Световният баскетбол на гости при Дон Кихот и Санчо Панса

Ако човек  погледне историята на световните шампионати по баскетбол той неминуемо ще се усъмни в някаква дискриминация към европейския баскетбол. От времето на първото световно първенство, което се е състояло в Аржентина през 1950 година, досега, през четири години, са се състояли 17 световни форума. Осем от тях са били в Латинска Америка – по два пъти в Аржентина и Бразилия, в Чили, Уругвай, Порто Рико, Колумбия. Два пъти първенствата са били в „другата Америка” – Канада и САЩ, три пъти са в Азия – Филипините, Япония и Турция и само четири пъти в Европа – два пъти в Испания и два пъти на Балканите – в Югославия и Гърция. Това е само една от няколкото световни баскетболни  загадъчни игри зад завесите… Другата са загадъчните „уайлд” карти, които Световната федерация раздава на едни страни, за да участват в световния форум, а не на други… Четири са страните, които играят и сега в Испания, споходени от симпатиите на шефовете.
Седемнадесетото световно първенство се играе в момента, по-точно от 30 август до 14 септември в 6 испански града. Участват 24 отбора от 213-те национални баскетболни федерации по света.
Победителят на този шампионат получава правото да играе на Летните Олимпийски Игри през 2016 година в Рио де Жанейро. Останалите отбори ще търсят следващите възможности по континенталните си шампионати през 2015 година.
Още от сега се знае, че следващото световно първенство ще се организира след пет години, а не след четири,  за да се избегне дублирането със световното  първенство на Цар Футбол.
На старта отборите са разпределени в четири групи по 6 отбора.
Група А: Франция, Сърбия, Испания, Бразилия, Иран, Египет
Група Б:  Хърватия, Сенегал, Аржентина, Гърция, Филипини, Порто Рико
Група С: САЩ, Украйна, Финландия, Доминикана, Турция, Нова Зеландия
Група Д: Словения, Литва, Австралия, Ангола, Мексико, Южна Корея
Няма никакво съмнение, че шампиони ще станат американците. Е, всичко се случва… Както се получи на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година, когато преди изиграването на последните три тайнствени секунди шампиони бяха янките, след тези тъмни секунди  – казаците, а обвинен за това салто-мортале беше моят най-добър  приятел и единствен засега българин /и малко арменец/, който е свирил финален мач в някоя от големите игри на олимпиади или на световни първенства… Артеник Арабаджян. Несправедливо, разбира се… Отборът на САЩ е и действуващият сега световен шампион и те не са губили мач от 8 години насам. Те са нещо като кандидати за вечните световни шампиони, както и олимпийски, вече спечелиха Пекин и Лондон…
Не всички звездни американци са в родината на Дон Кихот и Санчо Панса. Няма ги  Леброн Джеймс, Крис Пол, Дуайт Ховард, Кармело Ентони,  Кевин Дюрант… но и техните заместници изглеждат прекалено мощни за да им се опре някой. Още в първия си мач те биха Финландия, наистина почти без да искат, с резултат 114:54, което като че  прави 60 точки разлика. После американците биха и Турция с 98:77.
За тези мои сънародници, които са запалени по баскетбола в нашия баскетболен град Чикаго мога дори да съобщя състава на испанската баскетболна експедиция на елита от НБА: Демаркус Казинс (“Сакраменто”), Стефен Карри (“Голден Стейт”), Ентони Девис (“Ню-Орлеан”), Демар Дерозан (“Торонто”), Андре Драммонд (“Детройт”), Кеннет Фарид (“Денвер”), Руди Хей (“Сакраменто”), Джеймс Хардън (“Хюстон”), Кайри Ирвинг (“Кливлънд”), Мейсон Пламли (“Бруклин”), Деррик Роуз (един от “Чикаго”, ама си го бива) и Клей Томпсон (“Голдън Стейт”).
Според баскетболните капацитети силни са отборите на домакините Испания, където играят братята Марк и Пау Хазол, Серж Ибака,  Рики Рубио и Хуан Карлос Наваро, както и Франция, Бразилия, Аржентина, Гърция, Литва…
Сигурно всички знаете и това, че  световното първенство по баскетбол е времето, когато звездите на НБА плъзват по своите родни места и там подсилват патриотично и много яко местните  баскетболни отбори. Тази година 45 играчи от НБА се състезават за различните страни, които са изписани  в четирите групи. Испанците имат цели 6 баскетболисти , закърмени с навика да вкарват много баскети в НБА. Само 3 състава от участниците в испанското световно първенство нямат в състава си рейнджъри от НБА.
Някои от по-интересните мачове в груповата фаза, която завършва на 4 септември, четвъртък, но в тези писаници мога да вмъкна само резултати от изиграните мачове до вторник вечер:
Испания – Иран 90:60, Бразилия – Франция 65:63, Хърватия – Филипините 81:78 /след продължения/, Хърватия – Аржентина  90:85… Мачът ще се запомни и с това, че младият Дарио Шарич продължи да играе и допринесе за победата над гаучосите след като те по едно време му избиха 6 /шест/ зъба при една зверска схватка. Девет испански и хърватски зъболекари се борят сега помежду си кой да поправи усмивката на Дарко – безплатно, разбира се…  Дарио вкара 16 точки на аржентинците – по две и половина за вски един от избитите му зъби.
Други мачове: Сърбия загуби от Франция с 1 точка – 73:74, Сенегал  изненада със 77:75  Хърватска… Но всичко това не е фатално за  повечето случайно загубили отбори, защото четири от шестте тима във всяка група продължават в следващи фази, докато се стигне до преките елиминации..
Осминафиналите  ще се играят на 6 и 7 септември, четвъртфиналите на 9 и 10, полуфиналите на 11 и 12, мачът за 3-4 място и финалът – на 13 и 14 септември.

Климент Величков
в. „България Сега”,
Чикаго