океана, а после един друг свят, изтъкан от добра храна, хотелско легло, зрелища, пари и разглезените от тях хора… но не зная защо ми се струва, че  това не би могло да стане късче от рецептата, по която светът може да се направи по-добър…

Климент Величков
в. „България Сега”,
Чикаго