По тайнствената спирала на бокса и страха между Кубрат Пулев и Кличко

Все по-малко стават привържениците на  двата стила, в които Кличко се появява  пред света – на ринга и извън ринга.  Показаното от него на ринга в мача му срещу Поветкин, в който огромният боксьор прекара увиснал на гърба и шията на по-малкия на ръст от него противник  – във вид на току-що изпрано бельо – за да не може противникът му да боксира с юмруците си,  възмути Америка и света. Нещо, за което на „победителя” бяха заплатени 17 милиона долара.. . или някъде към тази цифра.
Сега,  след  дълга увертюра от танцови стъпки, с които Кличко постоянно се опитваше да не види  пред себе си на ринга нашия Кубрат Пулев, когато като че вече нямаше „мърдане” и до мача, обявен на 6 септември оставаха петнадесетина дни, Кличко внезапно получи контузия и мачът беше отложен.
Според официалните версии – „Кличко е получил мускулно разтежение по време на тренировките си, което налага отлагане на мача. Очаква се двубоят да се играе след 2 месеца, най-вероятно около края на октомври. От лагера на Кличко излезе информация, че е обърнал китка. В крайна сметка се оказа, че Кличко има разкъсан мускул на бицепса на лявата ръка”.
Смайващо е, че организация като Световната боксова федерация, която е продала билети и права за много милиони долара, срамежливо дава ухо към някакви си частни информации за това  в какво състояние се намира „стоката”, която се продава толкова скъпо –  с други думи юмруците и главата на боксьора.
И започват да прозират различни версии. Че се е уплашил от Кобрата – това е романтичната легенда. Но това, че може би на боеца му трябва още време да се изчисти от някои допинг следи – започва да изглежда почти достоверно. Кубрат Пулев го казвa вече няколко пъти.
В медиите се разпространява, че Кобрата вижда в действията на Владимир Кличко опит да избяга от допинг проверки преди двубоя помежду им на 6 септември в Хамбург. Според  него това показва, че световният шампион използва забранени стимуланти. В поведението на бягащия му противник той вижда „цирк”, с който трябва да се заравя надълбоко въпросът  за допинг –контрола, който се прави предварително- преди боксовата среща. Или би трябвало да е така. „Той  все още не иска да го премине и това ме кара да вярвам, че той използва забранени стимуланти”, заявява Пулев в интервю за World Boxing News.
Медията споменава след това, че „33-годишният българин, който има 20 победи в 20 мача като професионалист, обяви, че той непрекъснато е тестван за допинг. В същото време от щаба на Кличко категорично отказват подобни проверки”.
Кобрата казва още: “Само в рамките на десет дни бях тестван с кръвни проби три пъти без предупреждение, а той ще направи тестове само след мача. Не мисля, че това е честно. Всички много добре знаем, че неговият брат Витали Кличко е бил хващан с допинг на олимпийски игри, така че Владимир трябва да премине същите тестове като мен. Правилата в бокса трябва да бъдат еднакви за всички”, заявява Пулев.
Оказва се, обаче, че Кличко е ” лицето” на една антидопингова агенция с мото “Спорт без стимуланти”, и може би подозренията  не говорят добре за световните борци срещу допинга.
Да, ето че  дори когато изглеждаше, че вече нищо не може да отложи мача – това стана. Въпреки горчивия коментар на Кличко пред  немските медии: „Аз съм изключително разочарован!”
“Кличко е контузен. Пулев ще трябва да изчака за своя шанс за Световните титли, най-вероятно към края на октомври”, пропява хорът на боксовото общество, което се грижи за  този мъжествен спорт.
„Поне да бяха формулирали по-добре каква му е повредата – пише боксов фен – разтегнат мускул или обърната китка?”
… Не ни остава нищо друго освен да вярваме на източниците от екипа на Кличко, подкрепени после в частната клиника в градчето Санкт Йохан от д-р Роберт Сиорпаес. Според  Кой беше този… Кличко ще трябва да спре тренировки около четири седмици за  титлата в тежка категория във версия Международна боксова федерация (IBF) в Хамбург, който беше насрочен  на 6 септември.
Прогнозата на “Билд” е, че той може да се състои два месеца по-късно от първоначално предвиденото. Това означава среща или в края на октомври, или в началото на ноември. Според лагера на украинеца мачът ще остане в Хамбург. Точна дата обаче не се споменава, но билетите остават в сила. Българите никой не ги пита за нищо. И много съм любопитен да разбера какво щеше да стане ако Кобрата, а не Кличко, се беше одраскал преди мача?
33-годишният Пулев е задължителен претендент за една от четирите титли на по-малкия брат Кличко, като до момента има 20 победи на професионалния ринг. Отлагането на този мач вероятно ще изнерви и останалите претенденти да се срещнат с Кличко.
Стана известно, че независимо  дали ще  победи или загуби от Пулев, Кличко ще получи хонорар от 5.8 милиона долара, дори и ако остане само 11 секунди на краката си в първия рунд. Малко е това, та българският боксьор е бил оставен без билети за мача  след ка¬то про¬мо¬у¬тър¬с¬ка¬та ком¬па¬ния на Клич¬ко K2 e пре¬дос¬та¬ви¬ла са¬мо 2 без¬п¬лат¬ни про¬пус¬ка за Коб¬ра¬та.
В така развилите се събития остава само да пожелаем на нашия Кубрат Пулев здрави нерви и още по-решителна подготовка за този мач, в който той ще има много трудна, но и много отговорна задача – да докаже, че в спорта рано или късно истинският победител е спортното умение и честта.

Климент Величков
в.„България Сега”, Чикаго