Григор Димитров-българският ас пред 133 годишния Юес оупън

Най-доброто за българския тенис  при четирите турнира от  „Големия шлем” се е случило на Юес Оупън.  На Откритото първенство по тенис в Ню Йорк през 1984 година Мануела Малеева играе при смесените двойки заедно с американеца  Том Гъликсън  от Флорида – щат с най-добрата тенис-аура в Америка, а вероятно и в света. Той е здраво младо момче с не особено високо място в тенис-рейтинга, но има добър опит в игрите по двойки. Даже повече и от сингълите, защото играе много карета  в двойка със своя брат – близнак Тим.
Мануела и Том постигат изненадващо леко  изключително добра координация и чувство за партньора в играта и от мач на мач се представят все по блестящо. Първият им успех срещу  Казале/Филол е все още като препускане с каруца по калдъръм…  Битката със  здраво сработилите се сестра и брат Фернадес  също е все още неуверена,  като  ходене по въже над Ниагара, с колебливо начало и малко по-добър  финал.  Но третият мач по пътя към титлата вече е сред трибуни, които добре разпознават младата двойка, а американците  вече осезаемо аплодират  своя  Том  и, разбира се, елегантната му партньорка. В атрактивни геймове  надиграни са и Бунге/Стоктън. Полуфинвалът с Потър и Тайджин  вече блести с изненадващо, за късото време, през което са играли заедно,  ефективен синхрон между откровено харесваните и подкрепяни вече Малу /Мануела/ и Том.  На финала  новите шампиони на Юес Оупън  са  почти безапелационни срещу признатите майстори на игрите по двойки – австралийците  Сейръс и Фицджералд!
Да, на тези кортове „върви” на българския тенис. В същата 1984 година и  по-малката сестра, Катерина, става шампион, само че в категорията за девойки. Но това не е всичко. Мануела Малеева игра още и два други полуфинала в женския турнир на най-силните тенисистки на Юес Оупън – през 1992 и 1993 години.
Веднага след българската титла от Големия шлем  известният британски спортен журналист  Рекс Белами излезе с голяма статия за „явлението Малееви” в световния медиен  лидер  „Уорлд Тенис”. Между другото там четем:
„Великобритания беше шокирана, когато на Световния шампионат за най-високото  отборно отличие в женския тенис –  в борбата  за Купата на Федерацията в Сао Паулу, Бразилия, Мануела плюс Катя, под ръководството на майка си Юлия Берберян  прегазиха британския тим. Сега Лондон може да спи малко по-спокойно. Малееви  са наистина добри и не е чак толкова неудобно от случилото се.  Българките  имат вече и титла от Големия шлем.
Момичетата са очарователно тихи, майката е очарователно бъбрива. Тя споделя, че не е лесно да си едновременно майка и треньор. „За да обучиш добре един млад спортист  трябва  често да си жесток, защото се изискват много усилия. Хубавото е, че децата са под контрола ми през цялото време. Аз им говоря за тенис  от сутрин до късен следобед, а после в тренировката искам да повторят всичко, което съм им казала, но на практика – с ракетата в ръка…”
Белами завършва почти като пророк, че българският тенис е вече заплаха не само за британския, но и „…отправено е сериозно предупреждение към Чичо Сам и семейството му”
По онова време някой беше подразнил Юлия Берберян, че нейните дъщери са толкова добри, защото имат дядо /бащата на Берберян/, който живее в Америка и те често му ходят на гости. На което  тя отговори: „Аз познавам много американски тенисистки, чиито дядовци също живеят в Америка и те са постоянно на гости или винаги при тях, но моите деца ги бият постоянно по всички кортове на САЩ…”
Доста време след Малееви преживяхме смълчани, но ето че се появи Григор, със своя баща и наставник, които актуализираха заплахата на колегата Рекс Белами!
И така: след като  българският тенис  постави един  свой връх- титла в турнирите от големия шлем, предстои  ли вече този връх да бъде надминат  от новия феномен в българския спорт – Григор Димитров?
Като че да! Може  да го направи.  Безспорно. 
Мястото и времето са известни. На Юес Оупън в Куинс,  Ню Йорк, точно 30 години по-късно! Сега наистина думата има Григор Димитров.
След голямото тазгодишно разтърсване на световния тенис елит по време на Уимбълдън от 23 юни до 6 юли, в което той си извоюва ясно обозримо място, особено след  мъжествения полуфинал с Ноле Джокович,  българските фенове го чакаха със силно изразено нетърпение на Вашингтонския „АТП 500”, 28 юли -3 август, с не лошия награден фонд  от 1 399 700 дол. Само че след като треньорът му  се отправи на отдих в своята Австралия  Григор хвана някакъв „грип и инфекция на синусите” и отказа участието си.
Той ще се завърне в играта един месец след Уимбълдън, което е твърде екстремна „почивка” в разгара на сезона. Но… незнайни са пътищата на съдбата и понякога промяната в начертания  план носи успех. Очакваме да го видим на турнира „Роджър Къп” в Торонто  от 4 до 10 август, който е с награден фонд от 3 766 270 долара.
Следващият, да го наречем „подготвителен” турнир към Юес Оупън  е в Синсинати от 10 до 17 август /3 079 555 долара награден фонд/. И идва Откритият шампионат на САЩ!
23-годишният ни ас в тениса, показващ изключително атрактивна, но и вече разумна игра, подкрепена със здрава психика и чудесната за тениса осанка от 190 см., който има вече 4 шампионски титли от  големите АТП турнири и е на 9-то място в актуалната ранглиста при тенисистите, е вече готов и за финал при Големия шлем…
Има вероятност това да стане на благосклонния към българския тенис  Американски шлем! Това е последният за годината такъв турнир  – след  Австралия оупън, Ролан Гарос и Уимбълдън.
Откритият шампионат на САЩ, който е вече почти пред нашия праг, турнирът с най-големия награден фонд в тениса – 38 300 000 долара, води началото си от 1881 г. Тази година е за 133 път! Провежда се от 25 август до 8 септември  на кортове с твърда синтетична настилка от акрил. До 1968 година състезанията за мъже, жени, каретата, за младежи и девойки, са се провеждали на различни места и по различно време. От 1968 г всички състезания са събрани в изключителния тенис комплекс във Форест Хилс, Куинс, Ню Йорк.
Игровите схеми са за по 128 мъже и жени, 64 двойки – мъже и жени и 32 смесени двойки. Освен тези основни състезания има и за юноши и девойки, ветерани и за инвалиди в колички. Шампиони  през последните две години са Анди Мъри и Рафаел Надал, както и Серина Уйлямс, шампион и за 2012 и за 2013-та… Рекордьори по титли след 1968 година са Джон Макенроу – 8 пъти и Мартина Навратилова – 16 пъти.

Климент Величков
в.„България Сега”, Чикаго