Чикагското възраждане на българския футбол през благото Лето Господне 2001

Имало е български футболисти в Чикаго и преди 2000-та година, още по времето, когато повечето хора тук са били политически емигранти в САЩ или са дошли през последното десетилетие на 20 век. Имало е и почти изцяло съставени от българи отбори, като онзи, дето носи страшното име „Кугар”, но обикновено нашите майстори се посвещават на любимата си игра в състави на сръбската, полска, немска и други общности.
 През 2001 година, обаче, се поставя началото на нещо много по-сериозно. Събират се една привечер неколцина силно пристрастени към „великата световна игра” българи в Чикаго и сформират по всички правила на изкуството първата сериозна българска футболна селекция.
В „селсаото” намират място:
Петър  Петров старши и младши - в средата между отборите, преди старта на поредния мач

Динко Динев, играл в отбора на Софийския университет и „Академик” по време на студентските си години.
Професионалистът¸ играч и треньор от Пловдив, Илия Цицков.
Ричард Денизов и Николай Шавулев – бизнесмени и спонсори, които обаче са постоянно и на футболния терен, защото лично умеят играта.
Красимир Иванов – Къната, Димитър Атанасов, Тони Тодоров от „Миньор” – Перник, отбор, който побеждаваше по едно време столичните грандове…
Димитър Атанасов - играч, треньор, ръководител, стълб на футбола в ЧикагоТези хора обединиха любов, енергия и опит, та направиха „Първата българска футболна федерация в чужбина”, която не просъществува дълго,  и разбира се първия от „Ерата на Възраждането ” футболен клуб  –  „Балкан”.
Следващата година в стохилядното тогава българско Чикаго прииждат още и още добри футболисти и „Балкан” става тесен за толкова много таланти. Създава се вторият отбор – „Славия”, който бързо-бързо постига изключителни успехи.
 От 2006 до 2009 година се формират последователно още 4 състава – “BG United”, UNAS, „Патриот” и „Ботев”, за които може да стане дума друг път.
„Балкан” и „Славия” се включват в Северозападната футболна лига на Чикаго, в която се състезават отбори, съставени от американци и от все още „пресни” имигранти – първо поколение, играли по отборите на своите футболни отечества – аржентинци, италианци, сърби, чехи, ирландци, японци и пр.
 През първите десет години от сезона на чикагското българско футболно възраждане „Балкан” е играл с два състава във възрастовите групи „Open” и „Над 30 години”. „Славия” – само в „Над 30”.
Ричард Денизов - със здравите плещи на играещ спонсор!„Балкан” и „Славия” са били шампиони в своите дивизии и носители на Купата на Лигата. „Славия” има най-забележителния български футболен сезон: през 2007-ма година  става последователно шампион в лигата, шампион на щата „Илинойс”, а накрая – шампион сред шампионите на 14-те американски щата от Средния Запад.
Футболните първенства на съществуващите около 120 футболни лиги в щата Илинойс се ръководят от техните администратори, които се грижат за стотици футболни терени, всичките затревени, за календара на първенството, съдийството, картотекирането на състезателите, правилата, дисциплината… за всичко.
Отборите плащат всеки сезон за регистрацията си по 500 долара, за използуване на терените – 750 долара, за картотеките 24 долара, за съдия – по 85 долара от всеки отбор при всяка среща.  Тези средства, както и за екипи, топки, ангажиране на зали за подготовка и пр. се осигуряват от спонсорите и от доброволни вноски на самите играчи.
Тони Тодоров - звездата на българското футболно ЧикагоСъдийството е гарантирано с правоспособни рефери. Сред тях има и българи, както например моят прекрасен  приятел и изключително честен и отговорен човек и на футболния терен и в живота – Валентин Рударски, който е съдействал на много мачове от „А” група и в България. Тук той  свири и „американски мачове” и като че име един рекорд, достоен за Гинес. Преди няколко години прекара два дни на бойното футболно поле на едно ученическо първенство, където мачовете започваха от 8.00 сутринта и свършваха в 22.00  на електрическо осветление. Тогава Рударски като че свири на поне 6 мача дневно!
Освен редовните мачове в лигата, българските футболисти в Чикаго организират и зимни турнири на малки вратички, като през 2009-та в такъв турнир се събираха 17 отбора. Преди 5 години в Чикаго се игра „Мачът на столетието”. В тази среща сборен отбор на футболисти отпреди 2000-та година, играли в различни тимове на различни общности, както и в тогавашния български тим „Кугар”, подсилен с президента на Професионалната футболна лига в България Валентин Михов и „Гибона” от „Левски”, или още по известен като „Радостта на народа”, както и неколцина по-млади играчи, игра срещу „Славия” Чикаго. Мачът събра много приятели на футболната игра от Българското Чикаго. Станахме свидетели и на истинска пасторална сцена: на двете крила на Сборния отбор си партнираха баща и син и нямате си представа какви точни пасове връзваха и дори като че и вкараха истински гол! Красимир Иванав - Къната - играч и легендарният треньор на СлавияПетър Петров , баща – сред основателите и пантерите на „Кугар” в близкото минало, лице на ФИФА за Чикаго при организирането на Световното първенство в САЩ през 1994 година, един от патриотите, които така посрещнаха и така вдъхновиха съкрушените от Нигерия наши футболисти, та след погрома над гърците на „Солджър Фиилд” те закусиха и с двата световни шампиона по пътя –  Аржентина  и Германия и стигнаха полуфиналите… И Петров младши, който още от тогава до сега, заедно с Петров старши, са организатори на верига от турнири  на трева и в зала  на практика са просто моделът на футболните строители сред емигрантите по света…
Всички футболисти и треньори на българските отбори в Чикаго имат други свои професии в живота – най-многобройни са шофьорите на камиони, строители, има брокери, банкови чиновници, учители и пр.
Ето и някои основни факти от историята на двата първи българските футболни клуба, създадени в новия милениум – “Балкан” и „Славия.

 „Балкан”

Цветан Йончев - не играе вече на терена, но там където е той - там е и добрият футбол - следователно и в Чикаго... Балкан е първият български отбор, създаден в Чикаго след 2000-та година. Започва състезателната си дейност през 2001 г. в NSSL – Футболната лига на Северозападните събърби на Чикаго – в раздела за играчи над 30 години /Синя дивизия/. Още в първата си състезателна година става шампион. Създатели на отбора са Динко Динев /мениджър/  и Илия Цицков /треньор/
В първата формация на отбора участвуват:
Динко Динев /Берое/, Илия Цицков /Спартак и Марица – Пловдив/, Мартин Василев /Миньор Перник/, Тони Тодоров /Миньор Перник/, Стоян Дъбов /Спартак Пловдив/, Ричард Денизов, първият спонсор на отбора, Янко Мутавчиев, Петър Стойков, Галин Алев /Каварна/, Виктор Димитров /Кюстендил/, Красимир Иванов, Димитър Атанасов, Емил Николов, Христо Малчев.
Скоро „Балкан” става много популярен сред българската общност в Чикаго. Присъединяват се нови футболисти: Георги Копанов /Марица Пловдив/,  Николай Шавулев – дългогодишен спонсор и футболист, Румен Чакъров /Пирин Благоевград, Ботев Пловдив/, Пламен Бежански /Пирин Благоевград/, Симеон Седевчев /Миньор Перник/, Кирил Сираков, Васил Чирпанлиев /Асеновград/ – голмайстор на „Балкан” за всички времена – над 300 гола за 10 сезона.
През 2002 г. „Балкан” преминава в горната – „Червена дивизия” и отново става шампион. Всичките си мачове завършва с победи, освен една единствена равна среща.
„Балкан” е и първият български отбор, който има състави в различни дивизии.  През 2002 г., прави втори състав, който започва да се състезава в Open Division /в отборите на тази дивизия участват футболисти от всички възрасти/ . Това е най-силната футболна лига, в която са играли български състави по онова време.
Мачовете при селекциите в групата „над 30” се играят в събота сутрин. В “Open” – в неделя сутринта. Това дава възможност на едно ядро от 7 – 8 футболисти, които са над 30 години, но са добре тренирани и имат много сили, да играят и в селекцията на по-младите си колеги от „Балкан”. Нещо повече – понякога някои от тях подсилва още и отбора на „Славия”. „Балкан” по това време е нещо като „сборен отбор” на българския чикагски футбол.
Треньор на „Балкан” е Илия Цицков, завършил ВИФ /сега Национална спортна академия/ със специалност „Футбол”,  имащ и добра професионална треньорска кариера от България, по-късно и Йордан Ничев , също възпитаник на ВИФ и с няколкогодишна футболна кариера в Италия, както и Георги Копанов. Спонсор е Николай Шавулев, който е и постоянен играч на терена.

Състав на „Балкан”, 2009 година:
Треньор: Георги Копанов, Мениджър: Виктор Димитров, Вратари: Николай Димитров, Стоян Стоянов, Защитници и полузащитници: Георги Копанов, Виктор Димитров, Румен Стойчев, Веско Пандурски, Пламен Бежански, Светлозар, Румен Чакъров, Блаж Вранчик, Кирил Сираков, Драгомир Сумрачки, Тодор Йовов, Илиан Иванов, Александър Карабелски. Нападатели: Васил Чирпанлиев, Янко Мутавчиев, Малин Искренов, Хектор Матуте.
 Сред играчите на „Балкан” преминават доста футболисти от професионалния български футбол, дори и национални играчи: Димитър Попов – вратар на ЦСКА и националния  отбор, Мирослав Митев – вратар на „Пирин” Благоевград, Румен Чакъров – Пирин Благоевград, Ботев Пловдив, Младежки нац.отбор, Добри Митов – ЦСКА, Илия Цицков – Спартак и Марица Пловдив, Георги Копанов – Марица Пловдив, Стоян Дъбов – Спартак Пловдив, Тони Тодоров – Миньор Перник, Мартин Василев – Миньор Перник, Симеон Седевчев – Миньор Перник, Блаж Вранчик – Риска Хърватия,  Кирил Джиков – Беласица Петрич, Васил Чирпанлиев – Асеновград
 
 „Славия”
 
Българският чикагски футболен отбор „Славия” е създаден през 2002 година. Негов спонсор, който се състезава и на терена, е бизнесменът Ричард Денизов. Треньор, също появяващ се на терена, става Красимир Иванов – Къната. Сред първите футболисти, които спомогнаха за утвърждаването на отбора бяха и Димитър Атанасов, Тодор Пармаков и Иван Тонин.
 „Славия” се включи в  чикагската NSSL лига – в категорията на играчите над 30 години.
 Първият футболен сезон завърши със скромни успехи. В началото на следващата състезателна година  бе направена отлична селекция. Включиха се добри футболисти, състезавали се в добри аматьорски, дори и в професионални отбори в България. Сред тях – Георги Стоянов, Пламен Бежански, Тони Тодоров, Любомир Бонев, Валентин Войнов, Георги Пищялов, Костадин Везьов, Иван Драганов и вратарят Стоян Ковачев.
 През 2003 г. „Славия” направи дубъл – стана и шампион и носител на Купата в лигата. През 2004 г. отново е шампион, но губи Купата във финал, игран срещу другия български отбор  – „Балкан”, който беше двукратен шампион в лигата преди създаването на „Славия”. През 2005 и 2006 г. – отново шампионска титла и купа.
 Отборът стига връхна точка в историята си като през 2007-ма  печели отново дубъл в лигата, но се класира още и за супер-финала между 16-те победители във футболните лиги при  категорията на играчи над 30 години  в целия щат Илинойс. А над 120 са всички футболни лиги, включващи мъже, жени и деца в различни възрастови категории. Това говори красноречиво за нивото на развитие, което е достигнал  американският „сокър”.
 Общощатските турнири на Илинойс се организират по системата на елиминиране и продължават няколко месеца. „Славия” се наложи последователно в три кръга и достигна финала, където срещна шампионите от т.н. „Национална лига” –  отборът на Ямайка. Българите победиха повече от убедително – 8:1!
 „Славия” продължи нагоре – вече като представител на Илинойс в междущатското първенство. САЩ е страна разделена на няколко региона. Илинойс е сред 14-те щата на зона „Среден Запад”. Отборите първоначално са разделени на групи. Българските чикагци печелят и трите си мача в групата и на полуфинал срещат футболистите на Минесота. Печелят с 2:0.
 На финала  „Славия” игра срещу шампиона на Индиана. Мачът бе драматичен! Започна с 2 бързи гола, постигнати от Емил Тончев и Светозар Самаров. Но след това отборът остана с човек по-малко. Полувремето завършва при 2:1 след много опасности пред нашата врата. Но още в началото на второто полувреме Йордан Ничев постигна изключително важен трети гол. В последните минути на мача „индианците” оказаха масиран натиск, постигнаха и гол, но крайният резултат остана 3:2 за нас.
 „Славия” – отборът на  Илинойс и на България става шампион на Американския Среден Запад! Това на практика го определя като най-успелия български футболен отбор по времето на онова цветущо възраждане на българския футбол в Чикаго.
 Тези успехи са съставка от три компонента: добро ръководство, качествени футболисти и прекрасен колектив! В ръководството на „Славия” Чикаго са такива позитивни и много активни хора като Ричард Денизов, играещ спонсор, издържащ отбора от самото начало и Красимир Иванов, треньор от първите дни на създаването му.
Отборът на “Славия”, шампион и носител на футболната купа в Чикаго, игра през 2006 г. в следния състав: Вратари: Стоян Ковачев, Георги Разменов. Защитници: Пламен Бежански, Ричард Денизов, Йордан Гочев, Иван Драганов, Стоян Стоянов, Емил Миланов. Халфове и нападатели: Димитър Атанасов, Стоян Младенов, Красимир Александров, Петър Петров, Георги Стоянов, Любомир Бонев, Анатоли Вътев, Тони Тодоров, Костадин Везьов.

По-късно, през  2009-2010 година, в „Славия” играят: Вратари: Атанас Ковачев, Георги Стойков, Защитници: Анатолий Вътев, Светозар Гюров, Иван Драганов, Димитър Василев, Ричард Денизов, Емил Щерев. Халфове и нападатели: Светозар Самаров, Стоян Младенов, Венцислав Динков, Асен Ковачев, Петър Петров, Тони Тодоров, Валентин Войнов, Емил Тончев.
 
Климент Величков
в.„България Сега”, Чикаго

Материалът е една нова редакция на текста, за създаването на който имат  изключителна заслуга треньори, мениджъри и други ентусиасти на великата игра, строители на българския футбол в Чикаго през първите години на новото  хилядолетие. Редакцията на в.„България Сега” очаква продължение на това сътрудничество, за да подобрим с нова версия поднесения материал и да очертаем контурите и основните успехи на нашите футболни отбори в настояще време и по-нататък…
С благодарност: Редакцията на вестник „България Сега”, Чикаго.