Защо да инвестираме в 401K?

В Америка почти нищо не е безплатно, особено парите. В случая на 401К плановете обаче, които се предлагат от много работодатели в страната, те са точно такива. Какво имам предвид? Ако някой Ви каже, че за всеки долар, който спестите, той ще ви даде още 50 цента ще му повярвате ли? Не? Нормално, сигурно и аз не бих. Българите винаги сме били малко по-скептични и недоверчиви що се отнася до пари. Дали това e добре или не оставям на Вас да решите, но когато сте част от 401К план строго Ви препоръчвам да потиснете недоверието.
Нека да разгледаме какво точно представлява един 401К план. Това е пенсионен план, в който работодателят Ви автоматично влага процент от всяко Ваше заплащане, като Вие сами определяте колко голям да бъде той. В много от случаите работодателят Ви също вкарва известна сума, като тя се базира на Вашата заплата. По този начин всеки един от нас, който има достъп до такъв план има и достъп до тези т.нар. “безплатни пари” и ако ние не се възползваме от този финансов актив, ние губим тази допълнителна заплата, която би била невероятно полезна за нас по времето, когато вече не сме активни работници и зависим от пенсионните си спестявания. Нека погледнем един пример. В случай, че получавате заплата от 3000 долара и заделяте 5% от нея в 401К план, което е $150 и работодателят Ви добави поне 50 цента за всеки долар, който сте заделили, това са $75, които получавате всеки месец. Не забравяйте, Вие никога няма да получите тези $75 на месец или точно $900 на година, ако не разбирате точно как работи този план и не се възползвате от него.
“Безплатните пари” не са единствената полза от инвестирането в 401К план. След като вложите пари в плана облагаемият Ви доход автоматично се намалява, защото всеки долар, който сте вкарали към пенсионното си осигуряване в този план е взет преди да са удържани данъци от чека Ви, било всеки две седмици или месечно.
Друга полза от използването на 401К е възможността да натрупате пари, които са напълно предпазени от данъци, докато Вие и Вашият работодател добавяте през всичките години докато сте на работа преди да се пенсионирате или преди 59 1/2 годишна възраст. Това е изключително важно, защото без значение колко сте спечелили през годините в този план, Вие не дължите и стотинка данък до момента, в който не започнете да теглите от него за пенсия, когато данъчното Ви облагане ще е със значително по-нисък процент отколкото докато работите.
Заедно с тези ползи има и някои особености, които трябва да знаете. 401К е стриктно създаден като пенсионно осигурителен план, което ще рече, че ако изтеглите парите от него преди 59 1/2 годишна възраст ще има санкции – 10% от сумата както и облагаем данък. След като ударите чертата може да се окаже, че над 30% от парите Ви са се изпарили защото не сте спазвали правилата на плана, но според правителството това е редно, защото не сте го използвали според неговото предназначение. Голяма част от хората, които са част от 401К, правят грешката да изтеглят всичките си пари от плана след като приключат работа при съответния работодател. Не правете и Вие тази грешка. Ваша е отговорността за прехвърлянето на тези пари от 401К план в личен пенсионен план наречен Traditional IRA, в което аз съм специализирал. По този начин ще избегнете всички данъци и наказания и парите Ви ще продължат да работят за Вас. 

Надявам се информацията да Ви е била полезна, но ако се интересувате допълнително от 401К планове, Traditional IRA или имате други финансови въпроси, моля обадете ми се на телефон 941-726-3822 или пишете на електронната ми поща: [email protected]

Пожелавам Ви приятно прекарване на почивните дни и успешна седмица!

 
Борислав Борисов
(личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното осигуряване и инвестирането, застрахователни полици за живот, автомобили и домове)
в.”България СЕГА”