Ден на отворените врати в Бундестага на Германия

На 7 септември 2014 г. се състоя Денят на отворените врати в германския Бундестаг (Парламент на Германия). Събитието се проведе в Берлин за единайсети пореден път и събра 23 500 граждани. При откриването вицепрезидентът на германския Бундестаг – Йоханес Зингхамер приветства гостите със следните думи: „Червеният килим е разстелен за Вас. Запознайте се с част от сърцето на нашата демокрация, Парламента.” Същевременно с това г-н Зингхамер отбеляза, че денят е „исторически”, защото преди 65 години, на 7 септември 1949 г.,  Бундестагът се е събрал за своето първо конституционно заседание.
В Деня на отворените врати от 09:00-20:00 часа посетителите имаха възможност отблизо да получат представа за дейността на германския Парламент и по-конкретно: да научат за начина на работа и управление на Парламента, за неговите задачи, комисии и фракции, за това как протича работният ден на депутатите. С много от политиците, които в общия случай се познават от вестниците и телевизията, гражданите можеха лично да се срещнат и разговарят. През целия ден се провеждаха мултимедийни презентации, подиумни дискусии между депутати и граждани, а темите засягаха данъчната, здравната и семейната политика, социалната сигурност и работния пазар, конфликта в Украйна и други. Гостите можеха да се разходят из сградата на Райхстага, да усетят атмосферата в Пленарната зала, разгледат изложбата за историята на Бундестага, както и да посетят другите две сгради към Парламента: Дом „Паул-Льобе” и Дом „Мари-Елизабет Людерс”.
Германският БундестагТрябва да отбележим и това, че всяка една от парламентарните партии  имаше своя програма за Деня на отворените врати. Подредени бяха изложби, многобройни щандове с информационни материали: дискове, брошури, географски карти, книги, вестници…  Много от посетителите отнасяха със себе си и една доста елегантна сива  книжка със заглавие „Конституция за Федерална република Германия”. Дори вървейки, някои хора нетърпеливо разгръщаха страниците на това сериозно „четиво” и внимателно преглеждаха железните немски закони. Други държаха в ръцете си бялата книжка „65 години Конституция – промени на основните права от 1949-2014”, трети разлистваха „История на германския Бундестаг”.
За децата, учениците и студентите програма също бе обогатяваща и развлекателна. Интерес предизвикваха въпроси като: „Какво означава права?”, „Децата имат ли права?”, „За какво са добре тези права?”, „Какво представлява Детската комисия в германския Бундестаг, кой принадлежи към нея, кои са нейните членове и кой какво върши в нея?”. Паралелно с това децата и младежите  получаваха богата информация по темите: „Германският Бундестаг”, „Парламентарни комисии и депутати”, „16-те германски провинции и германският Бундесрат (държавен законодателен орган)”, „Федералното събрание и федералният президент”, „Федералният конституционен съд на Германия”. Обсъждани бяха също така понятията: „демокрация”, „избирателен период”, „партии”, „фракции” и много други.
За приятното настроение в Деня на отворените врати се грижеше духовият оркестър „Кьопеник”. Разположен пред входа на централната сграда, той поздравяваше редиците посетители, а някои от познатите песни веднага бяха запявани от гостите.
Стъкленият купол на покрива на Райхстага В Деня на отворените врати мероприятията се проведоха в трите сгради:
•    Сграда на Райхстага
•    Дом „Паул-Льобе”
•    Дом „Мари-Елизабет Людерс”
Акценти в програмата на Деня на отворените врати в Бундестага:
Сграда на Райхстага
•    Разговори с вицепрезиденти на Бундестага
•    Запознаване с дейността на представените в Парламента партии
•    Посещение на Пленарната зала, както и други заседателни зали
•    Представяне на парламентарните фракции
•    Участие в подиумни дискусии с депутати
•    Изложба на тема: „65 години Конституция и германски Бундестаг”
•    Посещение на Представителната библиотека
•    Информация за парламентарната документация
•    Разходка из коридора с надписи (графити) от времето на Втората световна война
•    Разглеждане на помещението с дарове от чуждестранни държавни лица и делегации
•    Посещение на терасата и стъкления купол
Дом „Паул-Льобе”
•    Представяне на парламентарните комисии/комитети
•    Информационни щандове
Светлинни ефекти в купола на Райхстага•    Подиумна дискусия на тема: „Европа  и съседите – граници на политиката за разширяване и нови перспективи”
•    „Актуални въпроси на данъчната и финансовата политика” – разговор с гражданите
•    Дискусия на тема: „Добра работа и социална сигурност”
•    Беседа: „Европа в Бундестага”
•    „Деца, детски ясли и кариера – Накъде управлява семейната политика?” – разговор  с гражданите
•    „Охраняваният и контролиран гражданин – свободата на гражданите в дигиталното време” – дискусия
•    Подиумна дискусия на тема: „По-нататъшно развитие и засилване на социалните грижи”
•    „Олимпийски игри в Германия – трябва ли да кандидатстваме?” – беседа 
•    Дискусия: „Град на бъдещето – зеленина в града”
•    „Как работят научните служби?” – беседа
•    Представяне на произведенията на изкуството в Парламента
•    Щандове с информация за деца и младежи, развлекателни кътове
Дом „Мари-Елизабет Людерс”
•    Разглеждане на Парламентарната библиотека, съхраняваща 1,4 милиона библиотечни единици в областта на политиката, правото, икономиката и др.
•    Изложба на книги, документи, вестници и списания с информация за първото конституционно заседание на Бундестага, състояло се на 07.09.1949 г.
•    Посещение на Парламентарния архив – наричан още „Паметта на Парламента”
•    Представяне на Младежкия портал на Бундестага
•    Изложба по повод 25-та годишнина от падането на Берлинската стена
•    Запознаване с документация на пресата
•    Информация за Детския портал на Парламента
Интересна информация за сградата на Райхстага, Дом „Паул-Льобе” и Дом „Мари-Елизабет Людерс”:
Сграда на Райхстага
Строежът на сградата е започнат на 9 юни 1884 г. под ръководството на кайзер Вилхелм I, както и неговите син и внук – по-късно кайзери – Фридрих III и Вилхелм II. Строителството е продължило десет години. След построяването зданието е седалище на Държавното събрание – Райхстага на Германската империя и Райхстага на Ваймарската република. От 7 септември 1999 г., деня на 50-годишнината от първото конституционно заседание на Бундестага, сградата на Райхстага в Берлин е седалище на германския Бундестаг.
Както е известно, през 1933 г. няколко комунисти, сред които българинът Георги Димитров, са обвинени в организиране на подпалването на Райхстага, след това  са изправени пред съд. На свикания от нацистите процес в Лайпциг, Георги Димитров води сам своята защита. В речта си той пламенно защитава българския народ и подчертава неговия исторически принос. Организирана е международна кампания за оправдаване на подсъдимите. На състоялия се през 1933 г. в Лондон контрапроцес се доказва провокацията към комунистическите деятели. Впоследствие те са оправдани.
По време на Втората световна война, на 30 април 1945 г., сградата на Райхстага е щурмувана от съветските войски, които развяват и поставят там „Знамето на Победата”. След пожара в Райхстага през 1933 г. и вследствие на бомбандировките по време на Втората световна война, зданието е повредено. По-късно е модернизирано.
Берлинската стена е издигната на 13.08.1961 г. Тази част от нея, която се е намирала в непосредствена близост до сградата на Райхстага, е била в територията на Западен Берлин. След Обединението на Германия през октомври 1990 г., в сградата на Райхстага се е състояло първото заседание на първия общогермански Бундестаг. През юни 1991 г. се взема решение Бундестагът да се премести от Бон в Берлин. На 19.04.1999 г. Бундестагът заседава в новата Пленарна зала в сградата на Райхстага в Берлин. От септември 1999 г. насам в зданието на Райхстага се провеждат редовните заседания на германския Бундестаг.
По време на Втората световна война съветските войници са оставили множество надписи (графити) във вътрешната част на сградата на Райхстага. Част от тези надписи,  около 159, са съхранени и до днес. Писано е с черен въглен или креда в бял и син цвят, използвана тогава за чертежи на карти. Повечето надписи датират от 2-8 май 1945 г. В общия случай съветските войници са изписвали датата, своите имена и града, от който идват или градовете, през които са преминали, за да достигнат до Берлин. Някои от надписите са следните: „Ленинград-Берлин…”, „Москва-Смоленск-Берлин…”, „Здесь был…”, „Москва-Сталинград-Берлин…”, „От Хабаровска до Берлина…”, „Кавказ-Сочи-Варшава-Берлин-Ельба”, „Здесь были лётчики…”. По време на възстановителните дейности в сградата графитите са грижливо  консервирани.
Дом „Паул-Льобе” и Дом „Мари-Елизабет Людерс”, свързани с мост над река Шпрее, БерлинПрез юни 1995 г., преди началото на реконструкции, скулпторът и художник с български произход Христо Явашев „опакова” сградата на Райхстага. За да я видят „опакована” като произведение на изкуството, в Берлин идват около 5 милиона души.
Днес зданието на Райхстага е една от забележителностите на немската столица, а германският Бундестаг е най-посещаваният парламент в света. По официални данни, след 1999 г. сградата е посетена от над 25 милиона души.
Дом „Паул-Льобе”
Домът „Паул Льобе” е сграда към Парламента на Германия, носеща името на първия президент на Райхстага – Паул Льобе. В зданието се намират 1700 помещения, в това число бюра на депутати и заседателни зали.
Дом „Мари-Елизабет Людерс”
    Домът принадлежи от 2003 г. към Бундестага и носи името на видния социал-политик и представител на Движението на жените в Германия – Мари-Елизабет Людерс. Интересен е фактът, че сградата е разположена върху сегменти на някогашната Берлинска стена. В едно от помещенията е съхранена част от Берлинската стена. В зданието се намират втората по големина зала на Бундестага, Парламентарната библиотека, Парламентарният архив и други. Парламентарната библиотека е една от най-големите парламентарни библиотеки в света. Дом „Паул-Льобе” и Дом „Мари-Елизабет Людерс” са свързани с мост, минаващ над река Шпрее.
Конституцията на Германия
„През тази година ние празнуваме 65-годишния рожден ден на Конституцията на Федерална република Германия. … Конституцията принадлежи към особените щастливи случаи на немската история, за което всички ние можем само да си честитим.” – посочва президентът на Бундестага – проф. д-р Норберт Ламерт. Промени в Конституцията са извършвани 59 пъти.    
Няколко информации за германския Бундестаг:
„Германският Бундестаг не е някакъв си гремиум. Бундестагът стои в центъра на нашия конституционен строй. Той е решаващият политически форум на нацията.” – заявява президентът на Бундестага.
•    „Германският Бундестаг е най-висшият конституционен орган на Федерална република Германия и единственият държавен орган, който се избира директно от народа.”
•    На всеки четири години се провеждат избори, на които гражданите избират кой да защитава техните интереси в германския Бундестаг.
•    Бундестагът разработва, променя и гласува закони.
•    Парламентът упражнява контрол върху правителството.
•    Бундестагът избира канцлера на Германия.
•    Парламентът избира президента на Германия.
•    Бундестагът определят половината от съдиите във Федералния конституционен съд.
•    Изборът на 18-я германски Бундестаг се състоя на 22.09.2013 г.
•    Общият брой на депутатите е 631 (съотнесен към 81 милиона немски граждани).
•    На 17.12.2013 г. Бундестагът преизбра г-жа д-р Ангела Меркел за федерален канцлер на Германия.
•    Г-н Йоахим Гаук встъпва в длъжност като президент на Германия на 18.03.2012 г.
Изглед от покрива на Райхстага към Бранденбургската вратаЕдни от големите немски държавници казват:
 „Ние искаме да разрешим повече демокрация. Ние искаме едно общество, което предлага повече свобода и изисква повече отговорност.” – Вили Бранд
„Демокрацията живее от компромиса. Който не може да прави компромиси, не може да се ползва за демокрацията.” – Хелмут Шмидт
„Ние всички живеем под едно и също небе, но не всички ние имаме един и същ хоризонт.” – Конрад Аденауер
 „Германия е и остава една отворена за света страна.” – д-р Ангела Меркел, настоящ  канцлер на Германия
„Никога не трябва да се казва „твърде късно”. Също и в политиката не е никога късно. Винаги е време за едно ново начало.” – Конрад Аденауер
„Нашата демокрация ще живее.” – Йоахим Гаук, настоящ президент на Германия
„Всички ние сме народът, правителството – също.” – Ото фон Бисмарк
На фасадата на сградата на Райхстага може да се види надписът: „На немския народ” (нем. „Dem deutschen Volke”). Този надпис е заглавие на голяма екранна прожекция. Тя се провежда от 23.06.-03.10.2014 г. и всяка вечер в Парламентарния квартал на Берлин събира хиляди граждани, желаещи да научат историята на германския Парламент и се възхитят на светлинното шоу. Разбира се, най-обичано е съчетанието от трите цвята, съдържащи се в немския флаг: черен, червен и жълт.

Ваня Велкова
Снимки: Ваня Велкова, Берлин
в.”България СЕГА”