Д-р Пюзант, хасковските тенис-кортове и световната звезда Гришо

Струва ми се, че една от най-фамозните конспирации по времето на зрелия социализъм, както  определяха периода в България випускниците на партийните школи, беше извършена от д-р Пюзант Касабян. По това време хората работеха, защото държавата им беше отнела почти всички права да протестират пред Народното събрание, те даже не можеха и да си помислят  за пристрастяване към  някои не измислени  все още достижения на цивилизацията, като фейсбук, също така и към  Учредително събрание и турнир - Хасково 1980правенето  на партии, защото вече имаше една, която не търпеше други, и затова  нямаше какво друго да правят, освен да работят и  да празнуват Първи май и Девети септември.
Парите от тази работа, обаче, отиваха за разни петилетни планове,  правене на язовири, фабрики някакви и ансамбъл „Филип Кутев”, както и за купуване на швейцарски крави, а за построяването на тенис-кортове плановиците се стискаха. Още повече, че с  този спорт имаше опасност да се просмуче тук-там и буржоазно влияние.
Но д-р Пюзант Касабян си беше въобразил, че в Хасково кортове трябва на всяка цена да се направят. Той беше опасен човек.
В досието му беше вече вписано, или предстоеше да се впише, поредица от ония работи, които ги вършеше.
През януари 2002 г. Д-р Пюзант Касабян бе награден с най-високия орден на Република България “Стара планина” – за изключителни заслуги при развитието на спорта в България.

Своето участие в представителния спорт той започва като плеймейкър в баскетбола  – въпреки почти невръстната си младежка възраст… По едно време негов треньор е българската баскетболна легенда Веселин Темков, от когото възприема философията, олимпийския дух и любовта към спорта.
Като студент по медицина започва да играе тенис на маса и бързо-бързо става майстор на спорта. В бадминтона е „Заслужил Майстор”…При едно гостуване в Армения и Грузия  за пръв път вижда тази непозната у нас игра и донася първите ракети и перца у нас. Пюзант  свързва завинаги живота си с този спорт. Негово дело е и основаването на секции по скуош. Естествено беше за д-р Пюзант Касабян и да се появи и на тенис-корта.
Представян е, и е известен, като състезател по баскетбол, тенис на маса и тенис, а впоследствие става основател на три спорта в България – бадминтон (1967 г.), скуош (1980) и ракетлон (2002). Той е единственият спортист, участвал във финалите на всичките проведени в България 7 републикански спартакиади (1959-89) като баскетболист, в тенис на маса, тенис и бадминтон. Общо се е състезавал 56 сезона в елитните “А” групи на страната – 6 пъти като баскетболист в “Д. Канев” (Хс), “Берое” и “Академик” (Пд), 18 по тенис на маса, 11 по тенис и 21 по бадминтон.  Просто невъзможно е вече друг да повтори това. При всички тези участия е завоювал общо 11 индивидуални титли и още други 12 медала, плюс 17 отборни трофея и 11 Купи на България.

Още един спортен обект отваря врати...Бил е старши треньор на националния отбор по бадминтон от 1969 до 1989 г., генерален секретар на федерацията и президент  от 1989 година до сега, член на Европейския съюз по бадминтон и на УС на Световната федерация. Председател е на Балканската асоциация по бадминтон, както и на един от трите световни тренировъчни центъра по този спорт в света – в София. Този спорт  сякаш е същината на неговия спортен живот, но след малко ще видим, че в сърцето му има място за огромна любов и служение и на…тениса! Освен всичко това той е и първият, който демонстрира у нас  скуош – на специално направената  по негова инициатива конструкция за упражняване на този спорт в Хасково.

Разбира се сред най-блестящите достижения на мисълта и енергията му  е страхотната последователност, такт и упоритост, с които той задвижи сложния и тежък механизъм за осъществяването на най-добрия тенис център в България. Хасковският. Центърът, който  създаде сякаш най-светлия и обичан български спортист на сегашното ни време…

Д-р Касабян е завършил Висшия медицински институт в Пловдив и Висшия институт по физкултура в София. Работил е 19 години в Хасковския спортен диспансер.
Мнозина бяхме свидетели на голямата строителна епопея, в която „Доктора” участваше видимо и невидимо, явно и под прикритие, защото такова беше времето и  даже за доброто дело се изискваха много увещания и маневри. Нямате си представа /а може би имате…/ колко разговори и разяснения, увещания, осигуряване на капитал и работна ръка, съобразяване със закони,  резолюции и правилници е трябвало, както и  съвсем немаловажните партньорства в игра на корта,  за да прихванат  „отговорните фактори” магията на тениса! Д-р Пюзант Касабян е толкова сладкодумен и тактичен  партньор във всеки разговор, и всяко свое действие, че има приятели и почитатели буквално по цял свят. Помня как на Световните ветерански игри „Мастерс” в Бризбейн, Австралия  бяхме посрещнати  изненадващо горещо. Оказа се, че Доктора има приятели и тук. И аз поминах добре покрай него, дори много добре, а на другия ден  австралийската телевизия  разказа на всички  какви чудесни спортисти са дошли и от България! Аз пък бях особено поласкан от  щедрите цитати, който водещите бяха включили  в предаването си от книгата за д-р Касабян, написана от арменския писател Климент Величкян..
Смея да твърдя, че заслугите  на Доктора за създаването на Хасковския перфектен тенис център  е изключителна.  Разбира се има пръст и съдбата, която върна от Япония нашия  посланик там  Румен Сербезов и той стана важен функционер в България, дори министър по едно време. Сербезов покани архитекти от Япония и в Хасково, включително и в първоначалната сграда  със зали и офиси на Тенис комплекса. Скоро в Хасково българите за пръв път можеха да си поръчат хот-дог и суши, както и други  спорни империалистически продукти. Любовта на Сербезов към тениса също беше малко западна… може би източно японска, все едно,  но свърши работа. Имаше и други  важни функционери, които даваха рамо, защото доктора им партнираше на корта и често ги поощряваше с някой сет…
Братя - спортисти:Великови, Касабян, ПампуловиПостепенно идеята и големия мерак на Пюзант се осъществяваха. Но не малко време трябваше да се наблюдава и премахва всяка засечка. Накрая Комплексът беше готов и на него Хасково, с отбор подсилен от Любомир Петров, Божидар и Матей Пампулови, стана отборен шампион по тенис на България. Тук се играеше и международният календар на българския тенис, имаше кръг от „Купа Дейвис”.
На всичко отгоре д-р Пюзант Касабян вече имаше пълното основание да уговори  един много паметен млад човек, наречен Димитър Господинов  да се  преквалифицира от своята специалност , беше може би лека атлетика… или гимнастика… в „треньор по тенис”.  Е, кой няма да го направи при такова хубаво работно място?
Досещате се, че това е бащата на Григор Димитров. А може да се досетите и че от третата или четвърта си годинка  лудият по игрите Гришо се е чувствал на тях като у дома си.
А сега е време да се почувства като у дома си и на US Open!
Дочу се, дори и в Чикаго, че хасковските кортове днес са още по издокарани. Нашият звезден тенисист е страхотна реклама и сега те са  пълни с деца и възрастни, мечтатели да научат  хубав смач и елегантен бегхенд…
Григор Димитров не забравя, че неговата прекрасна игра и слава се дължат и на тези романтични кортове сред Кенана и техните  създатели… Румен Сербезов, Иван Драганов, Стратимир Димитров , Стоян Стоянов,  архитект Розалина Георгиева, Венко Вълев, местните изпълнители от „Благоустройствени строежи”. И д-р Пюзант Касабян.
Около 10 състезания годишно, сред които 3 – 4 международни,  стават на тези кортове. Тук работят 5 треньора и около 200 тенисисти идват да играят по днешно време на тенискортовете в Хасково. Един от тях отсъства. На 8 септември той може би ще играе финала на 133-я US Open в Ню Йорк.

Климент Величков
в.„България Сега”, Чикаго