Новите олимпийски герои на България

Седемнадесет годишният български щангист Божидар Андреев е олимпийски шампион с ярко, блестящо превъзходство в техническо умение и рекордна тежест, с които представи достолепно този отдавна познат като български спорт – вдигането на тежести. В своята категория до 69 кг той  постигна 133  в изхвърлянето и 167 в изтласкването и с двубой от 300 кг  вдигна високо и олимпийското злато и българския флаг!
Очите на една млада българска спортистка се оказаха най-точни в спортната стрелба. Лидия Ненчева е тази сбъдната надежда, която трябваше да дойде и свърже старата българска верига от олимпийски шампиони с новите победители, които идват да ги наследят. Тя е възпитаничка на спортното училище в Пловдив  и сребърният и медал на 10 метра въздушен пистолет е награда и за спортния  Пловдив и за прекрасното спортно училище в града.
Сребърният олимпийски медалист в класическа борба в категорията до 85 килограма Кирил Милов е от Дупница. Той е един от най-даровитите наследници на българска школа по борба и с това, което показа на младежкия олимпийски тепих, може твърдо да му предречем и победи  на големите световни първенства в идващите олимпиади.
Олимпийският шампион Божидар АндреевСребърна олимпийка е и джудистката Бетина Темелкова от Сливен в категорията до 48 килограма. 15-годишната отличничка в своето училище е и позната като младо дарование още и в математиката. От години вече прави по две тренировки дневно и се развива като изключително дарование в своя спорт.
Това са новите  български олимпийски герои на Вторите Летни Младежки Олимпийски Игри, които се провеждат от 16 до 28 август в Нанкин /Нянджин/ – Китай.
Участват 3 600 млади спортисти от 201 страни по света, на възраст от 14 до 18 години, които се състезават за 222 комплекта олимпийски медали в 28 спорта.
Трябва да  признаем, че изпращането на нашата скромна олимпийска спортна делегация от 27 състезатели, участници в 14 спорта премина едва ли не в някакво мълчаливо неудобство от това какво ли би могло да се получи на тази вече патентована за високи постижения китайска олимпийска земя, където всички пристигат с огромни амбиции и с пределно висока  подготовка.
Олимпийската шампионка по спортна стрелба Лидия НенчеваНе зная общото мнение, но след спускането по склона, на което бяхме свидетели през последните години в българския спорт, постигнатото за мен е силно обнадеждаваща позиция. Явно живи са още великолепните български треньори и те са успели в общия недоимък и страхотна гужва сред най-разноликите интереси в обществото да открият и укрепнат по някое ъгълче предано на Спортната България.
Поне 3000 от дошлите да се състезават на тези игри в Нанкин са  участници и в бъдещите  Игри в Рио де Жанейро и Токио  през 2016 и 2020 година. И те се подготвят при  много, много по-добри условия  и материални възможности.  Сред тях са 123-та представители на Китай, които още от преди години посрещат и изпращат ежедневно слънцето на спортните площадки, 97-те бразилци, 88-те руски млади олимпийци, 92-та американци, че дори един Казахстан  се представя с железни отбори в различните видове борба, бокс, джудо и пр.
Няма съмнение, че нашите медалисти, които може да станат и повече до 28 август, деня на отпечатването на в.„България СЕГА” и закриването на Вторите Младежки Олимпийски Игри  в Нанкин, ще са залог за един по-висок кураж и всеотдайност в спортната подготовка, която ще продължи, сега вече и с чувството на едно отдавна  не навестявало ни удовлетворение.
В класирането по медали до вторник 26 август картината е следната:

1 Китай   38  11  13    62    
2  Русия  23  18  11    52
3 САЩ       9   2     6     17
4Украйна  6   8     8    22
5  Италия  6   8      6    20
6  Япония  6   8      5    19
7  Унгария  6  6  11      23
8 Бразилия 6  6    1     13
9 Франция   6  3   9     18
10 Великобритания 5   5  10   20 
27 България   2   2   0     4      

Климент Величков
в.„България Сега”, Чикаго