Три мига от един труден шампионат…

Имало едно време в една България един професор по тайнствените науки за придобиване на повече живот,  повече кондиция и повече здраве чрез тежки и уморителни повдигания на една щанга, под която на вдигачите им треперели мартинките и свят им се завивал…
Казвал се Павел Добрев. Помня ги тези хора отлично, защото тренираха в дясно от нашата редакция на стадион „Васил Левски”, където вестник  „Старт” се беше настанил на най-снайперското място в дългата редица от специалните кабини над сектор „В”, от които теренът и футболните мачове се виждаха като под микроскоп. Павел-добревите хора тренираха в залите под сектор „Г”, а после си пиеха бирата при нашия най-добър приятел –  Бай Гошо. Той  беше управител на прочутата „Спортна среща”, намираща се точно под нас. Там ние оглеждахме 60, 70 и дори 80 годишните мъже и понякога се стряскахме от техните изблици, или постоянно присъствие, на страховита енергия, пулсиращ живот и неугасваща усмивка…
… За този човек сега си говорим с един много близък до акъла ми и почти всичките  мои разбирания човек. Той се оказа възпитаник на последовател на „здравословната железария” на Павал Добрев – позната личност сред българските колумбовци /защото има и други/ в тази многолика наука.
Златният медал на Костадин БахчевановДойдохме до евриката: който има воля да си играе с гири и щанга – има и здраве и сила и живот! Но с това няма да ви занимавам повече. Ние  писахме за един 103 годишен българин, пак от Флорида, който е направо монумент! И натурален модел на здравето и животът, които човек получава от системните си занимания със силова гимнастика. Четете по-често вестника…
А сега ще ви разкажа как моят събеседник, дошъл  от градините на тежката атлетика в България, тия дни спечели златен медал за САЩ  при бързо развиващата се  по цял свят спортна разновидност на щангите – силов трибой.
Това се случи на атрактивния шампионат на Северна Америка и Карибите, който се състоя от 8 до 13 юли   в един от малките късове земя  на райския архипелаг, наречен Виргински острови.  Казва ми Бахчеванов, че били 175 участници  и още 50 съдии и официални лица от над 20 страни, настанени в перфектен хотел на брега. Сигурно ще Ви е интересно да знаете, че по възможностите си да генерират сила мъжете са разпределени в 8 категории, според  килограмите на  собственото им  тегло:  до 59, 66, 74, 83, 93, 105, 120 и над 120 килограма. Жените – на 7 категории:  до 47, 52, 57, 63, 72, 84, над 84. Имало е още и състезания за юноши и девойки, както и за ветерани – в 5 възрастови групи: от 40 до 50, и  после до 60, 70, 80 и над 80. Най-възрастният им състезател на този турни р е  почти младеж –  бил е 82-годишен.
 
Костадин Бахчеванов се състезава в категорията до 66 килограма В трите движения клек, лег и тяга той постига последователно  следните резултати: 220 кг, 165 кг и 212,5 кг или общо сбор в трибоя 597,5 кг.
Това е първият му златен медал за Съединените щати, където живее от 2004 година.  Работи и тренира в градчето Клиауотър, което се намира на двадесетина мили от Сейнт Питърсбург и  и Тампа, където има сравнително  голяма българска общност. През 2013-та пък участва за пръв път като състезател на САЩ на Пан-Американския шампионат , който е под егидата на NAPF (North American Power lifting Federation). Класира се на 4 място.
Успехът му идва след четиригодишно  прекъсване на тренировки и състезания. И благодарение на него той попада, вече официално, в  американския отбор, добива правото и да се състезава тази година на Виргинските острови.  Тук златният медал го утвърждава и по-нататък във времето в националния отбор на САЩ . Буквално  от следващия месец той започва да се готви за участие във всички прояви на американския национален тим през 2015-та година. Бахчеванов държи и няколко рекорда на щатите  Пенсилвания и Флорида.
… Първите му стъпки в спорта са в родното му градче Елхово. Естествено е успехите му в САЩ  да отекнат и там. Те се посрещат с голям интерес и задоволство от съгражданите му, а наскоро прекрасно с писваната местна електронна медия „Елхово”  помести материали за събитието  под заглавия като „Елховлия спечели златен медал за САЩ!”. От там научаваме още, че елховлията  „…си спомня с умиление за град Елхово. За първите тренировки в мазетата с ръчно заварени уреди от бащата на Димитър Георгиев (негов приятел, с който са започнали тренировки заедно), както и за хората, с които той е тренирал усилено Христо Велков и Георги Божинов и без, които той признава, че едва ли би стигнал до златният медал, който спечели преди дни. В Елхово той е учил в ОУ „Паисий Хилендарски“ и Гимназия „Св. Климент Охридски“. Тренирал е волейбол в продължение на две години при Иван Янев и борба. Тренирал е още и бойни изкуства. След това записва да учи политология, но така и не взима държавния изпит след четири години в академичните среди. Любопитното е, че Костадин умело свири на гайда, умения, които използва и до днес в Америка.
В България е имал щастието да работи с Евгений Попов. Многократен шампион по вдигане на тежести, силов трибой, участник в международните състезания от веригата Strongest Man. Той е първият, той е създателят на силовият трибой и Strongest Man в България! За Евгений, Костадин казва, че е човекът, който го е извел до Световния подиум и винаги е бил до него! Сега също го подкрепя и помага. „ Той е един невероятен Човек и Треньор, на който съм  безкрайно благодарен” – завършва  Костадин Бахчеванов”.
В САЩ неговите благодарности са отправени към треньорите и специалисти Том О,Доналд  и Андреас Бонели, както и към всички наши сънародници, които го подкрепят  и сред които той живее, тренира  и заедно представят достойно България и българския род!
Неговите планове за бъдещето са сериозни и отговорни. Иска да участва на Световно първенство. Мечтае за добри постижения и световен медал…
Накрая Костадин Бахчеванов каза:
-Трогнат съм и благодаря на вестник “България Сега” за вниманието към нашия спорт и лично към моето място в него. Вие давате кураж, на мен и на други хора  да реализираме нашите добри стремежи. Вие ни убеждавате, че нашите  усилия и умения се виждат и оценяват… Желая отлично здраве и успехи на Вас и всички  Ваши Читатели!
 
Климент Величков,
в. “България СЕГА”, Чикаго