Лирична увертюра за тениса на маса сред Българското Чикаго

Не, китайците не! Въпреки, че сега го играят много шикозно и дори страшно. Тениса на маса. Не са го измислили, като хартията, барута, Мао и други разни, нито са го открили в пустинята като Тибетската медицина! Те после го възприемат и като виждат, че е много полезен, бързо надбягват в  пинг-понга  всички по света, както и в много други полезни неща.
Пак англичаните, и в този спорт, вадят някакви стари снимки и документи, с които доказват, че първите правила в играта са ги написали те през 1834 година, произвели са ракети с длъжки дръжки, ала-тенис или бадминтон,  и  като дигали масата  след пудинга, почвали да си прехвърлят едно гумено топче през една малка, симпатична мрежичка.
Но заради що Ви занимавам с тази работа?
Защото малко след  Световното първенство по футбол в Бразилия тук, в Чикаго, открихме един авторитетен федерален американски треньор по тенис на маса, направил вече неколцина млади американски шампиони,  с  лиценз да тренира всички по всичките Щати, включително и президента Обама,  когато баскетболът и политиката му дотегнат. Което не е съвсем майтап, защото при едно гостуване на американския президент в Бъкингамския дворец на Елисавета Втора, веднага след чая високият гост, заедно  с  премиера Дейвид Камрон се отправят в „Глоуб”… Там  губят срещата си по двойки с възпитаници на Академията. Куриозното е, че Британският Двор   пробутва на Обама една разядена ръкетка – видимо от снимката, ако нашите редактори от  предпечата я пуснат на страницата… Нашият бъдещ клуб ще внимава и щом един ден Обама се върне в Чикаго, където си пази хубавата къща, от която тръгна в политиката,  ние ще му връчим една от нашите най-качествени ракети – за да е на равни условия  и окаже по-сериозна съпротива на нашите клубни звезди.
Връщам се към нашето откритие – Треньорът! Разбира се толкова читав треньор може да бъде, на първо място, Българин, завършил с отличие нашия Висш институт по физкултура, сега Национална спортна академия „Васил Левски”! После – бил е държавен треньор и е направил много за тениса на маса в нашата стара Родина.  А сега и в нашата млада такава прави същото. Младен Лижев е бил  дълги години в Атланта, сега в Чикаго е обзет от идеята да представи, като волунтер, целия си опит и познания, за да има и българско дете, след  малко време, шампион на Америка. Също така  и още мнозина, млади и стари, да пият здраве от големия бокал на малкия тенис!
Чикаго,10 август 2014: първа тренировка на Ген.консул Симеон Стоилов, Пастор Станимир Станев, BG&US треньорът Младен Лижев, Ръководителят Звезделин Спасов, тенисистите Светлин и Бориска ИвановаЗнаете, че и при нас в Чикаго нито лошите неща не идват сами, нито добрите. Така и сега – оказа се, че сред небостъргачи и трокове, сред  планините от работа и грижи, има и страхотни фенове на тениса на маса, които  и го играят  доста хубаво и мъдро. И още една много окуражителна  екстра.  От години в Българската евангелска църква „Нов Живот” съществува  малък, но сравнително добре обучен ракетен баталион, който прави своите учения след графика на салона за срещи, беседи и е  място за игри на детската градина и децата от тукашното училище. Генерал и старшина,  мъкнещ  почти цялата работа по обучението досега, беше пастор Звезделин Спасов, който към своите познания в съвременната електроника и Богословието  е струпал и много спортна култура. Сега ще  има до себе си стратег, с когото ще вдигнат  спортната кула с няколко десетки етажа по-високо…
На 10 август, в неделя, старата тенис-гвардия от това местенце в църковния комплекс на „Октън” и новите пришълци, които прекрачихме прага, направихме първата опознавателна и много, много приятна и успешна тренировка.
Младен  по младежки ни разказа първоначално с думи като какво нещо е тенисът на маса, а после ни го разказа и на самата маса с ракета в ръка. Всички дошли, един по един,  поиграха с него и това беше  по-различно  от познатата процедура   досега: след всеки три-четири удара  времето ти минава после  в тичане, търсене и лазене по малкото целулоидно топче с диаметър от 4 сантиметра и с тегло по-малко от 3 грама… Аз, специално,  бях удивен от това как след няколко отигравания партньорите му отсреща  изживяваха някакво прераждане и започваха да му връщат топката по  петнайсет пъти в едно отиграване… А в същото време в ход бяха поне две дузини  и ако при старите условия си чукнал топчето 20 пъти за няколко минути, сега  – с треньора от другата страна на масата,  тенисистите го правеха 200 пъти! Е, понякога и по-малко…
Момент от тренировъчната игра на Станимир Танев с треньор, който е вече 53 години в тениса на маса  С „Крали-Марковски стъпки” напред към спортното майсторство им пожелах на тези усмихнати в спорта хора!
В залата бе, не знам как точно да го формулирам…  и  Генералния консул на  България в Чикаго, г-н Симеон Стоилов, ама не само като генерален консул, а бе дошъл да поиграе наравно с всички останали. Един от добрите играчи на тенис на маса. Всеки уикенд той се буди преди петльово време за да иде да поспортува, като започва от 6.00 сутринта. Това помага за кондицията, но къде беше опазил формата си в ракетния спорт – нямах представа. Все пак го запитах, като Генерален консул – как оценява новите спортни перспективи в Чикаго? Г-н Симеон Стоилов каза:

Спортния дух на българите в Чикаго не е новост, а точно обратно – тук има доста и добре организирани футболни отбори, регулярно се практикуват различни спортове в по-тесни групи, ето и тук където сме сега, хората се събират и всяка неделя играят любимия си спорт. Днес обаче имахме възможност да скрепим нова комбинация на доброволци и професионален специалист, с неоспорими и достойни постижения както в България, така и в САЩ. Не съм сигурен каква част от българите в Чикаго познават спорта тенис на маса, но ние днес обсъдихме нещо великолепно – да се опитаме да запознаем с него българските деца в Чикаго, при това напълно безплатно и под вещите наставления на треньор Лижев. Ще се опитаме в кратки срокове да осигурим база, в която в следобедните часове на събота или неделя децата да могат да поиграят и да потренират този интересен спорт, или най-малко да го пробват. В нашия технологичния век е трудно човек да научи децата си на движение и спорт, на режим и пряко социално общуване, като в тази връзка бихме искали да помогнем на родителите. А защо да не помечтаем и от това начинание да израсне един ежегоден и популярен български спортен турнир за деца и възрастни?

ГК Симеон Стоилов е доволен от усещането и ползата да играеш интензивно с треньораВ общението, което последва след  тази първа ”уводна” и „модерна” тренировка по тенис на маса, се изтъкнаха редица интересни гледни точки по бъдещето на тениса на маса в Българското Чикаго при така благоприятно стеклите се обстоятелства. В  размяната на мнения участваха още и пасторите и отговорни хора за църквата „Нов Живот” Станимир Танев и Звезделин Спасов, отдадени на спорта люде като Светлин и Бориска… която познавам още от България. Беше   „гореща тема” по времето, когато обиколи страната ни с велосипед,! И още много пъти беше „обществена тема” с проявите си като планинар и  планински водач, отличните си резултати на световни първенства и олимпиади за ветерани при леката атлетика, а също и като  съдия  по футбол, волейбол и в ще един спорт, който забравих…   
Стана дума за създаването  на Български клуб за спорт /може би култура…/ и възстановяване в Чикаго, в чийто салон да се играят спортове като тенис на маса и шах, както и други забавни игри. Да бъде и като място за беседи,  представяне на книги  и малки музикални състави, Вечери на историята, срещи с гостуващи лектори, предоставяне на  преса, информация, лекарски и правни беседи… С кафе и чай, с добра дума и активни, здрави и позитивни хора… Впрочем всичко това е още твърде  малко обмислено, пред нас е следващата неделя  и идващите след нея, когато можете да дойдете след 14.00  на бъдещите тренировки  в един от салоните на Българската  църква „Нов Живот” , 1480, Октън, Дес Плейнс …

Климент Величков
в.„България Сега”, Чикаго