Истинската цена на световното

Бразилците са бесни от отпадането от световното и стават още по-бесни, защото правителството похарчи милиарди за първенството и за олимпийските игри след 2 г. И защото изсели много бедни хора заради нови стадиони.
Спортният писател и журналист Дейвид Зайрън няколко пъти е посетил Бразилия през последните години, за да събере материал за книгата “Танцът на Бразилия с дявола, световната купа по футбол, олимпийските игри и борбата за демокрация”.
Когато целият свят более по футбола, вървят протести и бунтове в Бразилия. Защо? Зайрън дава отговори. Книгата има елементи на разследваща журналистика, но е по-скоро социална. Как мега събития, поглъщайки огромни средства, обричат на мизерия обикновения човек, противопоставен на интересите на други, които печелят от това.
Ентусиазирах се, като прочетох книгата и реших да я преведа. Преведох и пресконференция на Зайрън, от която ви предлагам важен откъс.

Статуя на Майкъл Джексън
Да, има, и тя е в една от най-бедните фавели. Това са квартали общности във и около Рио де Жанейро. Понякога тази дума се превежда като бордей или гето, но много хора там не влизат в тази дефиниция. Защото под бордей обикновено се разбира място, където хората са набутани и лишени от щастие. Във фавелите хората са всичко друго, но не и набутани и лишени от щастие. Това са места, които те са строели и поддържали години. Но и места, откъдето хората сега са изселвани с хиляди, защото земята там е изключително ценна. И така във фавела преди около 20 години Майкъл Джексън заснел клип, озаглавен “На тези не им пука за нас”.
Този клип е страхотен и започвам книгата си с историята му, защото е много показателна. Символизмът, внушен от Майкъл, е, че бягайки от медиите и папараците, той бяга във фавела заради чувството на общност, което липсва в света на богатите и материализма. Правителството на Бразилия реагирало остро. Политиците били бесни, защото мислели, че клипът ще представи Бразилия като страна на фавелите пред света. Пеле също изразил несъгласие. Но… видеото е направено и разпространено и хората от фавела издигнали статуя на Майкъл Джексън.

И световно, и олимпиада. Защо?
Бразилия няма консенсуса на собственото си население за това домакинство. Хората са яростни от огромното количество време, енергия и пари, вложени в стадиони и инфраструктура, и заради това колко малко е направено за социалните нужди на страната, за образованието и здравеопазването. Сега е толкова критично време за тази страна, че според едно изследване повече от половината население се надявало отборът им да загуби.
Никога не се случвало един град, в случая Рио, да бъде епицентър на световно по футбол, а след това и на олимпийски игри. Когато САЩ бе домакин на световното през 1994-а и след това на олимпийските през 1996-а, Атланта не беше натоварена с футбола.
Сега Рио е подложен на страхотно напрежение. Това е направено по една причина и тя е – пари. Когато Бразилия прави заявката за домакинствата, страната е от най-бързо развиващите се икономики, на пето място в света и най-голямата в Латинска Америка – 3/5 от цялата индустриална продукция на този регион. Само в Сао Пауло има повече ангажирани в индустрия от цяла Аржентина.
Бразилия се опитваше да заеме позиция на световна мега сила с годишен икономически ръст средно 7,5 %. Това бе настроението в страната и управляващите прегърнаха идеята за домакинствата като инструмент за постигане на статут на суперсила.
Страната почти не бе повлияна от световната криза през 2008-а и домакинството бе възможност да се покаже, че Бразилия ще бъде икономическият лидер на бъдещето. Може дори да се каже, че положението сякаш преповтаряше едно изказване на френския политик Жорж Клемансо отпреди 100 години: “Бразилия е страната на бъдещето и винаги ще си остане такава.” Целта с домакинствата беше, че приемането на световно по футбол и на олимпийски игри ще сложи край на тази максима и че Бразилия вече е страната на настоящето.

Изселване
В Рио се извършва спекулативен бум на земя и недвижимата собственост, който опитва да засенчи Ню Йорк и Сан Франциско и те да изглеждат като смешки. Рио сега е един от най-скъпите градове в света. На всичкото отгоре Бразилия има и едни от най-ограничените като площ високи места за строителство в света, а хората във фавели заемат в повечето случаи земя по хълмовете.
И така, налице са най-бедните хора, живеещи на потенциално най-скъпата земя, която по цял свят се счита такава, защото е по височините. Къща нависоко с изглед – това е най-разпространеното клише за висша класа. Години в Рио се е чакало за възможност как да се изгонят бедните от хълмовете.
За липсата на такава възможност е допринесъл и фактът, че Бразилия е в икономическа стагнация от 1977 до 1997 г. Сега най-сетне има повод за действие и това са домакинствата на двете най-големи спортни събития. Дори е въведен термин – “извънредна ситуация”. И правителството постановява – в името на тази “ситуация” и сигурността ние трябва да изселим хората.

Цената
Това е най-скъпото световно първенство по футбол досега. Никой всъщност не знае точно колко струва. Със сигурност и правителството не знае. Наетите три одиторски компании са дали различна оценка и отговор.
Когато димът се разсее и се изметат конфетите, ще стане ясно. Това е цената, която Бразилия, бившият и настоящият президент, управляващата партия вярват, че могат да си позволят, защото икономическият растеж беше толкова голям. Развитието обаче наскоро започна да се забавя, но ФИФА и МОК не ги интересува.Те се ръководят от хора, които в случая може да оприличим на мафиоти, от които си взел пари назаем и в момента те не искат и да чуят за твоите проблеми.
Охраната
Имаше невероятен натиск отвсякъде световното да се охранява по незапомнен за футбола начин. В Рио и Бразилия освен хилядите стационарни и летящи камери (дронове) по улиците ще видите и повече войска и полиция, отколкото бе армията на САЩ през цялата война в Ирак и Афганистан. И това е с 22% повече от силите, грижили се за сигурността на световното по футбол в по принцип много по-размирна държава като Южна Африка през 2010.
Дейвид Зайрън е американски спортен писател и журналист. Редактор е на седмичното списание “The Nation”. Зайрън има издадени осем книги на спортна тематика, а по две от тях са направени и филми.

ТОДОР ПАУНОВ
в. “България СЕГА”