Защо Бил Гейтс играе тенис на маса?

В Българската чикагска евангелска църква „Нов Живот” започна да работи Фабрика за хубави хора. Няма грешка. Може някои и шампион да стане, но не е задължително. В упражненията и домашните е вплетена програма за подобряване както на стойката, така и на профила, още – на погледа и духовното излъчване на всеки, който стъпи в залата за тенис на маса.
Разбира се – даже и в тази почти конска доза от майтап има истина. Само за две тренировки вече нашият супер-треньор  ни разказа и показа такава фантастика, че конвейерът за здраве и воля заработи на пълни обороти.
Треньорът Младен Лижев – Бог ни го  прати! Може и да е истина, че супер-треньорите обикновено не се разхождат из църковните и манастирски обители, но  нашия като че наистина Иисус – Спасителят ни го прати. Той беше национален треньор на България, после  стана и лицензиран федерален треньор на САЩ, като направи няколко детски и юношески шампиони на Америка, после и се  премести при нас в Чикаго от Атланта.
Ако включим мотора на мечтите на първа скорост някои от най-бързите виждаме училищни отбори и състезания, други –  мечтаният клуб за българска култура и спорт с тенис-маси и шах, вестници и ароматно кафе за разтоварване… малкият Рай за сеньор-ситизъните (пенсионери), както  ги именуват по тези места.
Идва и генералният консул на България в Чикаго и ни радва с отличната си игра и със свежите идеи – как да се направи тази фабрика за хубави  хора  нещо като промишлена зона от рода на китайските Нян Мън Дзяо Фън Цин Мин Дао и т.н. Двама от пасторите, Станимир Танев и Звезделин Спасов също играят почти възхитително добре за духовни наставници,  така че сме спокойни от такива възможни процедури като изгонване…
Тъй като не мога да Ви дам ракети и половина от масата да играете, което го прави нашият треньор, аз ще Ви предам с тези  писаници неговата проповед… пардон – неговите лекции за тениса на маса като такъв.
Няма да повярвате, че днес в света този спорт се играе от 260 милиона души, които живеят из 218 държави. Сред тях има един американец с трудно име, който е регистрирал като важно изобретение и второ име на играта: пинг-понг. След като  прослушал милион и половина пъти шума, който издава топчето при удара с ракетата, той постановил, че този звук е точно „пинг”. Когато горкото топче се строполи върху масата то издава нещастния вик „понг”. Никой от комисията по изобретенията не инспектирал дали това е така – просто веднага вписали прозрението на човека като важно откритие и – готово.
Има и други изследователи на тази игра. Днес вече със сигурност се знае, че тенисът на маса е сред най-оптималните по своето полезно въздействие спортове  от всички познати по света. Той е отдих, той е приятен и възможен спорт за милиони хора от всички раси и религии, той е хоби, каквото няма друго с по-благотворно влияние върху човека…
Уорън Бафет и Бил Гейтс като двойка в мач  по време на събранието на крупни финансови компании в Омаха , Небраска.Тенисът на маса е лек за обучение и изпълнение, но по изразходването на енергия е на пето  място, намира се между тениса на корт и плуването.
Той възпитава в мускулите и нервите бърза реакция, координира движенията, създава тактическо мислене и възпитава волята!
Тенисът на маса така те обзема по време на играта, че ефектът от разтоварване на нервната система е почти като от този да се изкачиш на планината!
120 – 170 км в час развива  малката топка по време на играта, а траекторията се мени  в части от секундата. Играчът се учи да взема мигновени решения. Големите играчи имат такова чувство за равновесие и координация, че само ходачите на въже са  пред тях. Боксьорите често подобряват  своите реакции с тенис на маса.
Спортът развива прекрасно вестибулярния апарат. Той помага на тези, които чувстват гадене при транспорта.
Супер полезен е като упражнение за очите – наблюдаваш предмет, който постоянно е до тебе и се отдалечава – и то в различни направления. Това премахва ступора и напрежението след дълга работа с компютъра. Може би и затова един от най-запалените по тази игра е Бил Гейтс. Офталмолозите го препоръчват при късогледство и далекогледство.
Бързото темпо и интензивното натоварване укрепват сърдечно-съдовата система. Увеличава се потреблението на кислород. Тук по-добър спорт е само водната топка.
Развива моториката на човешките движения. За един сет тенисистът променя разположението на ръката си хиляди  пъти.
По време ная играта състезателят държи тялото си почти винаги на пръстите на краката си. Всеки удар е съпроводен с въртене на тялото Тези два фактора развиват релефни мускули на коремната преса.
Аеробното натоварване при играта помага за по-бързо спадане на теглото.
Поддържа високата подвижност на ставите.  По време на играта се заздравяват връзки и стави в китките и лактите, в раменете,  тазобедрените стави и гръбначния стълб. Това помага да се съхрани подвижността на човека до дълбока старост.
И накрая: много професори, политици, артисти и хора на физическия труд играят осъзнато и целенасочено този спорт. Сред тях се и двама от най-богатите хора в света. Бил Гейтс и 82-годишния Уорън Бафет, единият с 61 милиарда долара /Microsoft/, другият с 44 милиарда  /Berkshire Hathaway/. Те постоянно тренират в залата и често играят дори и мачове!
На една от снимките в този брой може да ги видите като отбор по време на годишно събрание на акционерите на  Berkshire Hathaway в Омаха – Небраска. А Бил Гейтс можеше да срещнете и в залата за тенис на маса на всички Олимпийски игри и някои Световни първенства, които бяха в близките минали години. А сега  вече ще го срещате като колега на тези, които  скоро ще бъдат…
Каним Ви да последвате  примера на тези двама милионери и нашия пример, въпреки че ние още не сме….

Климент Величков
в.„България Сега”, Чикаго