Кобрата и Кличко пред битката в Хамбург

Като че вече наистина ще стане бой! Голям шампионски бой на ринга в Хамбург.
„Ако Кличко не се контузи в банята или не го блъсне влак” – шегуват се зевзеците, но… „ С всеки слънчев изгрев до събота, 15-ти ноември ще сме все по-близко до триумфа на Кубрат Пулев” – казват  българските патриотично настроени спецове в бокса.
Кличко смени няколко „работни кабинета”, където се подготвяше с много щанги и разни спаринги за предстоящото изпитание. По едно време дори се покри в австрийското селце Хойнг, където въздухът бил препълнен с кислород.
Оказа се, обаче, че и Кобрата си има своите потайности.  Всички знаят, че той уж постоянно живее, тренира и учи немски  в Германия, но истината е, че пред големия бой направи и нещо много, много разумно и далновидно. Изкара и един почти отшелнически спортен лагер на сакралната високопланинска база „Белмекен”.
Това е един къс божествено място, където са  изковани рекордно много олимпийски и световни златни медали. Обяснението е, че тази загадъчна  спортна територия бе подготвен някога съвместно от България и ГДР…  А знаете, че източните германци бяха по онова време феномен в спорта и в методите на спортната подготовка, та пред стартовете с немските спортисти всички други по света чувствуваха от леко до много тежко главоболие. В немското селце не зная какъв е точно въздухът, но на Белмекен е шампионски.
Кобрата става все по-сигурен в себе си. В едно интервю той каза:  „Смятам, че разполагам с всичко необходимо, за да победя. Подготвен съм добре физически, бърз съм и имам добра стратегия. Сигурен съм, че боят ще протече по моя сценарий. Трябва обаче да кажа, че двамата не сме поставени при еднакви условия”.
Отново стана ясно, че докато допинг-ченгетата постоянно преследват българина и го пресрещат дори по летищата, където каца, Кличко е проверяван… представяте ли си – само СЛЕД  боксовия мач?!
Въобще професионалният бокс като че е в по-друга посока от, примерно, поне написаните на хартия правила на МОК или ФИФА и доста неща се решават с различни съчинения и договори подписвани от мениджъри, агенции, състезатели и пр.  Самата философия кой с кого да боксира, кога, къде и за колко… е достатъчно усложнена за да не се коментира от всеки. Може би едва след мача ще се разбере от повечето хора достатъчно ясно заложени ли са на карта всичките шампионски титли във версиите на Международната  боксова  федерация (IBF), Световната  боксова  асоциация (WBA), Световната  боксова  организация  (WBO) и Международната  боксова  организация (IBO)… Всичките тези   юмручни институции си имат свои състезатели, свои спортни календари, свои шампиони и пр. Ясно е, обаче,  че след цялата одисея след която Пулев успя да се добере до шампионския бой, както и след отлагането му, сага вече идва часът на истината – поне що се отнася до това кой – кого…
Защото интересно е да се знае още, че за това кой ще организира състезанието се прави търг и този търг е бил спечелен от промоутърската компания на братя Кличко, която е предложила хонорарен фонд от 7 250 000 долара, докато „Зауерланд Ивент”, която работи с Пулев, 5 290 000… Хонорарът за участниците в боя е разпределен по братски. Големият брат Кличко получава 80 процента, малкият брат Пулев – 20  процента. Резултатът на ринга няма никакво значение.
Кубрат Пулев досега има, както знаете, 20 професионални боя, при които е постигнал  20 победи. 11 с нокаут. Той е  е официален претендент на Международната боксова федерация в тежката категория. Владимир Кличко е играл в кариерата си 65 мача, има 62 победи, от които 53 с нокаут. Загубил е 3 срещи. Той е обвиняван от световната боксова общественост, че сам избира удобни за себе си боксьори и затова неговите мачове са скучни. Може би на тази му привичка се дължи и така дългото кличково бягство от среща с Кубрат Пулев… Но идва 15 ноември и всичко ще се проясни доста по-добре.

Климент Величков
в.„България Сега”, Чикаго